Lungu: Pe 27 iunie va fi zi de doliu în Suceava, la pomenirea de 40 de zile de la decesul ÎPS Pimen  

reportersite
18 iunie 2020, 10:05

Inițial, ziua de pomenire a ÎPS Pimen a fost anunțată pentru data de 30 iunie, însă la conferința de presă de miercuri, 17 iunie, primarul a specificat că urmare a discuțiilor purtate cu mitropolitul Moldovei, ÎPS Teofan, s-a stabilit că pomenirea se va face pe data de 27 iunie.

 

Primarul Ion Lungu a reiterat că la împlinirea a 40 de zile de la decesul ÎPS Pimen va fi zi de doliu în municipiul Suceava, menționând că marele merit al ierarhului trecut la cele veșnice pe 20 mai este faptul că în perioada când a fost arhiepiscop s-au construit peste 100 de biserici în județ din care 20 în municipiul Suceava. Inițial, ziua de pomenire a ÎPS Pimen a fost anunțată pentru data de 30 iunie, însă la conferința de presă de miercuri, 17 iunie, primarul a specificat că urmare a discuțiilor purtate cu mitropolitul Moldovei, ÎPS Teofan, s-a stabilit că pomenirea se va face pe data de 27 iunie.


Primarul Sucevei, Ion Lungu, a reiterat în conferința de presă de miercuri, 17 iunie, că va propune ca atunci când se face pomenirea a 40 de zile de la moartea arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen, să fie declarată zi de doliu în municipiul reședință de județ. După cum a spus Ion Lungu, urmare a discuțiilor purtate cu ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și PS Damaschin Dorneanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, ziua de pomenire va fi pe data de 27 iunie. Întrebat în ce va consta doliul în oraș, edilul a explicat că va fi arborat steagul în bernă. „Vor fi coroborâte steagurile în bernă (la toate instituțiile publice – n.r.)”, a spus Ion Lungu.

De asemenea, având în vedere că tot el a spus, cu o săptămână în urmă, că va iniția un proiect de hotărâre în acest sens care va fi aprobat în ședința Consiliului Local din 25 iunie ca ziua de doliu să fie marți, 30 iunie, primarul a precizat că, din ceea ce știe el ca un „creștin practicant”, este preferabil ca pomenirea să fie făcută și înainte de 40 de zile, nu după acest interval de timp. Primarul Sucevei consideră normal acest demers având în vedere contribuția Înaltpreasfințitului Pimen care a binecuvântat peste 100 de lăcașuri de cult în județ din care peste 20 în municipiul Suceava. „Acestea vor dăinui sute de ani”, a declarat Ion Lungu.

ÎPS Pimen a pierdut lupta cu coronavirusul miercuri, 20 mai 2020. Prelatul se afla în stare gravă la Institutul „Matei Balș” din capitală. Precizăm că primarul Ion Lungu a avut în cele patru mandate ale sale consecutive de primar o relație bună cu ierarhul care a încetat din viață la vârsta de 90 de ani. De altfel, Ion Lungu a fost atât la slujba de pomenire a ierarhului oficiată în seara când cortegiul cu sicriul care purta trupul neînsuflețit al ierarhului a ajuns la Suceava, dar și în ziua următoare când a depus o coroană de flori și apoi la slujba de înmormântare de la mănăstirea Sihăstria Putnei. (D.P.)