Friday , October 7 2022

Lungu: Repartitoarele nu sunt o soluţie

“Sunt semne de întrebare cu privire la încheierea contractelor, cele mai multe nefiind încheiate prin asociaţii, ci de oamenii de pe o scară de bloc sau alta, cum s-au înţeles la un moment dat. Personal, nu sunt de acord, aşa cum am mai spus”, a declarat, ieri, primarul Ion Lungu. Cum scăpăm de repartitoare? 80% dintre locatarii de pe scară trebuie să renunţe la acest sistem inutil

repartitor citire [800x600]


Sucevenii au ajuns captivi într-un sistem, altminteri legal într-o ţară ca a noastră, prin care o firmă privată ce vinde şi apoi citeşte consumul de pe repartitoarele de cost poate să ajungă chiar şi pe poziţie de monopol. Singura soluţie legală ca sucevenii să mai poată scăpa de repartitoarele de cost – în Suceava firmele sunt Elsaco şi Techem – este să fie uniţi. Dacă nu se poate 100%, măcar 80% din ei. Cel puţin aşa susţin persoanele avizate consultate în cursul zilei de ieri.
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a spus, ieri, că îşi menţine părerea pe care a exprimat-o cu alte ocazii şi anume că „repartitoarele nu sunt o soluţie”, cel puţin nu pentru majoritatea sucevenilor care îşi încălzesc locuinţele la sistemul de termoficare centralizată. „Legislaţie pentru repartitoare există, nu este nimic de contestat. Sunt însă semne de întrebare cu privire la încheierea contractelor, cele mai multe nefiind încheiate prin asociaţii, ci de oamenii de pe o scară de bloc sau alta, cum s-au înţeles la un moment dat. Personal, nu sunt de acord, aşa cum am mai spus”, a declarat Ion Lungu.
Scumpirea tarifului pentru citirea repartitoarelor nu a fost privită, ca de altfel orice altă creştere de taxe si tarife, deloc bine de consumatorii finali, adică pe sucevenii care oricum sunt în categoria „consumatorilor captivi” la un alt sistem şi anume cel de transport şi distribuţie al energiei termice. Numeroase semnale primite cu privire la scumpirea tarifelor de citire de către Elsaco Brunata ne-au determinat să continuăm demersul de aşa manieră încât sucevenii să poată cunoaşte cum să scape de a fi consumatori captivi şi la firma de repatitoare, sau într-o altă posibilă formulare de calcul al consumului de energie termică.
Aparent, acţionarea în instanţă este cea mai rapidă şansă de a scăpa de un contract care este în derulare, adică în interiorul termenului pentru care a fost încheiat – aici este o problemă pentru că în municipiul Suceava majoritatea contractelor nu au fost încheiate cu asociaţia sau cu implicarea acesteia în beneficiu proprietarilor, ci direct cu proprietarii. Totuşi, nimeni nu ne-a sugerat acest lucru pentru că este foarte posibil ca în instanţă să se piardă procesele pe bandă rulantă dacă nu sunt motive solide şi care, în acelaşi timp, să fie în legătură cu clauzele contractuale.
Există şi o altă opinie potrivit art. 6 litera f din Ordinul 233 din 2004 modificat şi completat de Ordinul 255 din 2006, Anexa 3 – Normativul tehnic din 30/08/2004 publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 862 din 21/09/2004, care spune: „Sistemele de repartizare a costurilor pentru încălzire pot fi utilizate numai în cazul în care: f) încălzirea incintei nu se realizează: prin pardoseală, prin plafon, cu aer cald, cu aeroterme, agentul termic utilizat nu este aburul, precum şi în toate cazurile stabilite de standardele SR-EN 834, respectiv SR-EN 835, identice cu normele europene EN 834 şi EN 835.” In condiţiile în care declaraţi că folosiţi şi alte mijloace de încălzire decât caloriferele, nu mai au voie să vă ia în calcul repartitoarele. Din păcate vor trebui să facă toţi vecinii la fel.
Există posibilitatea denunţării individuale a contractului, dar şeful biroului pentru relaţii cu asociaţiile de proprietari din cadrul Primăriei Suceava, Mihai Hanceriuc, nu recomandă această variantă. Asta pentru că renunţarea doar a unui singur om de pe scara de bloc presupune că acestuia i se va repartiza consumul de căldură în funcţie de suprafaţa echivalentă termic a caloriferelor, iar asta va duce la facturi cu 50% mai mari decât a restului locuinţelor. Mihai Hanceriuc susţine că sunt în oraş zeci de cazuri de acest fel şi de aceea consideră că persoanele care se simt nedreptăţite de modul de repartizare a consumului de energie termică trebuie să renunţe în procent de 80% ca să scape de repartitoare. „Dacă renunţă 8 din 10, nu se mai poate face repartizarea consumului pe bază de repartitoare pe o scară întreagă, din datele obţinute numai de la două apartamente”, ne-a declarat Mihai Hanceriuc. (D.P.)

Vezi si

O polițistă din Cernăuți a murit împușcată în cap de un pedofil pe care încerca să-l rețină în fața unei școli

O polițistă de patrulare, în vârstă de 22 de ani, a fost împușcată în cap, …

One comment

  1. Da, sunt de acord cu acest lucru si anume de a renunta la repartitoare, dar d-le Lungu, d-ta nu sti ca toata tevaraia de la blocuri este foarte veche, tevile sunt groase in carne si nu incalzesc ca lumea, unele sunt infundate sau pietrificate si ar trebui inlocuite cu tevi din superpipes. De unde bani pentru aceste lucrari. D-ta nu prea gandesti, arunci cu vorbele de parca toti am fi superbogati si ne-am permite. Faceti locuri de munca, atrageti investitori, acordati-le facilitati ca sa investeasca in judetul nostru, nu va ganditi doar la buzunarele voastre. Cu piata de desfacere cum este acum la noi nu se face treaba. Sunt foarte multi someri. Eu cel putin nu mi-am gasit un servici de 6 ani de zile. Am fost la toate targurile de joburi care s-a facut la noi, am mai aplicat si de pe internet la diferite firme, am fost chemat la cateva interviuri si ca raspuns am primit : ,, da, o sa va sunam noi “. Am si o varsta ( 46 ani ), la care numai in Romania se poate face discriminare pe acest criteriu. Este o rusine atat din partea autoritatilor locale cat si cele de la centru ( Bucuresti ). Nu s-a mai auzit asa ceva, sa vrei sa muncesti si sa fi privat de acest lucru pe criterii de varsta, sex si mai stiu eu ce. In tara asta nu o sa fie bine niciodata deoarece sunt prea multi hoti. Cred ca asta am spus totul.