Friday , December 1 2023

Lungu vrea să obţină 7,3 milioane de lei de la Guvern pentru salariile compensatorii ale celor 300 de disponibilizaţi de la Termica

termica2

Azi şi mâine au loc două şedinţe extraordinare ale Consiliului Local Suceava, unde vor fi dezbătute două proiecte de hotărâre în legătură cu Termica. Primarul Ion Lungu susţine că municipalitatea şi-a onorat obligaţiile pe care le are faţă de societatea suceveană de termoficare, iar chestiunea deblocării fondurilor ţine doar de conducerea societăţii, nu şi de cea a Primăriei. Ion Lungu nu exclude ca fiind posibilă o privatizare a CET-ului în vederea modernizării sale, dar a precizat că nu mai are informaţii noi în acest sens. Noul CET al Sucevei ar trebui să fie dat în folosinţă pe 9 noiembrie 

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a iniţiat unele demersuri ca să obţină 7,3 milioane de lei de la Guvern pentru salariile compensatorii care ar urma să le fie acordate disponibilizaţilor de la Termica SA Suceava. Cei aproximativ 300 de salariaţi de la societatea de termoficare suceveană care vor fi disponibilizaţi vor primi 18,3 milioane de lei reprezentând salarii compensatorii şi compensaţii suplimentare.
Primarul Sucevei a declarat că angajaţii Termica SA care vor fi disponibilizaţi în baza programului de restructurare vor primi salarii compensatorii totalizând 11 milioane de lei din fondurile societăţii, iar alte 7,3 milioane de lei, reprezentând compensaţii suplimentare, vor fi alocate prin Hotărâre de Guvern. Directorul general al SC Termica SA Suceava, Ovidiu Dumitrescu, a precizat că în suma de 11 milioane de lei sunt incluse şi contribuţiile angajatului şi ale angajatorului la buget, acestea din urmă reprezentând o pondere de circa 60% din suma de 11 milioane de lei. Ion Lungu a spus că va discuta cu privire la compensaţiile de 7,3 milioane de lei cu vicepremierul Liviu Dragnea, în cursul zilei de astrăzi, la Iaşi.
Primarul a spus că vor fi disponibilizaţi aproximativ 300 din cei 550 de angajaţi ai Termica SA, în baza unui program de restructurare care va fi aprobat de AGA al societăţii şi apoi validat din nou de Consiliul Local Suceava. El a precizat că azi şi mâine va fi convocat Consiliul Local Suceava în şedinţe extraordinare. In prima va fi supus dezbaterii în vederea aprobării un proiect de rectificare bugetară cu 12 milioane de lei, sumă obţinută dintr-un credit de Trezorerie, banii urmând să fie transferaţi Termica SA pentru plata furnizorilor. A doua şedinţă urmează să aprobe programul de restructurare al societăţii.
Primarul a mai spus că Termica SA are conturile blocate de către principalul furnizor de cărbune, Unicom Holding, pentru recuperarea unei datorii de 15 milioane de lei. Furnizorul de cărbune reclamă că nu a fost respectat graficul de plăţi stabilit şi că Termica ar fi plătit un alt furnizor de cărbune de la care a mai achiziţionat cantităţi suplimentare de huilă. Ion Lungu a subliniat că Primăria şi-a făcut datoria faţă de Termica SA şi că în acest an a plătit 29,5 milioane de lei pentru stingerea datoriilor faţă de firma de termoficare. „Noi nu mai avem datorii la Termica”, a spus primarul.
El a subliniat că municipalitatea a făcut „un efort extraordinar” pentru a achita datoriile şi că se va ocupa de acum de alte probleme importante ale oraşului, precum reabilitarea străzilor, a reţelelor de apă, a transportului public sau de salubritate. Ion Lungu a precizat că, din punctul său de vedere, Termica SA a reprezentat o „mare problemă” pentru municipalitatea suceveană, reorganizarea activităţii acestei societăţi ducând la scăderea presiunii pe bugetul local şi putând fi alocate mai multe fonduri pentru alte lucrări.
Primarul Ion Lungu nu a exclus posibilitatea să fie organizată o nouă procedură de privatizare a CET-ului care încă mai aparţine de Termica SA şi a fost trecut în conservare ca urmare a programului de reorganizare. Totuşi, Ion Lungu a spus că nu a fost înştiinţat oficial despre niciun demers de acest gen şi a precizat că nu mai sunt semnale în această direcţie de la firma coreană Daewoo International. Intrebat dacă firma Unicom Holding – cea care a blocat conturile SC Termica – ar fi interesată de preluarea CET-ului actual, Ion Lungu a răspuns că de vreo 15 ani tot dă semnale în acest sens iar când s-au organizat, anii trecuţi, licitaţii pentru aşa ceva, furnizorul de huilă nu s-a mai prezentat. Primarul Ion Lungu - 22 mai 2013
Intrarea în conservare a CET-ului are loc şi în condiţiile în care, în această toamnă va deveni funcţională noul CET al municipiului, care este construită de firma Adrem Invest din Bucureşti.
Aceasta a înfiinţat o societate nouă – Bioenegy Suceava SRL, prin care a trecut toată investiţia, finanţată printr-un credit de 20 de milioane de euro de la o bancă austriacă specializată pe comerţ exterior şi un alt credit de peste 60 de milioane de euro de la Raiffeisen International. Ulterior, acţionariatul la Bioenergy Suceava s-a modificat, peste 50% din părţile sociale fiind cumpărate de două firme ale magnatului Gerald Schweighoffer.
Lucrările de construcţie la noul CET care va funcţiona, în primul rând pe biomasă şi, în subsidiar, pe gaz metan, au început cu câteva luni în urmă, după aproape doi ani de tatonări. Oficiali ai Adrem Invesst, dar şi conducerea Primăriei susţine că noul CET va fi complet funcţional şi operaţional pentru a asigura agent termic începând cu iarna 2013-2014. Potrivit contractului, ultimul termen convenit pentru a finaliza lucrările şi a da în folosinţă noua centrală este 9 noiembrie. Lucrările de construcţie a centralei sunt realizate de către General Contruct, furnizorul de echipamente este firma austriacă URBAS. Centrala va furniza 270.000 de gigacalorii anual, iar preţul de livrare stabilit conform contractului va fi de 116 lei pentru o gigacalorie, fără TVA. La acest preţ, consumatorul va mai achita 90 de lei pe gigacalorie pentru transportul agentului termic. (D.P.)

Vezi si

Facultatea de Silvicultură Suceava, centru de excelență în cercetarea științifică aplicată în domeniul managementului resurselor forestiere și de mediu

Un număr impresionant de cercetători și specialiști din țară și din străinătate au participat la …

No comments

  1. bucovinean cinstit

    pentru papusoiul de lotzi:gelu are dreptate!!!!TU esti un mare bou,un regatean imputit!!!

  2. esti un bou daca nu stii realitatea de ce te bagi ?

  3. De ce ar trebui sa plateasca Guvernul bani pentru disponibilizarile de la Termica? Mi se pare o solicitare imorala, cum mi se par si alte plati pentru disponibilizari in alte societati de stat. Termica nu e nici macar o firma de stat. Trebuia sa ia masuri din timp pentru rentabilizarea intreprinderii si sa construiasca ei o centrala noua dimensionata la nevoile actuale ale orasului. Ganditi-va ca sutele de miliarde date de Primarie catre Termica plus cele 7,3 milioane de lei care se solicita pentru disponibilizare ar fi fost arhisuficiente pentru constructia unei centrale noi.