Friday , May 7 2021

Lungu: „Trebuie să ne încadrăm în limitările severe privind amenajarea Parcului Şipote”. Care sunt acestea și când începe amenajarea pădurii parc de la Zamca?

Marți a avut loc prima întâlnire online a Comisiei tehnice pentru întocmirea proiectului tehnic pentru Zona de agrement Parc Şipote și că au fost discuții pe principii. Primarul Ion Lungu a menționat despre aceasta în cadrul conferinței de presă online de miercuri dimineață, 21 aprilie, adăugând că reprezentantul Romsilva a menționat amenajările permise în pădurile-parc respectiv alei realizate din materiale ecologice cu lățimea de maximum 2 metri, piste de biciclete, bănci, iluminat, puncte de informare, toalete ecologice, construcții provizorii din lemn cu suprafață construită de maximum 15 mp. „Sunt limitări destul de severe pentru amenajarea acestui Parc Şipote. Noi trebuie să ne încadrăm în ele”, a spus Lungu.

Redarea parcului spre recreere este însă obiectivul municipalității, sens în care preocupările venite din partea unor instituții precum Direcția Silvică Suceava – la care a făcut edilul referire în conferința de miercuri dimineață – de a nu de a-l transforma într-o zonă de consum sunt cât se poate de oneste. Probabil că în final se va ajunge la o variantă în care în anumite zone din parc să fie permisă plimbarea doar pe poteci/alei/cărări de picior și cu o mai strictă respectare a unor norme de protecție a mediului, poate chiar exigențe de genul „nu se rupe nicio floare”. Totuși, nu sunt excluse a-priori plimbările cu bicicleta prin Parcul Şipote și-atunci devine tot mai clar că vor fi necesare alei/trasee pentru așa ceva. La fel cum va fi nevoie să fie facilitat accesul și pentru persoanele cu dizabilități, dar și pentru copii, pentru trotinete, pentru biciclete, pentru tot felul de activități de recreere. „După amenajarea pădurii parc Şipote, vom amenaja și pădurea parc Zamca, unde vrem să facem un amfiteatru în aer liber, piste pentru bicicliști, alei pentru alergat și alte amenajări pentru petrecerea timpului liber”, a mai spus Ion Lungu, însă după finalizarea unei acțiuni de curățenie din Parcul Şipote și de la Zamca, acțiune care a avut loc tot miercuri, după încheierea conferinței de presă.

Revenind la Parcul Şipote și la perspectivele sale, precum și modul de administrare, este de precizat că în ceea ce privește exploatarea masei lemnoase (în situații limită precum arborii și arbuștii care ajung, din diverse motive, să fie un pericol pentru public și, ca atare, trebuie să fie tăiați), aceasta va fi realizată în continuare de Direcția Silvică. De cealaltă parte, pariul pe termen lung va fi împiedicarea realizării unei zone de construcții. (D.P.)

Vezi si

Agenda Iulius Mall Suceava din acest weekend: expoziție auto cu peste 40 de modele retro și ateliere de creație pentru copii

Mașinile retro nu sunt simple autoturisme, ci sunt piese de colecție, la fel de valoroase …