Saturday , November 26 2022

Luna trecută, Primăria a dat mai mulţi bani la Termica decât toţi sucevenii la un loc

Municipalitatea a achitat 25 de miliarde de lei vechi în contul subvenţiei, în vreme ce de la populaţie abia dacă s-au strâns 20 de miliarde. Astăzi, la Primărie, este programată o nouă întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari
calorifer [800x600]


Astăzi, la Primăria municipiului Suceava este programată o nouă întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari în care se va discuta în principal, ca de obicei, problema datoriilor pe care populaţia le are la utilităţi, în principal la energie termică, pe fondul complicatei relaţii dintre Termica şi Bioenergy pe de o parte, asociaţii şi primărie cu Termica, pe de altă parte, care a provocat destule disfuncţii în această iarnă în furnizarea acestui servicu,
Asigurarea în continuare a căldurii şi apei calde în oraş constituie în continuare, printre cele mai mari probleme ale executivului local a arătat primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu.
“Vom avea o discuţie cu asociaţiile de proprietari pentru a vedea stadiul încasărilor pentru luna ianuarie. Primăria a plătit luna trecută 25 de miliarde de lei vechi în contul subvenţiei. Din păcate asociaţiile de proprietari am înţeles că nu au reuşit să achite măcar aceeaşi sumă măcar, abia reuşind să strângă vreo 20 de mi-liarde de lei vechi”, a declarat primarul Lungu care a explicat că, pentru rezolvarea definitivă a pro-blemelor din sistemul de termoficare a Sucevei se acţionează pe două coordonate, chestiunea care nu mai suportă amânare fiind garanţia existenţei unui operator serios pentru transportul şi distribuţia agentului termic, care să nu producă în permanenţă surprize, cum s-a întâmplat în perioada anterioară.
“Se acţionează în acest sens pe două coordonate. Consilierii au propus la şedinţa din 29 ianuarie să reluăm procedura de licitaţie şi este posibil să intrăm chiar în această lună cu derularea procedurii în aceleaşi condiţii şi cu acelaşi caiet de sarcini pe care l-am avut şi anul trecut. In paralel analizăm posibilitatea de a înfiinţa o societate a Primăriei în acest scop. Este aşteptat pentru aceasta un act normativ, o ordonanţă de urgenţă care să ofere posibilitatea ca autorităţile locale care au societăţi în care consiliile locale să fie acţionari 100% şi au un singur obiect de activitate să poată încredinţa direct un serviciu, în cazul nostru cel de transport – distribuţie a energiei termice. Noi aşteptăm apariţia acestui act normativ, am înţeles că şi săptămâna trecută a fost o discuţie pe această temă  în Consiliul Local.  Discuţiile vor continua şi în această săptămână şi funcţie de cum evoluează lucrurile vom lua o decizie într-un fel sau altul. Pe de o parte să facem o nouă licitaţie pentru atribuirea acestui serviciu iar pe de altă parte să înfiinţăm o nouă societate, a Primăriei, care să participe şi ea la licitaţie”, a explicat primarul Lungu.
El a reiterat faptul că la Termica este în continuare o problemă delicată care nu este încă tranşată. “Există o luptă mai mult decât declarativă între Termica şi Bioenergy. Dar populaţia munici-piului Suceava este interesată să aibă stabilitate în ceea ce înseamnă producţia, transportul şi distribuţia energiei termice. Sperăm că vom reuşi să depăşim această iarnă, dar pentru iarna viitoare va trebui să ştim cine face transportul şi distribuţia agentului termic şi să avem asigurat un stoc de combustibil ca să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat, să rămână producătorul de energie fără masă lemnoasă”, a spus primarul Sucevei, care a dat şi o veste neplăcută angajaţilor de la Termica, în sensul că vrianta cu preluarea angajaţilor societăţii în mod direct de către societatea care va face în viitor transportul şi distribuţia energiei termice în municipiul reşedinţă de judeţ a picat. “De la guvern a venit un răspuns negativ şi ca atare trebuie să găsim alte soluţii, conform legislaţiei muncii”, a mai spus Ion Lungu. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Patru suceveni au ajuns la spital cu infarct miocardic acut în doar 24 de ore

Aceștia au salvați după ce au primit tratament în cadrul Centrului de Cardiologie Intervențională În …