Thursday , March 28 2024

Lungu le cere consilierilor să voteze “cu mintea, nu doar cu sufletul” modificarea preţului gigacaloriei

Ion lungu primar

Astăzi va avea loc şedinţa Consiliului Local Suceava, în care se vor supune aprobării două proiecte cu privire la tariful energiei termice, unul din acestea fiind pentru stabilirea preţului pe care populaţia îl va plăti şi anume 250 de lei pentru o gigacalorie. Ion Lungu susţiune că nu este corect ca să fie menţinut actualul tarif şi să fie subvenţionat mai mult de la bugetul local, în condiţiile în care jumătate din suceveni nu au locuinţele racordate la sistemul centralizat

Primarul Sucevei, Ion Lungu, le-a cerut consilierilor locali suceveni, indiferent de ce partid politic aparţin, să voteze pentru majorarea preţului gigacaloriei spunând că votul trebuie dat în mod raţional, nu sentimental. In şedinţa de azi a Consiliului Local, Ion Lungu va prezenta solicitarea societăţii sucevene de termoficare de a mări preţul gigacaloriei la 445 de lei şi propunerea sa ca populaţia să plătească numai 250 de lei pentru o gigacalorie, diferenţa urmând a fi suportată de la bugetul local până va fi dată în funcţiune noua centrală termică a oraşului.
In prezent, sucevenii plătesc 185 de lei pentru o gigacalorie, însă acesta este un tarif nerealist, fiind menţinut artificial la acest nivel, deşi chiar şi în aceste condiţii populaţia nu şi-a achitat toate datoriile la Termica pentru încălzirea şi apa caldă consumată.
Primarul Ion Lungu speră ca, în şedinţa de azi, consilierii să voteze „cu mintea şi nu doar cu sufletul”. El a adăugat că în cazul în care proiectul nu va fi acceptat, există riscul ca SC Termica SA Suceava să nu mai poată livra apă caldă şi încălzire. Ion Lungu este de părere că adoptarea unor „poziţii populiste” este şi în defavoarea cetăţenilor. El a explicat că menţinerea, la un preţ cât mai scăzut a tarifului la energia termică nu face decât să pună presiune mai mare pe bugetul local unde sunt tot taxele şi impozitele sucevenilor. Mai mult de atât, el a spus că în aceste taxe şi impozite sunt şi cele ale locuitorilor care s-au debranşat de la reţeaua de termoficare sau ale căror case nici nu au fost vreodată racordate la sistemul de încălzire centralizat.
Potrivit lui Ion Lungu, la reţeaua centralizată de termoficare a oraşului mai sunt branşate circa 21.000 de apartamente, din totalul celor 33.000 de apartamente şi garsoniere situate în blocurile vechi. La acestea se adaugă câteva sute de apartamente construite în blocuri noi şi care, cu excepţia celor de la ANL, nu au fost racordate la reţeaua de termoficare centralizată. De asemenea, mai sunt şi aproximativ 7.000 de case în municipiul reşedinţă de judeţ, dar numărul celor care sunt racordate la sistemul centralizat este de aproape o sută. De aceea, Ion Lungu a arătat că aproape „jumătate din populaţia municipiul Suceava nu are de a face cu sistemul centralizat de termoficare”.
Ion Lungu a arătat că şi dacă noul tarif pentru populaţie va fi de 250 de lei, ar trebui să fie suportată de la bugetul local, cel puţin până la darea în folosinţă a noii centrale, o diferenţă de 195 de lei pe fiecare gigacalorie. Edilul şef a reliefat că, din moment ce Termica este în insolvenţă, administratorul judiciar al acestei societăţi nu poate permite livrarea de energie termică în pierdere pentru că nu vor fi de acord cu acest lucru cei care sunt la masa credală a societăţii sucevene de termoficare.
„Cei care nu votează pentru creşterea preţului gigacaloriei pentru populaţie, votează pentru blocarea activităţii Primăriei municipiului Suceava. De aceea, fac un apel la domnii consilieri, să votăm cu  mintea, nu doar cu sufletul, şi să găsim, în continuare, soluţii pentru a asigura apă caldă şi căldură pentru sucevenii din sistemul centralizat, dar şi, în acelaşi timp, pentru funcţionarea Primăriei”, a declarat Ion Lungu.
De asemenea, Ion Lungu a reamintit că Guvernul a aprobat deja proiectul pentru acordarea de ajutoare la încălzirea locuinţelor în sezonul rece 2013-2014, iar acestea sunt mai mari decât anul trecut. „Aşa după cum se ştie din anii anteriori, cei cu venituri mici beneficiază de subvenţii mai mari. Pe de altă parte, în fiecare an, Primăria municipiului Suceava acordă ajutoare de urgenţă locuitorilor cu posibilităţi financiare mici”, a spus Ion Lungu.
Din cauza serviciului de termoficare în sistem centralizat, unele dintre activităţile executivului au avut mult de suferit din punct de vedere financiar, mai ales că, în acest an, de la bugetul local, înspre Termica a fost îndreptată suma de  circa 32 de milioane de lei.
Gigacaloria in alte oraSe din ţară
Suceava va avea şi după majorarea la 250 de lei a tarifului pentru populaţie printre cele mai mici preţuri din ţară. Astfel, potrivit primarului Lungu, la Reşiţa populaţia plăteşte pentru o gigacalorie 387 de lei), la Constanţa – 350 de lei, Arad – 290 de lei, Focşani – 285 de lei, Iaşi – 265 de lei, Sibiu – 264 de lei. Unul dintre oraşele mari ale ţării unde gigacaloria ar fi ceva mai ieftină decât la Suceava ar fi Ploieştiul – puţin peste 230 de lei.
Bioenergy susţine că noua centrală a Sucevei va fi gata până în 9 noiembrie
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că a primit din nou asigurări din partea firmei Bioenergy care a trimis o adresă oficială prin care informează Primăria că noua centrală termică a Sucevei va deveni funcţională la data stipulată în contract, adică pe 9 noiembrie. „Prin prezenta, dorim să reafirmăm angajamentul ferm al societăţii noastre, prin respectarea contractului mai sus menţionat”, se precizează în scrisoare Bioenergy Suceava.
Primarul Ion Lungu a reiterat faptul că, în alte discuţii purtate cu reprezentanţii de la Bioenergy, s-a menţionat chiar posibilitatea finalizării în cursul lunii octombrie a unor capacităţi de producţie de la noua centrală. “Sper să fie aşa, deoarece, de pe data de 9 noiembrie 2013, responsabilitatea asigurării agentului termic în municipiul Suceava revine celor de la Bionergy, conform licitaţiei şi contractului pe care îl au”, a declarat Ion Lungu.
Potrivit lui Ion Lungu, în prezent se lucrează în paralel la două instalaţii, respectiv la cea pe biomasă – pentru care a început aprovizionarea încă de săptămâna trecută – şi, în acelaşi timp, la cazane de apă fierbinte care vor funcţiona pe gaz metan, întrucât pe timp de iarnă intervine o sarcină suplimentară. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …