Tuesday , December 6 2022

Lungu: Suceava are cel mai mic preț din țară la energia termică și nu va fi majorat

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu susține că în orașul nostru este cel mai scăzut preț al energiei termice în sistemul centralizat de termoficare, comparativ cu celelalte orașe din țară. Inclusiv București, iar referitor la situația din capitala țării noastre Ion Lungu a vrut să îl contrazică pe primarul general Nicușor Dan care a afirmat că în orașul de pe Dâmbovița ar fi cel mai scăzut preț la energia termică.

Dimpotrivă, insistă Ion Lungu, municipiul Suceava are cel mai scăzut preț la populație pentru energia termică în sistemul centralizat: 240 de lei. Și nu va fi majorat pentru populație în această iarnă, a mai dat asigurări Ion Lungu.

Precizăm că Nicușor Dan a afirmat în cursul zilei de marți că la București este cel mai mic preț la energia termică în sistemul centralizat, numai că prețul la care s-a referit Nicușor Dan era de peste 300 lei pentru o gigacalorie.

De asemenea, Ion Lungu a ținut să spună – răspunzând unei întrebări în acest sens – că nici la Iași nu este un preț mai mic la energia termică. Potrivit datelor statistice prezentate de Ion Lungu în conferința de presă din dimineața zilei de miercuri, 19 octombrie, Suceava are un preț mai mic la energia termică în sistemul centralizat și față de Iași. În orașul de pe Bahlui prețul la gigacalorie pentru populație este de 253 de lei, conform datelor prezentate de Ion Lungu în conferința de presă de miercuri. Asta înseamnă că anumite date vehiculate în presă cum că la Iași ar fi gigacaloria la un preț mai mic pentru populație nu sunt reale. Potrivit aceleiași surse, pe locul 3 în țară s-ar situa însă Brașovul la un preț de circa 260 de lei. Ion Lungu susține în continuare că un preț bun pentru populație poate să se datoreze faptului că actuala centrală electrică de termoficare funcționează pe biomasă și prețul total al energiei termice în sistemul centralizat (producție, transport și distribuție) abia trece de 500 de lei în condițiile actuale. Spre comparație, cu mulți ani în urmă, când producția de energie termică se făcea pe gaz prin CAF-urile de la AMBRO, prețul total al energiei termice în sistemul centralizat al Sucevei era de peste 700 lei. Asta în condițiile în care erau preturi mult mai mici la gaz metan față de acum și cheltuieli mai mici cu salariile. (Dan PRICOPE)

Vezi si

AirConnect iar spune că va zbura vara viitoare de la Suceava la Constanța

AirConnect va zbura vara viitoare de la Constanța la Suceava, Timișoara, Oradea și Cluj-Napoca, a …