Friday , December 2 2022

Mai puțin de jumătate dintre unitățile de învățământ din județ sunt autorizate sanitar. Doar 40% dintre clădiri au autorizații de securitate la incendiu

Din totalul celor 727 de unități de învățământ din județ, sunt autorizate sanitar un număr de 303 unități. Dintre acestea, 107 sunt grădinițe, 143 școli, 37 licee, 6 unități speciale de învățământ, 1 școală postliceală și 9 cluburi ale copiilor. Un total de 388 de clădiri destinate învățământului fac obiectul autorizării, însă dețin autorizație de securitate la incendiu doar 154, iar 234 sunt neautorizate.

Pregătirea deschiderii noului an școlar a presupus controale în unitățile de învățământ preuniversitar și din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava și a Direcției de Sănătate Publică. Rezultatele arată că, în continuare, procentul școlilor fără autorizații de securitate la incendiu sau neautorizate sanitar este destul de mare.

Informațiile complete au fost prezentate, marți, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural Suceava, la care a participat și Marian-Constantin Ruscan, reprezentantul ISU Suceava. Acesta a explicat că din totalul celor 836 spații de învățământ din județ, 388 fac obiectul autorizării, însă dețin autorizație de securitate la incendiu doar 154, iar 234 sunt neautorizate. Ca urmare a numărului mare de unități de învățământ care nu dețin autorizație de securitate la incendiu, în anul 2021 inspecția de prevenire a executat activități în domeniu, activități care vor continua și pe parcursul anului școlar 2021-2022, a precizat reprezentantul ISU.

În ceea ce privește autorizațiile sanitare, reprezentantul Direcției de Sănătate Publică, ec. Firuța Bosancu, a precizat că în județul Suceava, din totalul celor 727 de unități de învățământ, sunt autorizate sanitar un număr de 303 unități. Dintre acestea, 107 sunt grădinițe, 143 școli, 37 licee, 6 unități speciale de învățământ, 1 școală postliceală și 9 cluburi ale copiilor.

În conformitate cu atribuțiile Ministerului Sănătății, pentru verificarea normelor de igienă din unitățile de învățământ preuniversitar și având în vedere contextul epidemiologic actual, reprezentanții Serviciului de Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Suceava au efectuat, pe parcursul anului 2021, acțiuni de control în 54 de unități de învățământ preuniversitar. Cu ocazia controalelor efectuate, au fost constatate o serie de neconformități în ceea ce privește condițiile de funcționare asigurate la nivelul unităților controlate. Este vorba despre lipsa autorizației sanitare de funcționare, neasigurarea de grilaje de protecție a corpurilor de încălzire centrală, neasigurarea împrejmuirii spațiului de joacă destinat preșcolarilor față de curtea destinată elevilor, lipsa cabinetului medical autorizat și organizat pentru asigurarea medicală preventivă, curativă și de urgență, neasigurarea de obiecte sanitare dimensionate potrivit vârstei la grupurile sanitare ale preșcolarilor, neasigurarea măsurilor de protecție de accidente la ferestre, sală de sport improvizată, mobilier școlar cu grad avansat de uzură, probe de apă neconforme, spațiu destinat depozitării materialelor și ustensilelor pentru efectuarea curățeniei necorespunzător dotat și întreținut.

Pentru că statisticile prezentate sunt pe unități de învățământ, nu pe numărul de elevi angrenați în procesul de învățământ, prefectul Iulian Cimpoeșu a solicitat și o situație a numărului efectiv de elevi care urmează cursuri în unități autorizate sanitar și numărul din cele neautorizate. (Oana NUȚU)

 

 

Vezi si

Foresta încheie anul cu o deplasare dificilă la Bacău

  “Galben-verzii” joacă pe terenul celei de-a doua clasate sâmbătă, de la ora 14.00 Foresta …