Saturday , March 25 2023

Managerul Spitalului Județean: Toleranța zero față de actele de corupție. Tot personalul va fi reinstruit cu privire la standardul anti-mită

Managerul Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava,  medicul Alexandru Calancea, a susținut joi, 26 ianuarie, o declarație de presă în care s-a referit și la cazul dr. Anca Ababneh Dumitrovici, șefa secției Oncologie din cadrul SJU, aflată acum în arest la domiciliu, fiind acuzată de luare de mită.

”Din păcate, orice instituție medicală, și aici mă refer la spitale, nu are un portofoliu cu foarte multe instrumente la îndemână pentru a preveni aceste acte de corupție, dar acele puține instrumente pe care noi le avem la îndemână le vom valorifica la maximum, astfel încât aceste cauze, aceste evenimente, să fie cât mai puține și să dispară”, a spus medicul Calancea.

Acesta confirmat faptul că la nivelul Spitalului Județean Suceava a demarat reinstruirea întregului personal, fiind vorba de reinstruirea pentru standardul antimită pe care SJU îl are implementat la nivelul spitalului, din 2019.

”Instruirea se face prin directorii medical și de îngrijiri, șefii de secție. Tot personalul va fi reinstruit cu privire la acest standard. Facem acest lucru,  de la implementarea lui din 2019,  periodic, anual, dar iată că în această perioadă trebuie să o facem din nou și să reinstruim întregul personal. Încurajăm și spunem fiecărui pacient la internare și fiecărui aparținător că avem la îndemână, la nivelul fiecărei secții, fiecărui compartiment, fiecărui cabinet de ambulatoriu, acea căsuță poștală pentru sugestii și reclamații. Avem acele chestionare pe care pe parcursul internării unui pacient i le înmânăm și pacientul poate să-și spună acolo absolut toate nevoile sau toate problemele cu care s-a confruntat pe parcursul internării respective. După cum bine știți, avem acel unic număr pentru sugestii și reclamației. Îl vom afișa. Este afișat. Mă voi interesa să fie afișat absolut la toate intrările, toate ieșirile din spital, astfel încât oricine să aibă acces la el. Acest număr există și convorbirile sunt verificate în fiecare zi de către serviciul juridic”, a mai declarat managerul Spitalului Județean. El a mai amintit faptul că pacienții mai au la îndemână adresa de email a secretariatului managerului ,afișată pe site-ul spitalului ([email protected])., unde sunt primite aceste sugestii și reclamații pentru îmbunătățirea colaborării cu aparținătorul, pacientul și pentru a avea un act medical de calitate.

”Mai departe, voi intensifica comunicarea cu cadrele medicale, cu toți angajații Spitalului Județean Suceava, astfel încât fiecare dintre noi să înțelegem că aceste practici nu sunt agreate de conducerea Spitalului Județean Suceava și că în asemenea cazuri, dacă ele vor apărea, toleranța va fi zero din partea conducerii Spitalului Județean Suceava. Dar aceste lucruri nu trebuie să ne umbrească obiectivele pe care noi le avem în Spitalul Județean Suceava și anume, așa cum am spus-o de la începutul mandatului meu, este calitatea actului medical, este satisfacția și siguranța pacientului și a angajatului”, a declarat managerul Alexandru Calancea.

”Îmi doresc foarte mult să nu umbrim activitatea și să facem front comun cu toții în a rezolva toate problemele care apar în parcursul și în atingerea țelului Spitalului Județean Suceava. Mă voi preocupa în continuare, așa cum am spus și așa cum am promis-o din prima zi de activitate ca și manager, de bunăstare a pacientului, de siguranța pacientului, aparținătorilor, de confortul cadrului medical, astfel încât actul medicalsă fie principalul nostru obiectiv și deziderat. Îmi doresc să se facă lumină în toate aceste cazuri, susținem activitatea organelor abilitate, nu vom tolera și așa cum am spus, toleranță zero din partea spitalului pentru aceste acte care trebuie  verificate. De asemenea, trebuie să înțelegem cu toții că Spitalul Județean Suceava este în slujba pacienților, pentru că din ce în ce mai mulți pacienți adresează Spitalul Județean Suceava și avem nenumărate cazuri în care pacienți din Botoșani, pacienți din Bistrița, pacienți din Piatra Neamț și iată că săptămânile trecute am avut cereri și din centru universitar, Târgu Mureș pentru a trata pacienți cu accident vascular cerebral, pentru că investițiile, aparatura, specialitățile pe care noi le avem în Spitalul Județean Suceava ne fac de interes, iată, nu doar regional, ci și național. Îmi doresc să vedem cu toții și să susținem aceste investiții și vedeți că în  ultimul timp foarte multe performanțe medicale”, a mai declarat medicul Alexandru Calancea.  (C.A.)

Vezi si

TÂRGUL DE PAȘTI, în perioada 6 – 14 aprilie 2023, pe Esplanada din centrul Sucevei

Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural ”Bucovina”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava, organizează în …