Saturday , April 20 2024

Luna Diasporei, deschisă la Suceava odată cu lansarea Proiectului „Diaspora – Educație și Formare. AmbasaDOR DE BUCOVINA”

Acesta este un proiect de formare a cadrelor didactice inițiat de Facultatea de Ştiințe ale Educației de la USV, universitatea suceveană fiind gazda manifestării. Proiectul desfășurat între 22 și 26 iulie, la care participă experți în educație din țări euopene, Canada și SUA, deschide seria manifestărilor anuale Luna Diasporei

Proiectul de formare a cadrelor didactice „Diaspora – Educația și Formare. AmbasaDOR DE BUCO­VINA” a fost lansat luni la USV. Oficialități, experți în educație din țări europene, din Canada și SUA s-au reunit la conferința „Ambasa­DOR DE BUCOVINA. Diaspora – Educație și Formare”, în cadrul pro­iectului cu același nume. Este vorba despre un proiect inițiat de Facultatea de Ştiințe ale Educației din USV, care își propune să construiască o rețea de comunicare între specialiștii în educație din Regiunea Nord-Est și profesorii și cercetătorii români din Diaspora. Scopul proiectului este de a păstra și transmite identitatea românească și de a deschide România spre valorile culturale europene.

Urându-le „bun venit acasă”, prefectul Mirela Adomnicăi a remarcat că deși societatea este într-o schimbare care se produce mai repede ca de obicei, trebuie să ținem pasul cu această schimbare în ideea realizării ca obiectiv a unui sistem educațional care să facă posibilă realizarea vise­lor copiilor. „În ceea ce privește colaborarea cu Diaspora, multe acti­vități s-au derulat până acum și îmi doresc ca acest proiect, care înseamnă oficializarea a ceea ce ați făcut și până acum, să însemne pe termen lung sustenabilitate, acorduri de colaborare pe schimburi de cărți, pe schimburi de experiență”, a spus prefectul.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că jude­țul nostru este, din păcate, lider în exportul forței de muncă peste hotare (din circa cinci milioane de români plecați la muncă peste hotare, peste 150 de mii sunt din Suceava) și că a simțit că trebuie să se facă mai mult pentru ei, măcar în luna august, luna concediilor, și să stea de vorbă insti­tuțio­nalizat cu aceștia, în cadrul proiectului intitulat „Luna Diasporei”, a cărui ediție din acest an a debutat ieri, cu acest proiect.

Primarul Ion Lungu a punctat că este important ca experiența Diasporei să fie împărtășită în mai multe domenii pentru că împreună cu Diaspora se poate progresa. „Trebuie să punem Diaspora în valoare, împreună să învățăm din expertiza și experiența Diasporei și an de an să facem diferite dezbateri pe anumite module în așa fel încât să avem toți de câștigat. Sper ca anii viitori și Primăria Suceava să fie partener. Trebuie pus mai mult accent pe această comoară a noastră de afară care este Diaspora și pe care să o folosim în interesul țării, cum fac și celelalte țări, și nu electoral, ci să progresăm împreună”, a conchis Ion Lungu.

Managerul de proiect, conf. univ. dr. Otilia Clipa, a spus că proiectul beneficiază de implicarea a 25 de cadre didactice, cercetători și specialiști din România, absolvenți și studenți din Diaspora și din Suceava. Cei 25 de profesori, cercetători și ma­nageri activează în sistemele edu­caționale din Anglia, Grecia, Ita­lia, Spania, Germania, Belgia, Franța, Elveția, Ucraina, Norvegia, Luxemburg, Canada și Statele Unite ale Americii, iar toți invitații propun teme actuale pentru educația din România, în cadrul celor 14 ateliere de formare și de împărtășire de bune practici care se vor realiza în perioada 22-26 iulie 2019, la Universitatea “Ştefan cel Mare” din Su­ceava. De altfel, peste 350 de cadre didactice s-au înscris la cele 14 ateliere de formare. Rațiunea acestui proiect rezidă în faptul că sunt estimări făcute de specialiști în domeniu care arată că în următorii 10 ani va fi o nevoie acută de profesori calificați. (D.P.)

 

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …