Friday , March 29 2024

În doi ani de zile, cablurile de pe stâlpii din oraș vor fi îngropate printr-o tehnologie care nu presupune săpături și blocarea traficului

Primarul Ion Lungu a purtat discuții cu SC “CALA” SA Mureș – Centru de Tehnologii Fără Săpătură, o firmă specializată în îngroparea de cabluri sau conducte printr-o metodă denumită “foraje orizontale dirijate-subtraversări”, metodă care ar scurta mult timpul de realizare al lucrărilor și nu produce deranjul clasic al șanțurilor săpate în șosele și trotuare.

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a avut o întâlnire la sediul Primăriei municipiului Suceava, împreună cu directorii de investiții și patrimoniu, cu reprezentanții firmei SC “CALA” SA Mureș – Centru de Tehnologii Fără Săpătură, referitor la îngroparea cablurilor de pe stâlpi printr-o metodă inovativă, prin foraje orizontale dirijate-subtraversări.

Conform primarului Lungu, această firmă este specializată în acest tip de lucrări, implementând acest sistem în mai multe orașe din România și din străinătate.

”Ca prim pas am convenit ca municipalitatea suceveană să realizeze un studiu de fezabilitate profesionist din care să rezulte lucrările necesare de efectuat și în final să se stabilească valoarea indicatorilor tehnico-economici.
Este un proiect inteligent care se poate încadra în proiectul “Orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în anul 2030”, proiect de tip Smart City”, a declarat primarul Lungu.

Tehnologia presupune realizarea de subtraversări și instalări de cabluri sau conducte fără săpătură în zone care nu permit săpătura deschisă. Această tehnologie este cea mai potrivită metodă de instalare a cablurilor și conductelor subterane în locuri unde săpătura clasică fie nu este practică, fie este imposibilă.

Avantajele acestei tehnologii sunt că nu dislocă terenul și nu se produc tasări, nu produce disconfort în traficul  rutier și nu periclitează siguranța circulației, elimină decopertările de teren, săparea de șanțuri neafectând traficul rutier din zonă, ocolește obstacolele subterane anterioare (conducte, cabluri etc.), scurtarea timpilor de execuție în raport cu alte tehnologii, ocuparea unei suprafețe de teren reduse pentru montarea echipamentelor și execuție și respectă toate normele europene de protecția mediului.

Ion Lungu consideră că sunt șanse reale să implementăm acest proiect în orașul nostru în următorii doi ani de zile. (O.S.)

Vezi si

Cinci persoane rănite după ce un microbuz s-a răsturnat la Prisaca Dornei (FOTO)

Vineri dimineață, în jurul orei 06.45, un microbuz în care se aflau șase persoane s-a …

One comment

  1. Dorel cu excavatorul de la ACET asteapta cu nerabdare sa taie din cablurile subterane si sa lase fara servicii parti ale orasului.
    Si apoi e rau pentru presa. Daca se scot stilpii, tinerii cu BMWuri nu mai au in ce sa ‘intre’ si asa se mai pierde un articol de prima pagina. Nu?
    Call before you dig – la oamenii civilizati este un serviciu la care suni, spui unde vrei sa sapi si ei iti spun ce retele se gasesc subteran acolo. Suceava lui Lungu banuiesc .ca nu are asa un serviciu la primarie si sansele sa aiba unul curind sumt la.par cu digitizarea ANAFului.