Sunday , July 21 2024

Lucruri plăcute, dar și gafe la ceremonia de depunere a coroanelor la Monumentul Eroilor

Ceremonia religioasă și militară de la Monumentul Eroilor de la cimitirul Pacea din Suceava, oficiată ca de altfel în fiecare an de Înălțarea Domnului, a decurs frumos, chiar dacă o ploaie i-a încercat pe participanți. Şi culmea, vremea se înrăutățise spre finalul alocuțiunilor și la ceremonia de depunere a coronelor la monumetul eroilor. Copiii de la grădinița Sfântul Ioan și de la Şcoala 4 au așteptat până la capăt ca să depună coroanele de flori, la fel cum și oficialitățile au rămas până la capăt, în semn de respect pentru eroii neamului românesc. Cu două excepții penibile din zona politicului: PNL și USR fiind singurele partide (din cele marcante de pe scena politică suceveană) care nu au depus coroane de flori de Ziua Eroilor!

Elevii de la Şcoala gimnazială nr. 4 și preșcolarii de la Grădinița Sf. Ioan cel Nou au venit însoțiți de cadre didactice, primii erau în uniforme școlare iar ceilalți în costume tradiționale, la fel cum și educatoarele care îi însoțeau erau tot în costume tradiționale frumoase. Cu toții – inclusiv cei câțiva oficiali suceveni care au venit la evenimentul din acest an (în anii precedenți păreau mai mulți) – au privit cu atenție la ceremonia militară de la bun început. La fel cadrele militare din toate armele au fost de față la eveniment, bucurându-se de prezența celor mici.

Ceremonia religioasă a fost oficiată de un sobor de preoți din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și în timpul în care clericii au oficiat slujba nu a plouat, cu toate că se înorase și un pic începuse să adie vântul. Însă după ceremonia religioasă desfășurată frumos, la care primarul Ion Lungu nu a uitat să rostească rugăciunea „Tatăl Nostru” cu voce tare, începuseră alocuțiunile și era tot mai clar că ploaia nu va ocoli Suceava. Alocuțiunile oficialităților nu au fost lungi – prefectul vorbind cel mai puțin, totuși – și în toate cazurile au fost amintit eroismul ostașilor și al celorlalți eroi, precum și semnificația și istoria sărbătoririi în comun a zilei eroilor cu Înălțarea Domnului. Prefectul și vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă avuseseră ceva mai mult noroc decât primarul – care a ținut să evidențieze și să mulțumească elevilor, preșcolarilor și cadrelor didactice pentru participare – care a remarcat că deja începe să plouă.

Niciunul din cei care au vorbit în numele instituțiilor pe care le conduc – prefectul Alexandru Moldovan, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Neculai Barbă și primarul Ion Lungu -toți sunt membri ai PNL, nu au depus coroane și din partea partidului pe care, poate nu îl mai reprezintă și au uitat să o comunice public. Pentru că din partea instituțiilor au depus coroane de flori.

La fel și un alt partid, încă parlamentar: USR care probabil și-a lăsat colegii de alianță, PMP să depună coroana de flori la monumentul eroilor. Dacă de la USR nu sunt așa de mari pretențiile sau așteptările, totuși absența unei coroane sau a unei jerbe de la PNL ridică semne de întrebare.

Mai ales că la alte evenimente unde se depun coroane delegația liberalilor era una numeroasă, din când în când doar PSD mai venea cu o delegație la fel de mare. De parcă nu era destul și cu aceste penibile absențe de la ceremonie, iată că și PSD-ul a pățit-o: un partid foarte vocal dar fără priză la public – S.O.S. România, după numărul de voturi obținut la alegerile din 9 iunie – a reușit să ia fața celor de la PSD, fiind invitat să depună coroana primii. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Copil rănit ușor, la Frasin, într-un accident produs de un șofer care nu a acordat prioritate

Sâmbătă, în jurul ora 13.05, C. Cosmin, de  29 ani, din  Târnăveni – Mureș,  conducea …

One comment

  1. E clar ghita OA CA CA este zdrobit ! nici nu ar mai trebui sa fie pus pe listele din Septembrie a facut destul rau acestui judet SUCEAVA, Urmeaza pe firmament STAN zis BOSTAN si treaba este mai limpede !!