Friday , March 29 2024

Lungu: „Cu speranța ca din vară să scăpăm de acest coronavirus, trebuie până atunci să respectăm aceste reguli”

Primarul Sucevei a mulțumit sucevenilor care s-au străduit să respecte regulile de protecție, arătând că incidența cazurilor în ultimele săptămâni s-a menținut pe un platou situat în jurul a 4 cazuri active de COVID-19 la mia de locuitori (marți incidența coborâse la 3,22‰, însă mai sunt posibile fluctuații). De cealaltă parte, primarul a cerut tratament egal pentru patinoare și bazinele de înot din municipiul Suceava

Primarul Sucevei, Ion Lungu, consideră că abia la vară ar fi speranțe să scăpăm de coronavirus. O afirmație în acest sens a făcut Ion Lungu în conferința săptămânală de presă ținută online, miercuri, 2 decembrie. După ce a prezentat pe scurt o situație cât de cât la zi a cazurilor de COVID-19 în municipiul reședință de județ și considerentele sale cu privire la situația actuală, edilul a făcut o scurtă afirmație cu privire la vaccinul anti-COVID și eficiența sa. „Sunt aceste vești bune: Guvernul a dat deja 12 milioane de euro pentru vaccinul anti-Covid, sunt șanse să vină până la sfârșitul lunii și să se distribuie până în primăvară-vară pentru toată populația României, cu speranța ca din vară să scăpăm de acest coronavirus. Până atunci trebuie să respectăm aceste reguli”, a spus Ion Lungu în conferința de presă de miercuri.

În aceeași conferință de presă, primarul Sucevei a făcut niște constatări în ceea ce privește îmbolnăvirile de coronavirus, municipiul reședință de județ aflându-se de circa trei săptămâni pe un platou. „De două-trei săptămâni rămânem în acest plafon până în 4 cazuri la mia de locuitori și sper, de ce nu, să facem tot posibilul să scădem sub 3 ca să ieșim din „scenariul roșu””, a spus primarul Sucevei. El a mai spus, printre altele, că rata de infectare este într-o ușoară scădere ajungând, în ziua de luni, 1 decembrie, la 3,22‰. „Avem o veste bunișoară. Rata de infectare este de 3,22 la mia de locuitori. Probabil măsurile luate cu închiderea piețelor, a școlilor au dat roade”, a spus primarul sperând ca rata să scadă sub 3‰ pentru a fi ridicate restricțiile. Ion Lungu a ținut să mulțumească sucevenilor pentru eforturile făcute și i-a rugat „cu riscul de a-i plictisi, de a-i irita” să respecte în continuare regulile anticoronavirus în primul rând purtatul măștii și distanțarea.

 

Pe de altă parte, referitor la contextul pandemic actual și la măsurile care trebuie luate, edilul a ridicat și problema nefuncționării Patinoarului Artificial Suceava a declanșat discuții în ultima perioadă. „Am avut, personal, o discuție la DSP și mi-au spus că nu sunt de acord să deschidem patinoarul având în vedere faptul că, conform ordinului comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației se pot deschide patinoarele doar pentru sportul profesionist, patinoare în care să se poată antrena maximum zece persoane”, a spus primarul adăugând că a discutat și cu prefectul Alexandru Moldovan, referitor la patinoarele de la mall-uri care nu au niciun aviz. „ Aș vrea să fie aceeași unitate de măsură în ceea ce privește patinoarele și bazinele de înot (…) Trebuie să ne aliniem într-un fel sau altul: dacă e legal să fie închise sau deschise pentru că trebuie aplicată aceeași unitate de măsură”, a spus Ion Lungu. Cât privește situația de la bazinele de înot, edilul a arătat că elevi din Suceava care fac sport de performanță se antrenează zilnic la bazinul de înot de la Gura Humorului în condițiile în care cel de la Școala Gimnazială nr. 3 rămâne închis la cererea DSP

Reamintim că la o ședință extraordinară din 30 noiembrie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, ținută în sistem online, s-a hotărât ca Municipiul Suceava să rămână în scenariul roșu încă două săptămâni începând cu data de 1 decembrie, deoarece rata de infectare se menține la peste 3‰. Mai exact, în ziua în care s-a luat decizia respectivă, rata infectărilor continua să fie ridicată, adică 3,64‰ cu toate că în urmă cu câteva zile era și de peste 4‰. Restricțiile se referă la interzicerea organizării şi desfășurării activităţilor în cinematografe și instituţii de spectacole, precum și interzicerea concertelor. De asemenea, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor este interzisă iar activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi, în intervalul orar 06:00 – 23:00. De asemenea, pentru operatorii economici de mai sus se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective. Totodată, sunt permise prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, dar în spaţii special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite. Totodată, nu este permisă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci. De asemenea, activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este interzisă. Tot în scenariul roșu au intrat, de la data de 1 decembrie, și comunele Panaci, Pojorâta și Șaru Dornei. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Incendiu puternic la o gospodarie din Horodnic de Jos (FOTO)

Vineri după amiază, un incendiu puternic a cuprins o gospodărie din localitatea Horodnic de Jos. …