Friday , December 9 2022

Lungu sustine ca producerea de caldura la CAF-uri ar fi mai avantajoasa pentru bugetul Primariei

N „Nu m\ voi implica `n nicio reorganizare sau restructurare la societatea Termica. Nu voi interveni pentru nimeni, pentru c\ orice proces de reorganizare este 100% atributul conducerii societ\]ii. Voi avea discu]ii, `ns\, cu privire la strategia de asigurare a energiei termice `n municipiul Suceava, `n iarna 2011 – 2012”, a declarat Ion Lungu n primarul sus]ine c\ CET-ul este supradimensionat [i continuarea activit\]ii `n ritmul actual nu este avantajoas\ din punct de vedere financiar, de aceea CAF-urile ar fi o solu]ie temporar\ mai bun\
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, insist\ cu privire la posibilitatea unei reorganiz\ri a activit\]ii societ\]ii Termica SA Suceava `n sensul renun]\rii din aceast\ iarn\ la producerea de energie termic\ de la centrala electric\ de termoficare (CET), dar a precizat c\ o eventual\ reorganizare a personalului nu este de competen]a sa. Din punctul de vedere al primarului, continuarea activit\]ii la actualul CET este una foarte `mpov\r\toare pentru bugetul local, iar acest lucru nu ar mai trebui s\ continue.
„Nu m\ voi implica `n nicio reorganizare sau restructurare la societatea Termica. Nu voi interveni pentru nimeni pentru c\ orice proces de reorganizare este 100% atributul conducerii societ\]ii. Voi avea discu]ii, `ns\, cu privire la strategia de asigurare a energiei termice `n municipiul Suceava, `n iarna 2011 – 2012”, a declarat Ion Lungu. El a spus c\ societatea sucevean\ de termoficare este a municipalit\]ii [i din cauz\ c\ men]inerea actualului CET `n condi]iile economice de ast\zi este foarte costisitoare, ar fi preferabil pentru Prim\rie, din punct de vedere financiar, ca s\ se renun]e la activitatea din CET iar energia termic\ s\ fie asigurat\ doar din cazanele de ap\ fierbinte (CAF) din centrala termic\ de la Ambro.
„Cer doar ca s\ se aib\ `n vedere producerea energiei termice astfel `nc=t pre]ul unei gigacalorii s\ fie c=t mai ieftin. Efortul Prim\riei f\cut pentru Termica a fost de aproape 20 de milioane de lei [i numai din ianuarie [i p=n\ la `nceputul lunii martie s-au alocat peste 6,5 milioane de lei de la bugetul local”, a declarat Ion Lungu, ad\ug=nd c\ nu este posibil ca tot bugetul ora[ului sau o mare parte s\ fie alocat pentru termoficare.
O eventual\ trecere `n conservare a CET-ului ar putea duce, `ns\, nu doar la un efort financiar mai mic de la Prim\rie, ci [i la noi restructur\ri de personal dup\ ce anul trecut aproximativ dou\ sute de persoane au fost disponibilizate. De altfel, `nc\ de anul trecut s-a vehiculat ideea disponibiliz\rii a circa patru sute de persoane, ulterior fiind reorganizat\ schema de func]ionare a CET-ului [i disponibiliz=ndu-se numai dou\ sute de oameni, pentru restul urm=nd a se lua o decizie `n aceast\ prim\var\.
Pe de alt\ parte, la CAF-urile care nu func]ioneaz\ pe c\rbune cum este cazul CET-ului, ci pe gaze naturale [i p\cur\ au fost f\cute o serie de lucr\ri `n vederea reabilit\rii. CAF-urile au fost f\cute `n anii 60 iar `n decursul timpului au fost `nlocuite, reparate [i modernizate, `ns\ nu puteau face fa]\ comenzilor tot mai mari din zona industrial\, `n anii 80, motiv pentru care s-a construit CET-ul. De[i CET-ul a fost retehnologizat, declinul industrial `nceput `n anii 90 a afectat produc]ia de energie termic\ iar dup\ ce de la stat au fost diminuate cererile de energie electric\, perspectivele CET-ului au devenit tot mai sumbre din cauza sc\derii constante a veniturilor. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Bărbat găsit mort într-o casă cuprinsă de flăcări, la Voievodeasa

Vineri dimineață a izbucnit un incendiu la o casă de locuit din satul Voievodeasa, comuna …

No comments

  1. dir. placinta doar nu si-a dat demisia in avans de flori de mar

  2. dedesubtul e ca trebuie o alta centrala ,voi nu va-ti prins, cafurile nu fac fata si asa va apareamult visata centrala pe paminturile de la prelipca, ca doar vin alegerile si ……………………….. treb

  3. Nu sesizez care e diferenta, daca nu platesti tu iti taie, daca nu plateste cet-ul taie la oras, da` tu poti amana platile pe cateva luni ca termica n-a bunavoit sa faca contracte individuale. Daca scuturi oleaca pavilionul de-acolo sa vezi cum cad intelighentii. Acolo mai este o solutie, ca timp de executie se intinde cam pe juma de an si care ar folosi cai-urile la maxim. Oricum, trebuie bagat bani seriosi acolo. Ca timp de functionare pentru un cazan e cam de cateva zile si dupa aceea se sparge. Ei penduleaza de pe un cazan pe altul la ct-2, deci n-o sa ai niciodata un 2 caf-uri si 2 cai-uri in fuctiune.

  4. oare e mai ieftina gigacaloria produsa pe gaz si pacura?? in mod cert nu e. apoi, gazul trebuie platit imediat. e-onul nu se joaca dea aminarea facturilor.capacitatea de productie a caf-urilor si cai-urilor de la cet ar asigura la limita caldura din oras. in caz de avarie ramine orasul in frig pe toata durata reparatiei.oare primarul asta care le stie pe toate asta vrea? lasa orasul in frig in an preelectoral.in plus va pierde o gramada de viitori clienti ai viitoarei(???)centrale care in mod siguri se vor debransa si-si vor instala centrale proprii.sunt multe aspecte pe care ginditorul de la prelipca nu le-a abordat. el vrea doar sa distruga actuala termica pt ca nu poate platii datoriile pe care primaria le are catre societate.oamenii care lucreaza acolo sunt o cantitate neglijabila pt el.

  5. Dragi suceveni, dupa cum spune primarele nostru, mai cu biciu` mai cu zaharelul va obliga sa va puneti centrale. CT2 nu face fata pe timp de iarna deoarece cand au fost construite nu erau cartierele Obcine, Zamca, o jumate de George Enescu, iar de Burdujeni nu mai spun. Un alt aspect reprezinta starea fizica a celor doua caf-uri care trebuiau casate de cand haul. O sa mearga la iarna, probabil pe caldura si aceea insuficienta, iar pentru apa calda se va intrerupe furnizarea caldurii in timpul zilei. Cel mai bine e sa va cuplati cate doua apartamente sau patru, si centrala sa o inseriati cu un boiler de 120-150l pe circuitul de apa calda. Ati iesi la un pret de cost estimat intre 4000 si 6ooo de lei. Daca asociatiile ar vorbi cu cei de la E-ON, v-ar ajuta sa platiti in rate si atunci montarea lor ar fi mult mai suportabil. Daca nu ma credeti mai asteptati un an. Cele mai bune centrale sunt Viessmann cu focarul si serpentinele de inox. Ar fi recomandat si un punct de vedere al celor de la termica ca sa nu spuna ca dorim falimentarea lor.