Thursday , July 25 2024

Mai bine de 700 de elevi din județul Suceava, ”pierduți” pe drumul spre Bacalaureat 2024

Pentru examenul național de Bacalaureat 2024 s-au înscris 5.118 candidați, în condițiile în care la începutul anului școlar 2023-2024 în județul Suceava erau înscriși 5.872 de elevi în anii terminali de la învățământul liceal, însemnând clasele XII și XIII. Drept urmare, mai bine de 700 de elevi s-au ”pierdut” în ultimul an de liceu și nu vor susține prima sesiune de Bacalaureat 2024. Anul trecut 619 elevi nu au ajuns să susțină examenul maturității în prima sesiune, în timp ce în 2022 au fost 863 de liceeni în această situație.

Luni, 17 iunie, începe sesiunea 2024 a examenului național de Bacalaureat, cu Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, care se va încheia pe 19 iunie, fiind urmată de Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, programată în zilele de 19 și 20 iunie, Evaluarea competențelor digitale, între 19 – 21 iunie și Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, care va fi susținută de candidați între 25 – 27 iunie. Aceste probe au loc la nivelul unităților de învățământ.

Pentru examenul național de Bacalaureat 2024 s-au înscris 5.118 candidați, în condițiile în care la începutul anului școlar 2023-2024 în județul Suceava erau înscriși 5.872 de elevi în anii terminali de la învățământul liceal, însemnând clasele XII și XIII. Drept urmare, mai bine de 700 de elevi s-au ”pierdut” în ultimul an de liceu și nu vor susține prima sesiune de Bacalaureat 2024. Unii dintre ei au rămas repetenți sau au de susținut examene de corigență și vor putea să se înscrie pentru sesiunea de toamnă a Bacalaureatului, în timp ce alții au considerat că nu au nevoie de diploma de finalizare a studiilor liceale. Participarea la examenul național de bacalaureat presupune o cerere scrisă din partea candidaților, deci susținerea acestui examen este opțiunea tinerilor. Anul trecut 619 elevi nu au ajuns să susțină examenul maturității în prima sesiune, în timp ce în 2022 au fost 863 de liceeni în această situație.

Inspectoratul Şcolar Județean Suceava a informat că pentru probele examenului național de  Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2024, au fost stabilite 16 centre de examen. Pentru evaluarea lucrărilor scrise a fost constituit un Centru zonal de evaluare, și anume Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava, cu două puncte de lucru – Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava și Liceul Tehnologic ”Mihai Eminescu” Dumbrăveni.

Probele scrise încep pe 1 iulie, când absolvenții de liceu vor susține proba la Limba și literatura română. A doua zi este programată Proba obligatorie a profilului, pe 4 iulie urmează Proba la alegere a profilului și specializării, iar pe 5 iulie va avea loc proba la Limba și literatura maternă.

Evaluarea probelor scrise va fi digitalizată. Lucrările sunt scanate în sala de examen, la sfârșitul probei scrise, în prezența candidatului, fiind încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenți. Secretizarea lucrării se face automat, în momentul încărcării, nemaifiind necesar a fi făcută de către candidați/profesorii asistenți. Ulterior, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflați în alte județe decât județul din care provin candidații.

Rezultatele la probele scrise vor fi afișate pe 8 iulie, până la ora 12:00, contestațiile vor putea fi depuse în intervalul orar 12:00 – 18:00. Afișarea rezultatelor finale se va face pe 12 iulie. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

Zona de munte a județului, sub Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar …