Tuesday , April 23 2024

Mai puțini suceveni au donat sânge luna trecută

Dacă în luna februarie au donat sânge aproape 700 de suceveni, în luna martie numărul donatorilor a scăzut la aproximativ 650 de persoane. Așa cum reiese din statisticile Centrului de Transfuzie Suceava, sunt probleme la grupele de sânge cu RH negativ. In cursul anului trecut, aproape 8.000 de suceveni au făcut acest gest și au donat sânge  

 
donare sange [800x600]

Așa cum reiese din datele furnizate de Centrul de Transfuzie Sanguină Suceava, numărul donatorilor de sânge a scăzut în cursul lunii martie, când aproximativ 650 de persoane au donat sânge, în timp ce în cursul lunii februarie au fost aproape 700 de donatori, în condițiile în care, în cursul anului trecut crescuse numărul donatorilor comparativ cu anii precedenți.
“Nu putem spune că avem un stoc imens, dar am reușit să onorăm toate comenzile. Am întâmpinat probleme doar la grupele cu RH negativ, dar am primit, ca și în alte rânduri, de la colegii din Botoșani”, susțin reprezentanții Centrului Județean de Transfuzie Sanguină. Peste 7.800 de unități de sânge au fost recoltate la acest centru în anul 2015, pungi a câte 450 de ml fiecare, mai mult decât în anul cursul anului 2014, când s-au recoltat aproximativ 7.700 de unități. Numărul donatorilor a fost în medie de 600 de persoane pe lună, în cursul lunii iulie 2015 înregistrându-se 606 donatori, iar în luna august au fost 620 de persoane care au donat sânge. “A fost o ușoară creștere, nu spectaculoasă, dar spre deosebire de alte județe, la noi nu a fost o criză acută. Din fericire, nu am avut urgențe pe care să nu putem să le acoperim. De obicei în lunile de vară, numărul donatorilor scade, dar în cursul anului trecut s-a menținut o oarecare constanță. In prima parte a lunii septembrie a fost o campanie umanitară din partea Inspectoratului Județean de Jandarmi, acești oameni minunați au donat sânge de altfel în fiecare an”, au completat reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Suceava, care speră ca în cursul săptămânii viitoare să crească numărul persoanelor care doresc să doneze sânge. Numărul donatorilor de sânge a crescut în cursul anului trecut și din cauză că acest procedeu prezintă o serie de beneficii pentru organism: sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește, riscul de paralizie și accident vascular se reduc cu 30%.
Potrivit legii, pot să doneze sânge persoanele peste 18 ani, dar care nu au mai mult de 62 de ani și cele care nu cântăresc sub 50 de kg. Donatorii nu trebuie să aibă boli pulmonare, de inimă, piele, diabet, hepatită, sifilis, ulcer, TBC sau HIV/SIDA. Pe de altă parte, nu este permisă donarea de sânge în cazul persoanelor care fac sex neprotejat, au afecțiuni acute sau boli psihice. În schimb, pot da sânge hipertensivii cu valori ale tensiunii arteriale de până în 200 mm/Hg. Legea mai spune că între donări ar trebui să treacă minimum 72 de zile, interval de timp necesar pentru ca sângele să-și refacă compoziția. Cu 48 de ore înainte de donare nu se bea alcool, iar în ziua anterioară nu se consumă grăsimi, deoarece ele pot influența rezultatele testelor.
La o donare se recoltează 400 ml de sânge, cantitate care nu presupune niciun risc pentru donator deoarece organismul are permanent în rezervă 300-400 ml de sânge, pe care îl folosește când se depun eforturi fizice mari, precum și capacitatea de a reface repede sângele donat, respectiv în trei-patru ore din punct de vedere cantitativ și în 14 zile din punct de vedere calitativ. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Angelica Fădor: ”Festivalul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești – un eveniment de înaltă ținută”

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a fost prezent, duminică, la Festivalul Național al Ouălor …