Thursday , April 25 2024

“Magicienii” de la HALTERRA Dărmăneşti susţin că dau pe mere ce iau pe pere şi că, evident, statul nu poate primi nimic din afacerea asta

Sediul firmei Halterra

Firma de comercializare a materialelor de construcţii din Dărmăneşti SC HALTERRA SRL a avut o activitate frenetică în primele trei luni ale anului, însă cifrele contabile arată că societatea are de plătit către stat TVA cât un butic mai răsărit

Intr-o perioadă în care sectorul construcţiilor a fost aproape mort în toată România – lunile ianuarie, februarie, martie – SC HALTERRA SRL Dărmăneşti, una dintre firmele sucevene specializată în comercializarea materialelor de construcţii, a reuşit performanţa de a stabili o cifră de afaceri de invidiat. O “performanţă” poate fi considerată şi modalitatea în care firma respectivă reuşeşte să echilibreze balanţa livrărilor şi achiziţiilor astfel încât dările de plătit către stat (TVA-ul în mod particular) sunt aproape de zero, comparabile cu al unui chioşc ceva mai răsărit din Bazar.
O trecere în revistă a cifrelor contabile ale firmei respective în primul trimestru al acestui an demonstrează că “magicienii” de la HALTERRA au reuşit, lună de lună, să se prezinte în faţa Fiscului ca datorând TVA către stat sume infime în comparaţie cu operaţiunile derulate.
In primele trei luni ale anului SC Halterra SRL a livrat bunuri sau a prestat servicii în valoare de 15.395.077 lei, la care valoarea totala a TVA-ului se ridică la 3.694.824 lei. In acelaşi interval, firma a făcut achiziţii în valoare totală de 14.910.613 lei, cu o valoare a TVA-lui de 3.578.533 lei. Astfel, după trei luni de activitate intensă, firma din Dărmăneşti are de plătit TVA către stat doar 116.291 lei, o sumă care, raportată la anvergura afacerilor desfăşurate în cele trei luni “moarte” de la începutul anului, este considerată ridicolă de către specialişti. Ca exemplu pentru măestria contabilă a SC Halterra SRL poate fi luată luna martie, când firma a livrat bunuri în valoare de 5.232.966 lei, dar a şi achiziţionat marfă de 5.267.722 lei, TVA-ul datorat statului de firmă în urma acestor operaţiuni de peste 100 de miliarde de lei vechi fiind, evident, zero lei.
Acest echilibru de invidiat dintre livrări şi achiziţii este realizat de Halterra SRL prin operaţiuni cu sute de parteneri. Cel puţin în urma volumului de tranzacţii realizat cu Halterra, pe lângă firmele mai cunoscute din domeniul materialelor de construcţii, este remarcabilă colaborarea strânsă dintre firma din Dărmăneşti şi unele firme cvasi-necunoscute sau cu obiect de activitate mult diferit, care nu ar presupune neapărat asemenea tranzacţii. Spre exemplu, HALTERRA are drept un partener de nădejde SC LACONIA STEEL SRL, o firmă mai puţin cunoscută din Dorna Arini. Buna colaborare dintre cele două firmă se poate observa şi din tranzacţiile efectuate între ele. Astfel, în ianuarie 2013, Halterra SRL achiziţionează de la Laconia Steel mărfuri în valoare de 4,4 miliarde lei vechi. In aceeaşi lună şi Laconia Steel cumpără de la Halterra mărfuri de 5,6 miliarde lei. In februarie, sumele cresc: Halterra ia de la Laconia Steel marfă de 7,46 miliarde şi îi livrează bunuri de 10,78 miliarde. In martie, Halterra achiziţionează de la Laconia marfă în valoare de 5 miliarde lei vechi şi livrează firmei din Dorna Arini bunuri în valoare de 6,98 miliarde lei.
Un foarte bun parteneriat pare a exista între firma din Dărmăneşti şi o altă firmă tot din Dorna Arini, SC CAVANA TRAVEL SRL. Pe scurt, contractele dintre cele două societăţi arată cam aşa: în lunile februarie şi martie 2013, HALTERRA cumpără de la Cavana Travel mărfuri în valoare de 25,412 miliarde lei vechi; Cavana Travel cumpără de la Halterra bunuri în valoare de 12,38 miliarde lei. Cifrele impresionante par a arăta o activitate mai mult decât intensă în domeniul materialelor de construcţii în zona Dorna Arini.
Invidia antreprenorilor locali probabil va da în clocot în momentul în care vor afla că minunea de la Dorna Arini numită SC Cavana Travel SRL este o firmă care nici măcar nu e specializată în comercializarea materialelor de construcţii, se ocupă cu activităţi de turism (alte servicii de cazare, cod CAEN 5590) şi conform ultimelor raportări la fisc are doi angajaţi şi o cifră de afaceri, în 2011, de puţin peste 1,5 miliarde lei. O adevărată uimire poate provoca şi celălat partener de nădejde de la Dorna Arini al HALTERRA – SC Laconia STEEL SRL – firmă care se ocupă de fapt cu “acvacultura în ape dulci” (!), cu un singur angajat şi cu o cifră de afaceri de 4.5 miliarde lei vechi în 2011. (O.S.)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …