Saturday , December 10 2022

Lungu vrea transformarea Sucevei într-un oraș inteligent și neutru din punct de vedere climatic până în 2030

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, vrea includerea reședinței de județ în așa numitul „Horizon Europe”, un program de cercetare și inovare al Uniunii Europene al cărui scop este ca până în 2030 să fie 100 de orașe „inteligente și neutre din punct de vedere climatic”. „Este intenția noastră și sper să o ducem la bun sfârșit, să fim între cele 100 de orașe europene care vor primi finanțare”, a explicat primarul Ion Lungu.

În acest sens, vor trebui adoptate în continuare măsuri pentru transformarea Sucevei în oraș verde și după cum a spus edilul sunt deja unele demersuri inițiate: investiții în tehnologii ecologice – transport public, colectare deșeuri – și o intenție de continuare a sprijinirii inovării în sectorul industrial de la parcul tehnologic pe care dorește să-l amenajeze pe fostele terenuri de la Termica.

În ceea ce privește transportul, edilul a precizat că se mai dorește introducerea unor forme de transport privat și public și mai puțin poluante – prin urmare mai sănătoase – și, de asemenea, mai ieftine alături de decarbonizarea sectorului energetic și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor. În ceea ce privește parcul tehnologic, edilul a făcut referire la implicarea Universității „Ştefan cel Mare”. „Nu este un lucru ușor, dar nici imposibil … Sunt ținte și care vrem să ni le asumăm. În primă fază noi vom face scrisoarea de intenție că vrem să ne înscriem în acest program după care urmează să fie semnat, anul viitor, contractul cu Comisia Europeană … Este un proiect european interesant și dacă vrem să avem un oraș curat, un oraș ecologic, fără poluare este bine să aderăm la acest proiect”, sunt declarații ale primarului Ion Lungu în vreme ce explica avantajele și țelurile care trebuie urmărite. (D.P.)

Vezi si

Amendă de 40.000 lei pentru o firmă de dezmembrări auto din comuna Moara

Garda de Mediu Suceava a primit o sesizare privind disconfortul provocat vecinătăților prin zgomot, fum …