Thursday , April 25 2024

Mâine începe Bac-ul

BACALAUREAT [800x600]

Aproape 6.000 de elevi vor susţine mâine proba orală la Limba şi Literatura Română. Din promoţia de anul acesta, 1.026 de elevi nu s-au înscris pentru examenul de Bacalaureat. 636 de elevi din seriile anterioare vor încerca să promoveze acest examen u profesorii sunt nemulţumiţi de sumele pe care le vor primi pentru asistenţă şi corectarea lucrărilor

 
Mâine,10 iunie, va debuta examenul de Bacalaureat cu proba orală de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare în limba română, urmată de evaluarea orală la limba maternă pe data de 13 iunie, iar pe 27 iunie va avea loc proba orală la o limbă străină. Pe data de 30 iunie, candidaţii examenului de Bacalaureat vor susţine proba scrisă la Limba şi Literatura Română. In cursul zilei de 1 iulie se va desfăşura proba scrisă la Limba şi Literatura maternă, iar pe 2 iulie va avea loc proba obligatorie a profilului – probă scrisă. Examenul se va încheia pe data de 4 iulie 2014 cu proba la alegere a profilului. Pe 7 iulie se vor afişa rezultatele, iar elevii nemulţumiţi de notele obţinute vor putea depune contestaţii, rezultatele acestora vor fi afişate pe data de 11 iulie.
A doua sesiune a examenului de Bacalaureat se va desfăşura în perioada 18 august – 4 septembrie 2014.
In perioada 26-30 mai a avut loc înscrierea candidaţilor pentru prima sesiune a examenului de Bacalaureat, înscrieri ce s-au desfăşurat în unităţile de învăţământ liceal, iar la nivelul judeţului Suceava acest examen va fi susţinut de către 5.954 de elevi, dintre care 5.318 sunt din seria curentă, iar 636 de elevi sunt din seriile şcolare anterioare, care nu au promovat examenul de Bacalaureat. Trebuie să menţionăm că în acest an şcolar sunt 6.344 de absolvenţi ai claselor a XII-a, ceea ce înseamnă că 1.026 de elevi nu se simt pregătiţi să facă faţă acestui examen sau poate situaţia şcolară nu le permite acest lucru. Metodologia de examen permite înscrierea doar a elevilor care au promovat clasa a XII-a şi au toate mediile peste cinci.
Elevilor li se intrezice să aibă asupra lor telefoane mobile sau orice alte dispozive electronice. Absolvenţii care vor încerca să copieze vor fi eliminaţi. Aceste prevederi fac parte din Ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale privind organizarea şi desfăşurarea examenului.
Comisia judeţeană de examen va asigura dotarea cu camere de suprave-ghere video funcţionale a sălilor în care se desfăşoară probele, a sălilor unde se vor descărca şi multiplica subiectele precum şi a sălilor în care se vor prelua, se vor evalua şi se vor depozita lucrările scrise. Tot comisia judeţeană va stabili componenţa comisiilor din centrele de examen cu cel mult 48 de ore înainte de începerea probelor scrise, prin tragere la sorţi în şedinţă publică.
Pentru susţinerea probelor scrise au fost propuse 19 centre de examen, iar lucrările vor fi corectate în cinci centre zonale de evaluare. Elevii sunt deja obişnuiţi cu emoţiile acestui examen, ei susţinând în luna martie, simularea examenului de Bacalaureat. Atunci, 64,78% dintre elevi au obţinut note peste cinci la Limba şi Literatura Română, 93,75% la Limba maternă, 48,05% la proba obligatorie a profilului şi 62,15% la proba la alegere a profilului. Cadrele didactice sucevene sunt nemulţumite de sumele derizorii pe care le vor primi pentru participarea la examenul de Bacalaureat, şi anume 19 lei pe zi pentru supravegherea elevilor şi câte 3 lei pentru o lucrare corectată şi ameninţă cu boicotarea examenului de Bacalaureat. Sindicaliştii din învăţământ solicită Guvernului să găsească sume pentru suplimentarea fondurilor destinate profesorilor care vor desfăşura activităţi de supraveghere sau corectare la examenul de Bacalaureat 2014. In caz contrar, profesorii vor boicota exame-nul, însă sindicaliştii suceveni sunt destul de rezervaţi în acest sens. “S-a mai încercat acest lucru şi în urmă cu trei ani dar în urma unor telefoane, s-au prezentat alţi profesori la examen în locul celor care au refuzat s-o facă. Singura unitate de învăţământ care a rezistat până la sfârşit demersului de a boicota examenul de Bacalaureat a fost Colegiul din Gura Humorului, dar şi acolo s-a susţinut în final examenul. Nu ştiu când vor înţelege profesorii că trebuie să fie uniţi dacă vor să se facă o schimbare. Vom încerca şi de această dată dar sunt foarte rezervat că o astfel de acţiune de boicotare a examenului de Bacalauret se va finaliza”, a declarat Traian Pădureţ, preşedinte al sindicatului Pro-Educaţia, filiala Suceava. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …

One comment

  1. Copilul meu nu a făcut 4 ani orele de limba română.Le spunea plecați acasă seara de la 6-8.Și primelem ore le spunea să nu vină.În clasa XII a rămas corigent pe sem.II.Și mai mulți au pățit așa.Liceu în oraș-SV.CINE E VINOVAT???