Lungu: Comuna Şcheia va putea face parte din Zona Urbană Funcțională

reportersite
12 august 2020, 8:05

Zona Urbană Funcțională este o structură similară Zonei Metropolitane, dar nu se confundă cu aceasta, primul proiect urmând a fi cel de introducere a transportului public metropolitan de călători

Ion Lungu Obiectiv Suceava

Primarul Ion Lungu va avea discuții cu primarii unităților administrativ-teritoriale din jurul reședinței de județ cu privire la înființarea Zona Urbană Funcțională (ZUF).

„În urma discuțiilor avute cu cei de la Banca Mondială, această strategie se va face la nivelul Zonei Urbane Funcționale. Voi avea discuții cu primarii localităților din jurul Sucevei, chiar dacă este mai delicat în această perioadă”, a declarat Ion Lungu. El speră să găsească înțelegere pentru o colaborare la nivelul ZUF și să poată derula acest proiect, după alegerile locale.

„Din punct meu de vedere, în ZUF poate intra și comuna Şcheia, nefiind o limitare impusă la nivelul Zonei Metropolitane, ci la localitățile din jurul Sucevei” a declarat Ion Lungu. Zona Metropolitană Suceava se întinde pe o rază de aproximativ 20 km în jurul municipiului reședință Suceava și are peste 200.000 de locuitori.

Zona Urbană Funcțională este o structură similară Zonei Metropolitane, dar nu se confundă cu aceasta, primul proiect urmând a fi cel de introducere a transportului public ­me­tropolitan de călători. Din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană” Suceava fac parte municipiul Suceava, orașul Salcea și comunele Adâncata, Ipotești, Mitocu Dragomirnei, Moara, Pătrăuți, Bosanci, Verești, Siminicea, Stroiești, Dumbrăveni, Hănțești, Udești și Dărmănești. CL al comunei Şcheia a votat împotriva aderării la această structură.

 

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană” nu a fost eligibilă pe fonduri europene în exercițiul financiar 2014 – 2020, finanțarea în cadrul Axei 4 a Programului Operațional Regional (POR) fiind doar pentru municipiile reședință de județ. Asta în condițiile în care fuseseră creionate proiecte de peste 250 de milioane de euro la acea vreme.

 

Pe de altă parte, pentru exercițiul financiar multianual 2021 – 2027, este disponibilă suma de 400 de milioane de euro, la nivelul Ministerului Dezvoltării, ca un stimulent pentru municipiile reședință de județ care vor promova investiții în cadrul Zonei Urbane Funcționale. (D.P.)

reportersite