Thursday , February 9 2023

“Luna Pădurii” – O suprafață de aproape 24.000 de hectare de pădure și terenuri vor fi regenerate în acest an

Aproape 24.000 de hectare de pădure și terenuri vor fi regenerate în acest an, în România, a anunțat marți Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), la debutul Lunii Pădurii, ce se va derula în perioada 15 martie – 15 aprilie 2022.


“Luna Pădurii este un bun prilej să recunoaștem beneficiile pădurii pentru mediul înconjurător și să acționăm în spiritul protejării acesteia. Așa cum știm, România a făcut pași foarte importanți în stoparea delictelor silvice, iar ritmul în care exploatăm trebuie susținut de cel în care plantăm, replantăm și regenerăm pădurea. Ambele acțiuni merg în paralel, dar balanța trebuie să încline întotdeauna în favoarea regenerărilor. Trebuie să creștem suprafața împădurită, iar în acest scop ne ajută componenta ‘Păduri și protecția biodiversității’ din PNRR, cu un buget de 1,173 miliarde euro. Investițiile includ cel mai amplu program de împăduriri, prin care vor fi plantate peste 56.700 de hectare de pădure, cel puțin 90 de pepiniere operaționale noi și renovate, precum și cel puțin 3.150.000 mp suprafețe noi de păduri urbane, în conformitate cu cerințele legale stabilite în Strategia Națională Forestieră 2020 – 2030”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos.
Conform unui comunicat al ministerului, transmis marți, bazele conceptului de dezvoltare durabilă a pădurilor au fost puse în anul 1991, prin “Declarația de la Paris”, concept menit să atragă atenția asupra faptului că oamenii pot distruge această componentă vie și pot afecta astfel mediul înconjurător.
În prezent, “Luna Pădurii”, care se desfășoară anual în perioada 15 martie – 15 aprilie, de peste 60 de ani, nu înseamnă numai plantarea arborilor, dar reprezintă și o bună ocazie de a întreprinde acțiuni de regenerare a pădurii și conștientizare publică.
În 2022, prin cele două campanii de împădurire din primăvară și toamnă, o suprafață de aproape 24.000 de hectare, aflate atât în fond forestier de stat, cât și în fond forestier privat, va beneficia de regenerări.
În ceea ce privește acțiunile de împădurire din acest an, acestea vor viza 7.692 de hectare, din care peste 4.700 de hectare aflate în fond forestier de stat și mai mult de 2.850 de hectare aflate în fond forestier privat.
De asemenea, Regia Națională a Pădurilor (RNP) – Romsilva va efectua în fondul forestier proprietate publică a statului lucrări de completare a plantațiilor înființate în anii anteriori, precum și lucrări de refacere a plantațiilor afectate de diverși factori dăunători (seceta, incendii, etc.).
“Completările însumează 2.756 hectare, din care 1.735 hectare vor fi în fond forestier de stat și alte 983 hectare în fond forestier privat. De asemenea, 26 hectare vor beneficia de reconstrucție ecologică prin fonduri de la Administrația Fondului pentru Mediu, care vor putea fi accesate de consiliile județene. De refacerea în urma calamităților vor beneficia pe parcursul anului 2022, 531 de hectare de pădure, dintre care 329 de hectare se află în fond forestier de stat și 143 de hectare în fond forestier privat. Alte 56 hectare de teren vor fi reconstruite ecologic prin intermediul Gărzilor Forestiere, în timp ce 4 hectare vor beneficia de reconstrucție ecologică prin intermediul consiliilor județene, cu finanțare de la Administrația Fondului pentru Mediu”, se arată în comunicatul MMAP.
Totodată, o suprafață de 10 hectare va fi împădurită conform Codului Silvic, care stipulează că lucrările de regenerare artificială și de completare a regenerărilor naturale se execută în termen de cel mult două sezoane de vegetație de la tăierea unică sau definitivă.
În același timp, vor fi realizate regenerări naturale pe o suprafață de peste 12.900 de hectare.

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …