Friday , April 19 2024

Mai puţin de jumătate dintre elevii suceveni au obţinut note de promovare la simulările de BAC

Doar 36,45% dintre elevii suceveni de clasa a XI-a au obţinut medii peste şase. Speranţa de promovabilitate la Bacalaureat dată de rezultatele de la simulări este de doar 48,02%. La clasa a XI-a s-au obţinut 56,59% de note peste cinci, iar la clasa a XII-a, procentul a fost de 73,5%. 86 de elevi suceveni, 22 din clasele a XI-a şi 64 din clasele a XII-a au obţinut nota 10 la probele din cadrul simulării

 bac [800x600]


La Simulările de Bacalaureat susţinute de elevii suceveni s-au înscris 5.199 de liceeni din clasele a XI-a şi 6.575 de elevi din clasele a XII-a, dintre care au fost prezenţi 5.129 de elevi de-a XI-a  şi 6.388 de-a XII-a.
Potrivit situaţiei prezentate de Inspectoratul Scolar Judeţean (ISJ) Suceava, doar 36, 45% dintre elevii de clasa a XI-a care au susţinut probe în cadrul simulării de Bacalaureat au obţinut medii peste şase (notă minimă necesară promovării examenului de Bacalaureat), restul, în procent destul de mare, riscă să nu ia acest examen.
La clasa a XI-a procentul notelor peste cinci la Limba şi literatura română a fost de 61,75%, comparativ cu 2014 când procentul a fost de 59,76%.
In cadrul probei la Limba maternă, susţinută la Limba ucraineană, procentul notelor peste cinci a fost de 58,33%, iar la probele obligatorii ale profilului şi anume la Matematică şi Istorie, procentul notelor peste cinci a fost de 48,7%, în comparaţie cu anul trecut când procentul a fost de doar 44,74%.
Au fost totuşi şi câţiva elevi, 22 la număr care au obţinut note de 10 în cadrul simulărilor, dintre care 16 la Matematică şi şase la Istorie.
Raportul ISJ arată că doar 48,02% dintre elevii de clasa a XII-a au obţinut medii peste şase la simularea de Bacalaureat, restul, mai bine de 50%, obţinând note deplorabile.
La clasa a XII-a, în cadrul probei de Limbă şi literatură română, 68,08% dintre elevi au obţinut note peste cinci, comparativ cu 2014 când procentul a fost de 64,78%. La Limba maternă, susţinută la Limba ucraineană, procentul notelor peste cinci a fost de 68,18%, în scădere în comparaţie cu 93,75% din 2014. In cadrul probelor obligatorii ale profilului – Matematică şi Istorie, procentul notelor peste cinci a fost de 53,6%, procent aflat în creştere în comparaţie cu anul 2014 când notele peste cinci au fost obţinute de doar 48,05% dintre elevii suceveni.
Proba la disciplina la alegere a fost susţinută la 14 materii, iar promovabilitatea a fost de 59,14%, comparativ cu 2014 când procentul a fost de 62,15%.
La clasa a XII-a au fost obţinute 64 note de 10 la diferite discipline, după cum urmează: 15 note la Matematică, 12 note la Istorie, la Biologie s-au obţinut 11 note, la Informatică şapte note, şase note maxime au fost obţinute la disciplina Logică şi argumentare, la Limba şi literatura română au obţinut note de zece, patru liceeni suceveni, tot patru note maxime au fost obţinute şi la Psihologie, două dintre note au fost obţinute la Chimie organică, tot două şi la Geografie şi doar o singură notă de zece a fost obţinută la Fizică teoretică.
Amintim că examenul de Bacalaureat se va desfăşura şi în acest an în două etape, şi anume sesiunea iunie-iulie şi sesiunea august-septembrie 2015. In perioada 25 – 29 mai, elevii din clasele a XII-a se vor putea înscrie în vederea susţinerii examenului, pe 29 mai 2015 fiind ultima zi de cursuri pentru ei. Examenul va debuta între 8 şi10 iunie 2015 cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare în limba română, urmată de evaluarea orală la Limba maternă între 10 şi 12 iunie, între 15 şi 19 iunie va avea loc evaluarea competenţelor digitale şi între 22 şi 26 iunie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Pe data de 29 iunie, candidaţii examenului de Bacalaureat vor susţine proba scrisă la Limba şi Literatura Română. In cursul zilei de 30 iunie se va desfăşura proba scrisă la Limba şi Literatura maternă, pe 1 iulie va avea loc proba obligatorie a profilului – probă scrisă. Examenul se va încheia pe data de 3 iulie 2015 cu proba la alegere a profilului. Pe 6 iulie se vor afişa rezultatele iar elevii nemulţumiţi de notele obţinute vor putea depune contestaţii în aceeaşi zi, rezultatele finale afişându-se pe data de 10 iulie. A doua sesiune a examenului de Bacalaureat se va desfăşura în perioada 17 august – 3 septembrie 2015.
O noutate a BAC-ului de anul acesta este obligaţia ca membrii comisiei să verifice, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după fiecare probă scrisă. Se schimbă, de asemenea, programa de Bacalaureat pentru Matematică. Elevii nu vor avea voie nici anul acesta cu telefoane mobile în examen, dar nici cu orice tip de mijloace de comunicare ce permit conectarea la internet şi la Facebook. (Iulia-Greta NIGA)

Vezi si

UPDATE: Puternicul incendiu de la Marginea s-ar fi produs din cauza unui scurtcircuit (FOTO, VIDEO)

În noaptea de miercuri spre joi, un incendiu violent a cuprins un adăpost de animale …

2 comments

  1. Domna/domnisoara, matale cred ca intelegi mai greu.
    Problema e alta si e simpla: de ce ajung acesti elevi sa dea bacalaureatul? E simplu: pentru a se lua sfanta sp_aga timp de 4 ani cat se preumbla prin liceu, dar si pentru salariile pseudo-profilor care-i provoveaza aiurea.

  2. În condițiile în care supraveghetorii nu au fost foarte severi,fiind din interiorul școlilor și nici corectorii,care au fost profesorii de la clase și au ridicat cat au putut notele să se acopere.Rezultatele adevărate ,reale ar fi mult mai slabe.Lipsa locurilor de muncă din acest județ îi face pe elevi să nu fie deloc motivați să învețe.Oricum nu au ce face cu studiile liceale după absolire.Un județ ratat și lipsit de viitor.
    Păcat ,nu a fost niciodată atât de slab ,în clasamentul rușinii.Lipsa locurilor de muncă,infracțiunile în lanț.economia subterană sunt singurele probleme care primează în județ.