Thursday , September 29 2022

LUNGU: Am semnat contractul pentru documentația PARCULUI FOTOVOLTAIC al Sucevei

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a  semnat sâmbătă, 12 februarie 2022, contractul pentru realizarea documentației tehnice necesare construirii Parcului fotovoltaic pe o suprafață de 30,5 hectare de teren din zona unei halde de zgură și cenușă a fostului CET.

Câstigătorul licitației  organizate de Primărie este firma SC 2 GMG Construct SRL Cluj Napoca, iar valoarea contractului este de 399.000,0 lei fără TVA.

Edilul Sucevei a explicat că sâmbătă a avut loc și o primă discuție cu privire la realizarea documentației și că perioada de realizare este de 10 luni pentru documentația tehnico-economică respectiv:
-elaborate Studii de teren,  2 luni de la semnare contract;
-elaborare Studiu de Fezabilitate -6 luni de la semnare contarct;
-elaborare Proiect tehnic și Detalii de Execuție-8 luni de la semnarea contractului.
-elaborare Cerere de Finanțare la 10 luni de la semnarea contractului.
De asemenea, vor fi două luni asistență acordată beneficiarului pe perioada evaluare proiect.

”Ne punem mari speranțe in acest proiect, mai ales in contextul actual când prețurile la energia electrica au crescut de 5 ori, sperăm să ne asigurăm consumul propriu de energie electrică in oraș, la școli, la instituțiile primăriei si, mai ales, la societatea de transport public local – TPL”, a declarat primarul Lungu la încheierea discuțiilor.

Așa după cum OBIECTIV de Suceava a anunțat zilele trecute, firma clujeană 2 GMG Construct a adjudecat contractul de la licitația organizată de Primăria municipiului Suceava pentru realizarea documentației tehnice necesare construirii Parcului fotovoltaic pe o suprafață de 30,5 hectare de teren din zona unei halde de zgură și cenușă a fostului CET. De altfel, aceasta a fost singura ofertă pentru proiectarea parcului fotovoltaic de pe halda care era folosită de vechea societate Termica SA Suceava.

La licitație s-a mai înscris și o firmă din București, dar care nu a depus ofertă. Durata contractului este de 12 luni, din care – după cum rezultă din documentația aferentă licitației organizată în decembrie 2021 – 10 luni pentru realizarea efectivă a documentațiilor iar două luni pentru analiza acestora.

În oferta 2 GMG Construct figurează ca subcontractanți declarați firmele clujene STETERA, OFFICE PM SUPPORT, CDG LEVELING și 2 GMG CONSART.

După cum a precizat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, investiția în crearea unui parc fotovoltaic pe locul unei halde de zgură din proximitatea orașului ar putea să ajungă la o valoare de aproximativ 18 milioane de euro – estimarea pornind de la faptul că suprafața haldei de zgură a fostei centrale electrice de termoficare a Sucevei se întinde pe 30,5 hectare iar valoarea realizării unui parc fotovoltaic este între 400 și 600 de mii de euro pe hectar – finanțarea urmând a se face din fonduri europene nerambrusabile, cel mai probabil atrase prin PNRR. Este însă de presupus și de așteptat – în egală măsură – că devizul general care va fi întocmit la nivel de studiu de fezabilitate va avea un grad de precizie mai mare decât estimarea empirică pe care a făcut-o primarul.

Scopul încheierii acestui contract pentru respectivele documentații este în vederea obținerii unei finanțări nerambursabile pentru proiectul „Parc Fotovoltaic”, care are în vedere reconversia și refuncționalizarea unui teren degradat din așa numita Zonă Urbană Funcțională (ZUF) Suceava în vederea revitalizării, reducerii poluării aerului și producerea de energie electrică din surse regenerabile.

Realizarea unui parc fotovoltaic la Suceava a fost propusă încă din 2009 de ISPE București în urma unui studiu în 2009, estimarea fiind producerea unei cantități de 15 MWh/an.

Serviciile pe care Primăria Suceava le-a contractat cu firma SC 2 GMG Construct SRL Cluj Napoca  constau în: elaborare studii de teren (studiu topografic, avizat OCPI, cu evidențierea numerelor cadastrale; studiu de impact asupra mediului, etc); elaborare Studiu de Fezabilitate; elaborare documentație pentru obținerea Avizelor și Acordurilor conform certificatului de urbanism, inclusiv obținerea lor; elaborare Proiect Tehnic și detalii de executare, documentațiile tehnice pentru autorizarea construcției (DTAC) și pentru organizarea execuției (DTOE). Documentația tehnică propusă trebuie să includă și soluțiile la branșamentele la rețelele tehnico-edilitare (apă, canalizare, energie electrică, telecomunicații). De asemenea, 2 GMG Construct va trebui să facă și cererea de finantare și anexele solicitate de Ghidul Solicitantului aferent măsurii (apelului de proiecte din cadrul Programului Operațional Regional 2021 – 2027) prin care Primăria Suceava încearcă să atragă finanțare nerambursabilă. Totodată, Primăria vrea să obțină și asistență pe parcursul depunerii proiectului, pe parcursul evaluării proiectului și ulterior până la semnarea contractului de finanțare – îndeosebi privind posibile clarificări solicitate de evaluatori. (O.S.)

Vezi si

Absolventă a Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, premiată și felicitată de conducerea ASE București și de ministrul Educației

Absolventa Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, promoția 2022, Denisa Siminiuc, a fost premiată și felicitată …