Friday , March 29 2024

Luna plantării arborilor, cel mai important eveniment silvic al anului

Deşi vremea nu a fost prielnică până acum, silvicultorii suceveni sunt pregătiţi ca pe dealurile şi munţii Sucevei să fie plantaţi cel puţin 4,5 milioane de puieţi în această primăvară

Data de 15 martie a fost în mod tradiţional, punctul de plecare pentru o acţiune devenită tradiţională – Luna Pădurii. De câţiva ani acest important reper în calendarul silvic şi nu numai a fost redenumit „Luna Plantării Arborilor”. Silvicultorii de la Direcţia Silvică Suceava au acceptat faptul că nu se pot pune cu vremea puţin favorabilă plantărilor de puieţi, dar asta nu înseamnă că nu sunt pregătiţi ca şi anii anteriori să îşi pună în valoare principalele lor abilităţi, acelea de refacere a pădurilor din Bucovina. Conform calendarului pus la dispoziţie de Direcţia Silvică Suceava, în „Luna Plantării Arborilor” vor fi organizate mai multe manifestări şi totodată prin bunăvoinţa tinerilor doritori să planteze un copac pe dealurile şi munţii Bucovinei vor creşte cel puţin cu 4,5 milioane de arbori mai mulţi. Sunt şi evenimente artistice facilitate de Direcţia Silvică Suceava, de la difuzarea de filme precum „Freamătul pădurii” şi „Viaţa sălbatică în munţii Bucovinei”, respectiv „Wild Bucovina” (ing. Dinu Popescu). Va fi organizată şi o expoziţie retrospectivă a celor şapte ediţii ale Salonului de grafică – afiş şi caricatură- Omul şi Pădurea, manifestare de tradiţie organizată de Direcţia Silvică Suceava. De menţionat că lansarea anunţului privind organizarea ediţiei 2013/2014 a salonului Omul şi Pădurea va fi pe cu termen de predare-jurizare a lucrărilor noi pe 1 iulie 2013. Se are în vedere tipărirea de afişe, dar şi acţiuni de ecologizare a Parcului {ipote şi a zonei Zamca din Suceava cu concursul unor organizaţii nonguvernamentale şi a unor unităţi şcolare din judeţ. Vor fi de asemenea acţiuni de împădurire cu elevi şi cadrele didactice de la şcoli din municipiul şi judeţul Suceava. In săptămâna 1 – 5 aprilie toate şcolile vor fi invitate să participe la acţiuni sub genericul „Să ştii mai multe, să fii mai bun”. Pentru şcolile din zona de munte astfel de acţiuni vor fi programate după vacanţa şcolară de primăvară (săptămâna 10 – 15 aprilie). Va fi şi un concurs – Trofeul Pădurii, a IX-a ediţie, care va cuprinde întreceri sportive diverse, orientare turistica montană,etc. în zona Vatra Dornei, Dorna Candrenilor, Parcul Naţional Călimani. Va fi organizată şi o întâlnire cu pensionarii silvici. In acest cadru, se vor acorda colegilor pensionari invitaţi, „Diploma de excelenţă pentru servicii aduse pădurii sucevene” şi însemne cu valoare simbolică. Este programată şi o masă rotundă cu tema” Protecţia pădurilor de răşinoase – o prioritate de gradul zero”. Vor participa specialişti din producţie, cercetare şi din învăţământul silvic sucevean. In acest context va fi lansat şi volumul „Dicţionar ludic” de ing. Cezar Straton şi a broşurii (cu DVD) „Arborele care dăruieşte”, destinată educaţiei silvice a elevilor din ciclul gimnazial şi liceal.
Dincolo de acţiunile specifice lunii pădurii, Direcţia Silvică Suceava transmite celor care doresc să planteze arbori că, la preţuri avantajoase, se pot procura puieţi din pepinierii proprii – arbori sau arbuşti, iar la plantarea acestora se beneficiază de asistenţă tehnică gratuită din partea silvicultorilor.
„Pentru a creşte şi înflori, pădurea are nevoie în primul rând de roua şi căldura inimii omeneşti”
Directorul Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, a transmis un mesaj către cei care iubesc pădurea şi doresc să fie alături de silvicultori în această perioadă într-o acţiune care vizează, în ultimă instanţă conservarea naturii.
„Pentru noi, slujitorii suceveni ai pădurii, este un motiv în plus pentru a-i îndemna pe concetăţenii noştri să planteze cel puţin un arbore, o floare, să-şi împrospăteze, de primăvară, casa, ograda ori grădina, să-şi bucure mintea şi sufletul numai cu gânduri şi fapte bune. Este esenţa dorinţei noastre de a sădi în sufletul oamenilor acele necesare sentimente de respect faţă de natură, de viu, de munca altuia, premisă a salutarei purificări spirituale. Salvarea ori extinderea pădurii nu se poate face festivist, ocazional, prin iniţiative şi participare individuală, ocazională, oricât de bine venită ar fi aceasta. Asemenea campanii şi programe de reconstrucţie ecologică presupun fonduri substanţiale, pregătire, organizare, mijloace umane şi tehnice importante. Este ceea ce face an după an, prin tradiţie, vocaţie şi statut, Direcţia Silvică Suceava. Nu voi detalia în acest mesaj de suflet, dimensiunea acestei implicări. Prefer mai degrabă să invoc memorabila afirmaţie a marelui silvicultor român Marin Dăcea: „pentru a creşte şi înflori, pădurea are nevoie în primul rând de roua şi căldura inimii omeneşti”. Pornind de la faptul – unanim recunoscut – că nicăieri în spaţiul naţional expresia „Codru-i frate cu românul” nu şi-a găsit o împlinire mai deplină, mai bogată în semnificaţii ca în Bucovina. Eu îmi exprim optimismul că fiecare sucevean va întreprinde un cât de mic gest în sensul celor spuse mai sus,
a transmis inginerul silvic Sorin Ciobanu, directorul Direcţiei Silvice Suceava. (Neculai RO{CA)

Vezi si

Femeie de 82 de ani, internată la Neurochirurgie după ce a fost lovită în cap de un panou publicitar, la Gura Humorului

O femeie de 82 de ani a ajuns în cursul dimineții de vineri la UPU …