Wednesday , February 8 2023

Oamenii evacuați din blocul afectat de explozie ar putea reveni în casele lor într-un an sau chiar un an și jumătate

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu a cerut cetățenilor care au fost evacuați sau s-au autoevacuat de la blocul de pe strada Rarău să aibă în vedere că ar putea ca această situație să nu se remedieze decât într-un an sau chiar un an și jumătate. Afirmația a fost făcută în conferința de presă de miercuri dimineață, Ion Lungu referindu-se la faptul că sunt foarte probabile scenarii în care cei evacuați să nu poată reveni la casele lor și să fie nevoiți să stea în chirie în acest timp.

Desigur, există și varianta ca Primăria să le pună la dispoziție locuințe de necesitate, dar acestea sunt nemobilate, iar în acest caz este greu de crezut că li se va permite cetățenilor să își ridice mobila din case.

De aceea edilul sucevean a pus accentul pe varianta închirierii de apartamente și a dat asigurări că de la bugetul local vor fi alocate fonduri anul acesta (cât a mai rămas, desigur) și anul viitor pentru plata chiriilor. Întrebat cu privire la o anumită perioadă de plată a chiriei, Ion Lungu a răspuns “atât cât va fi nevoie”.

Pe de altă parte, Ion Lungu a spus că situația de la cele două scări de bloc de pe strada Rarău este riscantă, ISU și Inspectoratul de Stat în Construcții interzicând ferm accesul în scările D și E, și de aceea abia li s-a dat voie cetățenilor să intre însoțiți de poliție în apartamentele proprietate pentru ca, în decursul câtorva minute, să își ridice actele pe care le-au lăsat acolo și să ia, eventual, câteva bunuri. Nu s-a putut permite o perioadă mai lungă pentru că autoritățile nu au vrut să riște nimic.

Ion Lungu a precizat că din punct de vedere uman înțelege perfect suferința și preocupările oamenilor care au fost evacuați – inclusiv problema atât de des ridicată a frigiderelor și congelatoarelor pline cu mâncare care se strică – dar a insistat că în lipsa unei expertize (despre care a spus că ar putea fi finalizată chiar în câteva săptămâni) nu își asumă răspunderea (și riscul, de altfel) nicio autoritate publică.

Cu referire la durata lungă de timp invocată pentru a fi necesară închirierea, edilul a spus că nu se știe sigur până nu este finalizată o expertiză dacă va fi sau nu posibilă reabilitarea celor două scări de bloc sau nu. Chiar și fără aceste documentații finalizate, Ion Lungu a spus că a inițiat deja discuții cu prefectul Alexandru Moldovan și cu președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, cu privire la alocarea, anul viitor, a unor sume de la bugetul de stat pentru lucrările care se vor impune cu privire la cele două scări de bloc.

Ion Lungu a spus că oricare ar fi soluția recomandată prin expertiză, costurile vor fi mari. De aceea s-ar putea să fie nevoiți să primească un ajutor de la stat pentru derularea unor lucrări în cursul anului viitor. Evident, nu a estimat o sumă în lipsa expertizei, dar a precizat că sume de bani pentru acordarea de ajutoare familiilor evacuate vor fi disponibile de la bugetul local, însă greutatea este pe partea de “legalitate” și de aceea vor fi discuții cu fiecare familie și, de asemenea, vor fi anchete sociale. (Dan PRICOPE)

Vezi si

politia, masina noua Obiectiv

Sucevean de 21 de ani, prins la volan drogat cu hașiș si amfetamină

În mașină, polițiștii au găsit și o țigară care probabil conținea marijuana. Luni, în jurul …