Thursday , February 9 2023

LUNGU: Municipiul Suceava va sta 14 zile în scenariul roșu. PURTAȚI MASCĂ!

”În primăvară am câștigat bătălia cu coronavirusul pe acea idee – „Stați acasă!” – și s-a redus numărul de cazuri de la 9,87‰, cât era la începutul lunii aprilie, la 1,81‰ pe data de 13 mai, când am ieșit din carantină. De această dată sloganul este „Să purtați mască!”. Vreau să cred că sucevenii sunt conștienți, sunt responsabili și haideți să facem tot ce putem ca să revenim la scenariul galben! Nu este nici foarte simplu, dar nici imposibil. Repet: noi, în primăvară, am demonstrat acest lucru!”, a declarat miercuri dimineață Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a confirmat în conferința săptămânală de presă, ținută online miercuri dimineață, că reședința de județ nu va putea evita măsurile specifice intrării în scenariul roșu. „Din păcate, de ceea ce ne-am temut nu am scăpat”, a declarat Ion Lungu în conferința de presă online. Afirmația sa vine ca o confirmare a faptului că, urmare a situației comunicate de Direcția de Sănătate Publică marți, 27 octombrie, în care municipiul Suceava a depășit pragul de 3‰ locuitori, trecerea la scenariul roșu s-a făcut de ieri, iar măsurile urmează să fie stabilite în maximum 48 de ore de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Asta înseamnă că, în mod oficial, municipiul Suceava intră în scenariul roșu.

După cum a explicat primarul Ion Lungu, vor fi propuse măsuri de către DSP Suceava, așa cum se procedează de fiecare dată când în stare de alertă rata de infectare este de peste 3 ‰ locuitori, iar măsurile impuse de această situație vor fi adoptate la o ședință a CJSU Suceava care a fost convocată de prefectul Alexandru Moldovan pentru miercuri, 28 octombrie, ora 13:00 iar primarul Sucevei a confirmat, indirect, că a fost invitat la această ședință.

„În cursul zilei de azi este posibil să aflăm aceste măsuri dispuse de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Așa cum am spus, am intrat în scenariul roșu… O primă măsură care se ia în cazurile cu scenariu roșu este legată de purtatul măștii… Acest lucru se întâmplă în orașul nostru începând din data de 16 octombrie. Celelalte aspecte legate de funcționarea unităților comerciale, școlare vor fi propuse, așa cum am spus, de Direcția de Sănătate Publică și vor fi aprobate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Având în vedere că suntem într-o perioadă de vacanță pentru cei din învățământul primar și cei de la grădinițe mi-aș dori ca grădinițele și creșa, cel puțin, să nu fie închise. Vom discuta acest aspect în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență”, a declarat primarul Ion Lungu. De altfel, el a precizat și în cursul zilei de marți, într-o convorbire telefonică, despre intenția sa de a propune CJSU ca să nu se ia măsura închiderii pentru creșă și grădinițe.

Totodată, Ion Lungu a reluat apelul său de a purta masca în spații închise și a respecta celelalte măsuri de protecție pe fondul pandemiei de coronavirus. „Dragi suceveni, fac un apel să facem tot posibilul să reducem numărul persoanelor active la mia de locuitori în așa fel încât să revenim la scenariul galben. Dacă se va păstra numărul de cazuri și dacă vom „progresa” zi de zi ca număr de cazuri active riscăm să ajungem într-o situație mai delicată, așa cum am fost în primăvară, ceea ce nu ne dorim. Nu dorim să ajungem în carantină. De aceea, dacă noi în primăvară am câștigat bătălia cu coronavirusul pe acea idee – „Stați acasă!” – și s-a redus numărul de cazuri de la 9,87‰, cât era la începutul lunii aprilie, la 1,81‰ pe data de 13 mai, când am ieșit din carantină, de această dată sloganul este „Să purtați mască!”. Desigur că toți trebuie să purtăm mască și în spațiile închise și în cele deschise, în zonele aglomerate și în zonele neaglomerate, în instituțiile publice, în birouri. Trebuie purtate măști pentru că asta este realitatea și, altfel, riscăm să ne îmbolnăvim. De aceea, eu fac acest apel la suceveni de a respecta aceste reguli și mă refer îndeosebi la purtatul măștii și, așa cum am mai pus, la fel de importantă este păstrarea distanței fizice, sociale între cetățeni, precum și respectarea regulilor de igienă. Vreau să cred că sucevenii sunt conștienți de acest lucru, sunt responsabili și haideți să facem tot ce putem ca să revenim la scenariul galben. Conform legii, restricțiile care se dau pe perioada scenariului roșu sunt pentru 14 zile, după care se reanalizează și eu sper ca în 14 zile să revenim la scenariul galben. Să facem tot ce este posibil ca să limităm creșterea numărului de persoane active în orașul nostru! Este un lucru care nu este nici foarte simplu, dar nici imposibil. Repet: noi, în primăvară, am demonstrat acest lucru”, a declarat Ion Lungu..

Măsurile luate urmează a fi anunțate de autorități după ședința CJSU Suceava după ședința de miercuri, 28 octombrie, a CJSU Suceava. Potrivit prefectului Alexandru Moldovan, ședința respectivă se va ține la ora 13:00 și se încadrează în intervalul de 48 de ore de la comunicarea situației cu privire la municipiul Suceava. Prefectul a evitat să facă alte comentarii referitoare la măsurile DSP. Conform ordinului comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului de Interne, printre măsurile care pot fi decise cu privire la municipiul Suceava în perioada în care incidența cazurilor active de COVID1-9 este de peste 3‰ locuitori este și aceea că unitățile școlare vor urma să funcționeze în scenariul roșu și, de asemenea, vor fi închise activitățile din sectorul HoReCa și se va limita activitatea la instituțiile de cultură. (Dan PRICOPE)

secretarasite

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …