Saturday , January 28 2023

Luni încep lucrările la Podul Unirii peste râul Suceava

Primarul Ion Lungu crede că lucrările vor avansa repede „dacă există forță de muncă și pricepere”. Liderul asocierii care va construi podul, Cornell’s Floor, este o anexă a unei firme americane. „Am văzut la Registrul Comerțului, anul trecut firma a avut 125 de muncitori și cifră de afaceri de 5 milioane euro. Sunt mai mulți frați, unul a plecat în America, a deschis o firmă acolo și aici are o filială”, a explicat primarul Sucevei u termenul de realizare a lucrării este de doi ani  

Lucrările la noul pod peste râul Suceava – botezat, anul trecut, „Podul Unirii” – vor începe pe 15 aprilie, la ora 11:00. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a reiterat, în conferința de presă săptămânală pe care o organizează în fiecare zi de miercuri, un anunț mai vechi de-al său în acest sens. „Am fost la fața locului, cu topometriști, cu oameni de specialitate. Se face organizarea de șantier în așa fel încât de luni să începem lucrările la pod”, a dat asigurări Ion Lungu. Noul pod va avea o lungime de 104,4 metri, o lățime totală de 11,2 metri, din care câte 1,5 metri de trotuar de o parte și de alta. Atunci când podul va fi finalizat, șoferii care vor dori să ajungă din centrul Sucevei în DN 29 spre Botoșani vor vira de pe Calea Unirii la dreapta, pe strada care duce spre General Construct, pe pod vor traversa râul Suceava spre Termica, apoi vor trece calea ferată și vor ieși la școala ge­nerală din satul Plopeni.

Despre firma Cornell’s Floor din comuna botoșăneană Roma – liderul asocierii care a câștigat licitația organizată de Primăria Suceava – edilul a spus că „e o anexă a unei firme americane, deci firma-mamă e în ­Ame­rica”. „Am văzut la Registrul Comerțului, anul trecut firma a avut 125 de muncitori și cifră de afaceri de 5 milioane euro. Sunt mai mulți frați, unul a plecat în America, a des­chis o firmă acolo și aici are o filială”, a explicat primarul de Suceava.

Întrebat dacă lucrarea ar putea fi finalizată în primul semestru al anului viitor, Ion Lungu a spus că, în principiu, este posibil. „În principiu, da. În primul rând problema este la firmă, dacă are forța de muncă calificată. Întreaga finanțare a podului este asigurată prin credit, deci banii sunt”, a spus Ion Lungu. El crede că lucrările vor avansa repede „dacă există forță de muncă și pricepere”.

Termenul de realizare este de 24 de luni, dar „în acest an ei speră să facă conturul podului, în așa fel încât să-l putem termina într-un an și jumătate”, a explicat Lungu. Referitor la primul tronson al rutei alternative – de la sensul giratoriu care urmează a se face la intersecția Căii Unirii cu cea a străzilor Apeductului și Traian Vuia – până la pod, cu o lungime de 1,8 kilometri, primarul Ion Lungu a declarat că se lucrează la studiul de fezabilitate, iar indicatorii tehnico-economici vor fi supuși aprobării Consiliului Local Suceava, astfel încât în acest an să înceapă și primul tronson al rutei, iar anul viitor să fie începute lucrările și la al doilea tronson, de pe strada Energeticianului până la DN 29. (D.P.)

Vezi si

Peste 4.000 de cereri de azil, înregistrate anul trecut la Centrul Regional de la Rădăuți. 3.086 de permise de ședere, acordate ucrainenilor refugiați

Peste 4.000 de cereri de azil au fost gestionate în anul 2022 de polițiștii de …