Friday , April 19 2024

Luna trecută, peste 2.000 de angajatori au trimis 13.644 de suceveni în șomaj tehnic

Comparativ cu aceeași perioadă a lunii anterioare, când s-au înregistrat cererile pentru acordarea șomajului tehnic aferent lunii aprilie, a crescut numărul angajatorilor care și-au sistat activitatea, de la 1.984 la 2.024, însă numărul șomerilor este mai mic cu 1.750 

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Suceava informează că a înregistrat până la data de 15 iunie a.c. 2.024 de cereri de la angajatori pentru suspendarea acitivității și acordarea șomajului tehnic pentru 13.644 de angajați. Până la această dată, sumele necesare plății indemnizațiilor de șomaj tehnic, aferent lunii mai, depășesc pragul de 19 milioane de lei. ”În cele 2.024 de cereri din partea angajatorilor din județul Suceava s-a solicitat plata șomajului tehnic pentru 13.644 de angajați, pentru care se plătesc 19.484.918 lei. Suntem la zi cu prelucrarea cererilor și putem spune că am intrat într-un ritm mai reglementat, acum că au înțeles și angajatorii și contabilii ce acte trebuie să depună și cum să facă acest lucru. Au fost tot felul de greșeli din partea lor pe care a trebuit să le corectăm și asta a dus la unele întârzieri la înregistrarea documentelor în sistem, dar acum s-au obișnuit cu procedurile”, a precizat Anca Capverde, inspector relații publice al AJOFM Suceava.


Comparativ cu aceeași perioadă a lunii anterioare, când s-au înregistrat cererile pentru acordarea șomajului tehnic aferent lunii aprilie, a crescut numărul angajatorilor care și-au sistat activitatea, de la 1.984 la 2.024, însă numărul șomerilor este mai mic cu 1.750. Menționăm că la finalul lunii mai, AJOFM Suceava a contabilizat un total de 4.187 de agenți economici care au solicitat șomajul tehnic, aferent lunii aprilie, pentru 26.866 salariați. În condițiile în care în data de 15 mai țara noastră a ieșit din starea de urgență și au fost relaxate măsurile pentru populație, fiind reluate anumite activități economice, este de așteptat ca numărul beneficiarilor de șomaj tehnic, la finalul lunii iunie, să fie mai mic decât cel înregistrat la finalul lunii mai.

Angajatorii care au reluat activitatea și reactivează, după data intrării în vigoare a OUG 92/2020, raporturile de muncă ale salariaților, aflați în șomaj tehnic de cel puțin 15 zile pe durata stării de urgență sau de alertă, pot solicita decontarea a 41,5% din salariul brut al angajatului, până la maxim 41,5% din câștigul salarial mediu brut (5429 lei x 41,5%=2.253 lei). ”Sunt angajatori care s-au interesat deja de aceste facilități, pentru a ști ce au de făcut în momentul în care vor putea aplica pentru decontarea de 41,5%”, a explicat purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava.

Facilitatea este condiționată de menținerea raporturilor de muncă ale salariaților până la 31.12.2020, cu excepția contractelor de muncă sezoniere și a situției în care contractul încetează din inițiativa angajatului. AJOFM Suceava informează că pierderea locului de muncă în țară și în străinătate, dar și reinserția cât mai rapidă a persoanelor afectate este susținută prin facilități acordate angajtorilor. Astfel, angajatorii primesc lunar, timp de 1 an, 50% din salariile negociate, dacă încadrează șomeri peste 50 de ani sau cu vârsta între 16-29 de ani, înregistrați în evidențele AJOFM Suceava, care au pierdut locul de muncă în perioada stării de urgență sau de alertă. Sumele se acordă din bugetul asigurărilor sociale, pentru fiecare persoană angajată, dar nu mai mult de 2.500 lei. Facilitatea se acordă  și în situația angajării cetățenilor români, cărora li s-a desfăcut contractul de muncă în străinătate, din motive neimputabile lor. (Oana NUȚU)

Vezi si

Numărul cazurilor de rujeolă din județul Suceava a crescut semnificativ și în aprilie. 54% din totalul de pacienți au necesitat internare

În primele patru luni ale anului 2024, în județul Suceava s-au înregistrat 319 cazuri, dintre …