Friday , March 29 2024

Lucrările la rețeaua de termoficare vor începe cel târziu în primele zile din iunie

Primul punct termic care va fi reabilitat va fi Zamca 4, care, conform declarațiilor primarului Ion Lungu, are cei mai mulți abonați. Urmează apoi punctul termic “Obcini”, care deserveşte străzile Stațiunii, Victoriei şi Măgurei, şi punctul termic “Parc” – pentru zona centrală. Lucrările nu vor demara în toate punctele odată, iar locuitorii din zonele respective nu vor primi apă caldă în perioada în care se intervine pentru reabilitarea rețelelor 

 conducte-termoficare-5 [800x600]

Primarul Ion Lungu a anunțat ieri că vor începe lucrările la reabilitarea rețelelor de termoficare. Astfel, cele trei puncte termice licitate anul trecut vor fi reabilitate într-o perioadă de trei luni, conform caietului de sarcini aprobat pentru aceste lucrări. Primul punct care va fi reabilitat va fi Zamca 4, care, conform declarațiilor primarului Ion Lungu, are cei mai mulți abonați. Ion Lungu a arătat că, din discuțiile avute la POIM, a reieşit banii pierduți în luna decembrie a anului trecut ar putea fi recuperați în luna iunie.

“Am dat ordinul de începere a lucrărilor pentru reabilitarea unor puncte termice, o lucrare care a fost practic demarată anul trecut, dar s-a finalizat licitația târziu, în luna decembrie. Ca atare, am fost nevoiți în luna decembrie să rambursăm 87 ­mi­lioane de lei pe care i-am avut în cont de la Guvern pentru reabilitarea rețelelor termice. In urma discuțiilor pe care le-am avut săptămâna trecută la Bucureşti, sper ca în această luină să se aprobe şi în luna iunie să primim înapoi aceşti bani. Am dat ordinul de începere a lucrărilor firmei Consix Bucureşti, care a câştigat această lucrare. Se reabilitează trei puncte termice, trei loturi practic de puncte termice. Discutăm de punctul termic Obcini, care deserveşte străzile Stațiunii, Victoriei şi Măgurei pe o lungime de 2.787 m, de asemeni, punctul termic Zamca, pe Grigore Ureche, Ion Neculce, Bogdan Dăncilă, Stejarului, pe o lungime de 2.126 de metri şi Ion Vodă Viteazu – 115 m, punct termic Parc, în zona centrală. Vreau să îi anunț pe cetățeni că nu vor demara lucrările în toate punctele odată. Vom începe cu punctul termic Zamca 4, care are cei mai mulți abonați şi noi avem prevăzut în caietul de sarcini ca în trei luni de zile să fie finalizate aceste lucrări. Deci, până la sfârşitul verii vor fi finalizate aceste lucrări. In măsura în care se vor face lucrările în zona respectivă nu vor beneficia de apă caldă aceşti cetățeni. Vom anunța exact acest grafic şi, aşa cum am spus, vom începe cu punctul termic Zamca 4, care are cei mai mulți abonați”, a arătat ieri primarul Ion Lungu.

Acesta a mai precizat că, în urma discuțiilor avute la Bucureşti, luna viitoare ar putea fi recuperați banii pierduți la sfârşitul lunii decembrie pentru proiectul de reabilitare a punctelor termice. Contractul ar putea fi semnat până la finalul acestui an.

“Am avut o discuție la POIM, la proiecte de mare infrastructură, acolo unde avem proiect pe fonduri europene pentru reabilitarea rețelelor termice. Lucrăm la studiul de fezabilitate în concordanță cu caietul de sarcini care a fost emis pentru proiect de mare infrastructură. Sperăm ca până la sfârşitul anului să putem semna contractul de finanțare. Eu cred în continuare în sistemul centralizat, cu toate problemele, cu toate necazurile care sunt. Oamenii de specialitate, oamenii de bună credință, toată lumea recunoaşte că singurul sistem viabil este sistemul centralizat de încălzire. Nu trebuie să inventăm noi roata. El funcționează în lumea civilizată şi este singurul sistem care poate fi performant. Eu trag nădejde că într-un final vom ajunge să avem un sistem de producere şi transport-distribuție a energiei termice performant. Am văzut nişte conferințe de presă pe care le-au făcut cei de la Bioenergy, de la Thermonet. Apreciez faptul că vor să investească, vor să vină cu soluții tehnice. Din acest punct de vedere, mă bucur că sunt preocupați. In ceea ce priveşte Primăria municipiului Suceava, suntem parteneri, în ideea că, chiar dacă este o firmă privată, atributul de asigurare a energiei termice în municipiul Suceava este al autorității locale”, a mai arătat ieri Ion Lungu.

Acesta a menționat că speră să fie găsită o soluție prin care să fie remediată problema certificatului verde pe care firma producătoare de energie termică, furnizoare a Sucevei, nu îl mai încasează ca urmare a schimbării legislației de mediu. Totuşi, primarul a arătat că, în urma discuțiilor avute la Bucureşti cu ministrul Mediului şi Pădurilor, Adriana Petcu, s-ar părea că se încearcă acordarea unui certificat verde în plus, la furnizarea efectivă a ­e­nergiei termice. Astfel, firma producătoare de energie din surse regenerabile ar putea avea aceeaşi eficiență economică estimată la demararea investiției.

Conform declarațiilor primarului Ion Lungu, firma care reabilitează rețeaua de termoficare are o perioadă de aprovizionare, timp în care trebuie să achiziționeze 30% din materiale. Astfel, lucrările ar putea fi începute undeva la sfârşitul acestei luni, începutul lunii viitoare. Lucrările de reabilitare nu au putut fi începute mai devreme, întrucât încălzirea în sistem centralizat a funcționat până pe 1 mai. (Alexandra IONICA)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …