Friday , April 19 2024

6.873 de absolvenți de clasa a VIII-a susțin luni prima probă a Evaluării Națioanle, dintre care 20 în condiții speciale

Accesul elevilor în săli este permis, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv începând cu ora 7:50 și pâna la ora 8:30, în fiecare zi în care se desfășoară probele scrise. Proba începe la ora 09.00, iar timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Luni are loc proba scrisă la limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale, pentru care s-au înscris 6.873 de absolvenți de clasa a VIII-a. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava, au fost organizate 158 de centre de examen și vor fi maxim patru centre de evaluare, în funcție de județul în care vor fi corectate lucrările candidaților. De asemenea, 20 de elevi vor susține probele în condiții speciale, având probleme medicale. În cazul lor a fost solicitată prelungirea timpului de rezolvare a subiectelor, sau susținerea probelor cu însoțitor ori într-o sală separată. Pe de altă parte, pentru 9 elevi de la Școala Gimnazială ”Miron Costin” Suceava, Direcția de Sănătate Publică a dat o derogare pentru ca aceștia să poată susține Evaluarea Națională în această primă sesiune, după ce un coleg de clasă, care a participat la orele de pregătire pentru examen alături de ei, a fost depistat cu COVID-19. Absolvenții vor susține examenele într-o sală separată de ceilalti candidați și vor purta mănuși și măști de protecție.

Potrivit metodologiei de organizare și desfășurare a Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a, accesul elevilor în săli este permis, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv începând cu ora 7:50 și pâna la ora 8:30, în fiecare zi în care se desfășoară probele scrise. Proba începe la ora 09.00, iar timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. ”Probele sunt monitorizate audio-video. Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau  pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/ schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică”, precizează Ministerul Educației.

La intrarea în centrele de examen, cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor prin măsurarea, la umbră, a temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 ̊C. În cazul în care temperatura înregistrată depășește maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute. De asemenea, cadrele medicale vor efectua observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată). Fiecare centru de examen va dispune de echipamente și materiale de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini etc.).



În data de 17 iunie se va desfășura proba scrisă la matematică, iar pe 18 iunie proba scrisă la limba și literatura maternă. Rezultatele trebuie să fie afișate pe 22 iunie, până la ora 14:00, iar candidații care se vor considera nedreptățiți vor putea depune contestații începând din acea zi și pe 23 iunie, până la ora 12:00. După soluționarea contestațiilor, pe 27 iunie va avea loc afișarea rezultatelor finale.

Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE – 0800801100, pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil în perioada 15-18 iunie, între orele 8:00-16:00, iar vineri, 19 iunie, între orele 8:00-14:00. (Oana NUȚU)



Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …