Friday , April 19 2024

Mai țineți minte celebrul dosar ”Mafia păcănelelor”? După șase ani de procese, toată lumea a scăpat de închisoare. Paguba statului – 5,2 milioane lei

Procurorii anticorupție suceveni au trimis în judecată  în februarie 2016 patru firme și opt persoane fizice, printre care inspectorul Ioan Teodorescu, de la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc – Serviciul Teritorial Nord-Est Suceava,  afaceriștii Costel Calistru, Stefan Dănuță și Silviu Spiridon, toți inculpați în dosarul “mafia păcănelelor”, sub acuzația de infracțiuni de corupție legate de organizarea și exploatarea jocurilor de noroc. Aceștia ar fi exploatat ilegal  sute de aparate „slot-machine” în județele Suceava, Botoșani, Neamț și Iași, prejudiciind statul român cu peste 5,2 milioane de lei. Joi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dispus condamnarea tuturor acestora la pedepse cu suspendare.

Ioan Teodorescu, fost inspector cu atribuții de control în cadrul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc Serviciul Teritorial Nord-Est Suceava

Trei oameni de afaceri, doi din judeţul Botoşani şi unul din judeţul Neamţ, dar şi un fost inspector al Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) – Serviciul Teritorial Nord-Est Suceava au fost condamnaţi, joi, 6 ianuarie 2022, definitiv la pedepse cu suspendare, într-un dosar privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie în legătură cu organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, cu un prejudiciu estimat de peste cinci milioane lei.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dispus condamnarea lui Ioan Teodorescu, fost inspector al ONJN, la trei ani de închisoare sub supraveghere pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Instanţa supremă l-a obligat pe acesta să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate, apreciat ca adecvat de către serviciul de probaţiune Botoşani, dar şi să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei municipiului Botoşani sau al Muzeului Judeţean Botoşani. În acelaşi timp, instanţa a confiscat “de la inculpatul Teodorescu Ioan sumele obţinute prin infracţiune (cu titlu de mită), respectiv 23.600 lei şi 3.050 euro”.

De asemenea, ÎCCJ l-a condamnat la o pedeapsă de un an, o lună şi 20 de zile de închisoare sub supraveghere pe omul de afaceri Costel Calistru, administrator al societăţii comerciale Panayotiss SRL, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi desfăşurare fără licenţă sau autorizaţie a oricăreia dintre activităţile din domeniul jocurilor de noroc.

Instanţa l-a obligat “pe inculpatul Calistru Costel, în solidar cu inculpata SC Panayotiss SRL Botoşani, la plata către partea civilă M.F.P. – A.N.A.F. – D.G.R.F.P. Iaşi – prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava a sumei de 180.781,3 lei (echivalentul a 41.000 euro la cursul de 4,4093 lei/euro – curs stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie 2014, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene), reprezentând: taxa de licenţă de 20.000 euro, taxa aferentă autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc de 2.600 euro x 7 aparate şi taxa de viciu de 400 euro x 7 aparate, la care se adaugă accesoriile fiscale aferente, calculate începând cu data de 14.11.2015, până la data plăţii, cu titlu de despăgubiri civile”.

În acelaşi dosar, omul de afaceri Ştefan Viorel Dănuţă, care a administrat societăţile comerciale DV Consulting SRL Botoşani şi Trans Expres SRL Botoşani, a fost condamnat la pedeapsa de doi ani, cinci luni şi zece zile închisoare sub supraveghere pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi desfăşurare fără licenţă sau autorizaţie a oricăreia dintre activităţile din domeniul jocurilor de noroc.

De asemenea, inculpatul Dănuţă Ştefan Viorel a fost obligat, “în solidar cu inculpata SC DV Consulting SRL Botoşani, la plata către partea civilă. M.F.P. – A.N.A.F. – D.G.R.F.P. Iaşi – prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava a sumei de 1.596.166,6 lei (echivalentul a 362.000 euro la cursul de 4,4093 lei/euro – curs stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie 2014, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene), reprezentând: taxa de licenţă de 20.000 euro, taxa aferentă autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc de 2.600 euro x 114 aparate şi taxa de viciu de 400 euro x 114 aparate, la care se adaugă accesoriile fiscale aferente, calculate începând cu data de 14.11.2015, până la data plăţii, cu titlu de despăgubiri civile”, iar “în solidar cu inculpata SC Trans Expres SRL Botoşani, la plata către partea civilă M.F.P. – A.N.A.F. – D.G.R.F.P. Iaşi – prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava a sumei de 365.971,9 lei (echivalentul a 83.000 euro la cursul de 4,4093 lei/euro – curs stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie 2014, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene), reprezentând: taxa de licenţă de 20.000 euro, taxa aferentă autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc de 2.600 euro x 21 aparate şi taxa de viciu de 400 euro x 21 aparate, la care se adaugă accesoriile fiscale aferente, calculate începând cu data de 14.11.2015, până la data plăţii, cu titlu de despăgubiri civile”.

ÎCCJ a mai dispus condamnarea omului de afaceri Silviu Spiridon, administrator al firmei Marsesi SRL Neamţ, la un an de închisoare sub supraveghere, la care se adaugă o amendă penală de 10.000 lei. El a fost obligat să plătească, în solidar cu inculpata SC Marsesi SRL Neamţ, către “partea civilă M.F.P. – A.N.A.F. – D.G.R.F.P. Iaşi – prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava a sumei de 180.781,3 lei (echivalentul a 41.000 euro la cursul de 4,4093 lei/euro – curs stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie 2014, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene), reprezentând: taxa de licenţă de 20.000 euro, taxa aferentă autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc de 2.600 euro x 7 aparate şi taxa de viciu de 400 euro x 7 aparate, la care se adaugă accesoriile fiscale aferente, calculate începând cu data de 14.11.2015, până la data plăţii, cu titlu de despăgubiri civile”.

”Mafia păcănelelor” a fost trimisă în judecată în 2016

La începutul anului 2016, procurorii DNA Suceava l-au trimis în judecată pe Ioan ­Teodo­rescu, inspector cu atribuții de control în cadrul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc Serviciul Teritorial Nord – Est Suceava pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită, trafic de influență, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate ­pu­blicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și favorizare a făptuitorului.

Teodorescu era acuzat că a primit sume cuprinse între 50 și 3.000 de euro pentru ca în urma controalelor făcute la mai multe săli de jocuri mecanice din Botoșani, Neamț și Iași să nu constate abaterile ce au loc și de a nu aplica sancțiunile impuse de legislația din domeniul jocurilor de noroc, precum și pentru asigurarea unei protecții continue asupra activității de exploatare ilegală a jocurilor de noroc. Ioan Teodorescu a mai fost acuzat de procurorii anticorupție despre faptul că anunța administratorii unor săli de jocuri de noroc despre ziua în care vor avea lor controale efectuate de cei de la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.

În același dosar a mai fost trimis în judecată și Costel Calistru, administratorul de la SC ­Pana­yotiss SRL Botoșani, aflat în acel moment în arestul IPJ Suceava, pentru comiterea infracțiunilor de dare de mită, complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane  neautorizate la aceste informații, instigare la dare de mită, cumpărare de influență și desfășurare fără licență sau autorizație a oricăreia dintre activitățile din domeniul jocurilor de noroc.

Costel Calistru era acuzat că i-a oferit în mai multe rânduri diverse sume de bani inculpatului Ioan Teodorescu pentru ca aceștia să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu, referitor la constatarea și sancționarea contravențiilor în domeniul legislației jocurilor de noroc, ­asi­gurându-i astfel administratorului o protecție continuă a activității ilicite desfășurate la punctele de lucru unde erau amplasate aparate tip slot-machine fără licență/autorizație de funcționare, ori nedeclarate la ONJN.

Individul, prin prisma informațiilor oferite de inspectorul Teodorescu, și-ar fi anunțat amicii din branșă din alte județe când urmează să fie făcute controale de către funcționarii de la ONJN. Procurorii DNA au stabilit că Costel ­Ca­listru a exploatat ilegal șapte aparate de tip slot machine, prejudiciind statul cu suma de 1.080.278,50 de lei.

Polițist  scuzat că a fost mituit de un afacerist pentru a-l scăpa de un interlop ce îl „teroriza”

Procurorii anticorupție suceveni l-au trimis în judecată și pe inculpatul Ştefan Viorel Dănuță, administratorul de la SC DV Consulting SRL Botoșani și SC Trans Expres SRL Botoșani, pentru comiterea infracțiunilor de dare de mită, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și desfășurare fără licență sau autorizație a oricăreia dintre activitățile din domeniul jocurilor de noroc.

Dănuță era acuzat că i-a oferit inspectorului Teodorescu suma de 1.000 de lei pentru a nu constata unele abateri din domeniul activității jocurilor de noroc și sancționării acestora. Procurorii DNA au mai descoperit că afaceristul Dănuță i-a redus subcomisarului Ionuț Stărică de la Serviciul de Investigare a Criminalității din cadrul IPJ Botoșani la jumătate cheltuielile făcute cu personalul restaurantului Tex, de la 900 la 450, cu ocazia unui botez organizat la 14 iunie 2014, în restaurantul Club Tex.

Pentru acest favor, polițistul trebuia să obțină unele ordine de restricție făcute de Ştefan Viorel Dănuță împotriva lui Emanel Bogdan Horbovanu, un interlop ce îi provoca daune materiale afaceristului în localurile deținute pe raza municipiului Botoșani, prin provocarea unor scandaluri soldate cu bătăi și distrugeri, pe fondul consumului de băuturi alcoolice. Prin activitatea sa ilegală, Dănuță a fost acuzat că a prejudiciat statul cu 2.967.458,9 lei.

Silviu Spiridon, administratorul de la SC Marsesi SRL Piatra Neamț, a fost trimis în judecată pentru dare de mită și desfășurare fără licență sau autorizație a oricăreia dintre activitățile din domeniul jocurilor de noroc, acesta fiind acuzat că a păgubit statul cu 92.595,30 de lei.

Dragoș Constantin Budeanu Pânzariu a fost trimis în judecată pentru complicitate la  folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, polițistul Ionuț Stărică pentru luare de mită, avocata Aura Stărică de la Baroul Botoșani pentru instigare la luare de mită, Claudiu Bălăucă, reprezentant convențional al SC Trans Expres SRL Botoșani, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la dare de mită.

De asemenea, procurorii au trimis în judecată și SC Trans Expres SRL Botoșani, SC DV Consulting Botoșani, SC Pananyotiss SRL Botoșani și SC Marsesi SRL Neamț pentru săvârșirea infracțiunii de desfășurare fără licență sau auto­rizație a oricăreia dintre activitățile din domeniul jocurilor de noroc.

Prejudiciul total produs bugetului de stat a fost stabilit de procurorii DNA la suma de 5.220.611,20 lei. (O.S.)

Vezi si

Numărul cazurilor de rujeolă din județul Suceava a crescut semnificativ și în aprilie. 54% din totalul de pacienți au necesitat internare

În primele patru luni ale anului 2024, în județul Suceava s-au înregistrat 319 cazuri, dintre …