Friday , March 29 2024

Mai multe ONG-uri cer anchetarea urgentă a agresiunii din zona Vatra Dornei

Mai multe ONG-uri cer ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi conducerii Poliţiei Române să asigure cu celeritate şi transparenţă desfăşurarea unei anchete în cazul activistului de mediu şi jurnaliştilor agresaţi în zona Vatra Dornei, în timp ce documentau fenomenul tăierilor ilegale de păduri.

FOTO: Greenpeace

“Faptul că în cadrul incidentului violent din zona Vatra Dornei au fost agresaţi, alături de activistul de mediu Tiberiu Boşutar, şi doi jurnalişti, Mihai Dragolea şi Radu Constantin Mocanu, arată că însăşi libertatea presei este pusă în grav pericol de fenomenul tăierilor ilegale de păduri. Jurnaliştii au fost spitalizaţi, iar echipamentele de filmare au fost distruse, fapt inacceptabil într-un stat de drept. Acest incident nu reprezintă un simplu derapaj, ci se alătură unui şir lung de evenimente grave, care pun în pericol spaţiul civic, libertatea presei şi care conduc la încurajarea fenomenului tăierilor ilegale. Solicităm protecţia persoanelor victime ale acestui eveniment şi anchetarea acestui caz în regim de urgenţă”, se arată în scrisoarea deschisă adresată ministrului Afacerilor Interne şi şefului Poliţiei Române de ONG-urile semnatare, printre care se numără Centrul de Resurse pentru participare publică, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, ActiveWatch, Greenpeace România.

Conform sursei citate, acest tip de atacuri, care, uneori, se soldează chiar cu pierderi de vieţi omeneşti, denotă “incapacitatea statului de a lua măsuri în combaterea fenomenului de tăieri ilegale” şi, mai grav, “eşecul autorităţilor statului român în mandatul esenţial de protejare a vieţii cetăţenilor”.

De-a lungul anilor, organizaţiile de mediu au atras atenţia, în mod repetat, că activiştii de mediu şi silvicultorii îşi riscă viaţa în activitatea lor de protecţie a mediului şi de conservare a mediului natural. De asemenea, în ultimii ani mai mulţi jurnalişti au fost agresaţi în timp ce documentau tăierile ilegale de păduri. În 2019, Greenpeace România şi Agent Green estimau că peste 600 de persoane au fost, de-a lungul timpului, rănite, iar şase dintre ele au murit în urma acestor violenţe.

“Ne aflăm în zona unei probleme sistemice care pune în pericol vieţile unor persoane care protejează chiar interesele statului român”, se mai arată în scrisoarea deschisă, citată de Agerpres.

Vezi si

Femeie de 82 de ani, internată la Neurochirurgie după ce a fost lovită în cap de un panou publicitar, la Gura Humorului

O femeie de 82 de ani a ajuns în cursul dimineții de vineri la UPU …