Tuesday , December 5 2023

Lungu cere societatii Termica sa ieftineasca pretul de vanzare al gigacaloriei

N scopul acestei solicit\ri este diminuarea cheltuielilor de producere, transport [i distribu]ie a energiei termice, iar `n acest fel bugetul local s\ nu mai fie `mpov\rat de obligativitatea achit\rii unor subven]ii foarte mari

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a cerut societ\]ii „Termica” ca pentru iarna viitoare s\ ia m\suri viz=nd diminuarea costului de producere, transport [i de distribu]ie a energiei termice `n sistem centralizat de la 360 de lei la 300 de lei pe gigacalorie, pentru a sc\dea valoarea subven]iei care trebuie s\ fie acordat\ de municipalitate. Edilul [ef al municipiului re[edin]\ de jude] a dat de `n]eles c\ `n continuare este de p\rere c\ una din m\surile potrivite care ar putea duce la diminuarea cheltuielilor de producere, transport [i distribu]iei a energiei termice ar fi cea de renun]are la activitatea centralei electrice de termoficare (CET) care e supradimensionat\ fa]\ de consumul real actual al Sucevei [i orientarea activit\]ii spre cazanele de ap\ fierbinte (CAF) de la centrala termic\ situat\ `n vecin\tatea societ\]ii Ambro SA Suceava.
Totu[i, Ion Lungu a spus c\ ultimul cuv=nt al vor avea cei din conducerea SC Termica SA Suceava care vor trebui s\ fac\ toate calculele necesare pentru a putea diminua cheltuielile [i a oferi o gigacalorie la un pre] cu circa 20% mai mic dec=t cel existent. Primarul este de p\rere c\ este doar primul pas pentru eficientizarea activit\]ii de termoficare [i c\ va continua s\ se fac\ un nou CET dimensionat la consumul actual al Sucevei.
De asemenea, el a men]ionat c\ reducerea pre]ului de producere, transport [i distribu]iei pentru energia termic\ ce va fi produs\ `n iarna viitoare va avea efecte doar la bugetul local, `ntruc=t popula]ia pl\te[te 185 de lei pentru o gigacalorie, iar diferen]a de bani trebuie s\ fie subven]ionat\ de la buget. Pe de alt\ parte, Ion Lungu a spus c\ abia dup\ construirea noului CET se va putea analiza [i o eventual\ ieftinire a pre]ului pe care popula]ia va trebui s\ `l pl\teasc\, av=nd `n vedere c\ se dore[te ca pre]ul de producere s\ fie de 116 lei pe gigacalorie, dup\ care se mai adaug\ [i costurile cu transportul [i distribu]ia energiei termice.
Primarul Ion Lungu, a anun]at c\ facturile la `nc\lzire pentru luna februarie 2011 au fost cu 15% mai mici dec=t cele din februarie trecut [i a declarat c\ aceast\ sc\dere se datoreaz\ reducerii pierderilor `n re]ele, ca urmare a lucr\rilor din ultimii ani privind reabilitarea sistemului centralizat de termoficare. Ion Lungu a spus c\, la ora actual\, pierderile de energie termic\ sunt de 30%, fa]\ de 50% `n 2004, c=nd a devenit el primar, [i vor ajunge la 15 – 20% la finalul investi]iilor `n termoficare. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Șase percheziții la o rețea româno-ucraineană de contrabandiști. Trei indivizi arestați, patru mașini și aproape 40.000 de pachete cu țigări, confiscate (FOTO, VIDEO)

Vineri, 1 decembrie 2023, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, împreună cu procurorii …

No comments

  1. ba" Münchhausen" alias Lungu

    Ti-am tot spus “senior Lungu”,nu incerca sa te erijezi in “atoatestiutorul” ! Lasa-ma cu variantele gen “reactoarele CAF de langa AMBRO.Acele “epave” cu care te incurajeaza unii de frica sa nu-si piarda scaunele,sunt adevarate bombe ptr Suceava. Modernizarea lor de care vorbesti a fost urmatoarea : “reactor CAF 2″-schimbat sistem convectiv,restul este varza,reactor CAF 6-montat acoperis, restul este varza iar factorii de risc sunt cu nemiluita.In ceea ce priveste continuitatea simultana de functionare in conditii de iarna a celor 2 ‘reactoate CAF-uri”,ea este ZERO. Sucevenii vor avea caldura la iarna de la cele 2 “reactoare CAF-uri” ZERO.Se vor sparge cu o periodicitate de 3,99999999999999.Daca cunosti legea periodicitatii din sistemul lui Mendeleev,intelegi ce este aia. Adica spargerile se repeta periodic iar suceveanul o sa stea precum pinguinul si o sa injure la familia ta precum birjarul.Asadar,nu te amagi cu aceasta varianta sau cu aia de construire a unei noi centrale,nu sunt fezabile. daca Adrem nu are bani sa investeasca,o sa-i imprumut eu cand o sa castig la loto ,desi nu o sa joc niciodata.

  2. nu poti sa faci comparatii la facturi de incalzire de la o perioada la alta fara sa iei in considerare conditiile meteo, putere de cumparare, situatie financiara…..probabil se va scumpi pentru iarna viitoare in cazul in care mai multe persoane se vor debransa, astfel ramanad mai putin clienti ce isi vor imparti cheltuieli de traspor+pierderi in retea.

  3. Daca tot inchide Primaru C.E.T. pe carbune,inainte de a finaliza noua centrala,toata lumea va opta pt. centrala de apartament,atunci ce rost mai au toate modernizarile pe transportul de de agent termic si puncte termice?Mare si tare primar mai avem,anunta ca inchide C.E.T. si dupa asta se roaga sa nu se debranseze lumea……….

  4. Sa puna Lungu diferenta de bani. Asta se crede atoatestiutor si dumnezeul Sucevei.Se crede inca in comunism. Din pacte, din cauza unora care habar n-au pe ce lume traiesc, inca mai suntem in comunism. Declaratia este strict electorala si se adreseaza fraierilor care cred ca votandu-l are cine le apara interesele. Asta isi apara doar interesele lui. Pardon, si ale gemanului.

  5. Domnule primare, nu ai logica! Un bloc sau alta institutie e facturata dupa cantitatea de caldura data de gigacalorimetru, sau apometru pentru apa calda. Ai un pret pentru ele stabil, sau batut in cuie ca sa intelegi, si nu este influentat cu nimic de toate pierderile de agent termic fie ele de 60% sau de0%. ti-am mai spus ca lumea a mai pus o haina, da` sigur au stat cu mana pe repartitor si la inchis atunci cand a fost cazu`. de aici rezulta facturile alea mici. Faptul ca n-a fost o iarna grea de la un capat la altul cu temperaturi mai scazute de -15, le-a dat socoteala peste cap celor de la termica. Ar fi cazul sa nu mai apari in fata si lasa termistul Placinta sa-si faca treaba si sa dea explicatii tehnice legate de regimul de functionare la ct-2, si plaja de incadrare a pretului pentru producerea unei giga. Am spus clar ca pretul se duce intre 650 si 850 daca nu si mai mult dupa scumpirea gazului. Ca sa intelegi mai bine, la ct-2 nu se produce curet electric ci se consuma deci poti face comparatie intre cele doua tipuri de incalzire. Centrala de apartament are randament de 90%, mai scad de la mine, e fara angajati, nu platesc impozit pe cladiri si teren si consum fara pierderi de apa. Ct-2 avea randament de 75 % cand l-a facut masa, am mai pus de la mine, cu angajati, impozite, si alte pierderi de apa in circuitul primar si mai ales in ala in care apa circula prin cazane si boylere. Rog sa vina cei resposabili de producere si sa dea explicatii tehnice precum si pretul pentru o giga.