Monday , September 20 2021

Lucrările la aeroportul Sucevei au demarat fără surle şi trâmbiţe

aeroport suceava - 003

Din cauza amânării termenelor pe fondul contestaţiilor de puse, constructorul nu se va apuca în forţă de modernizarea pistei în acest an, ci se va axa pe noul turn de control. Organizarea de şantier a început, zilele trecute, imediat după predarea amplasamentului, dar beneficiarii nu au dorit să creeze un eveniment din acest lucru, preferându-se o abordarea mai discretă n termenul de execuţie a lucrărilor este de 18 luni

Ordinul de începere al lucrărilor la proiectul de modernizare al aeroportului de la Salcea a fost dat la începutul acestei săptămâni. Practic, firma botoşăneană Tehnic Asist poate demara lucrările fără vreun impediment birocratic, lucru care a început, încet, să se producă, în sensul că deja a doua zi a avut loc predarea amplasamentului din partea Regiei Autonome către firma care execută lucrarea. După cum a explicat responsabilul tehnic al proiectului, inginerul Matei Pintilie, termenul de 18 luni pentru finalizarea lucrărilor va curge însă de la data semnării contractului (9 august 2013), nu de la data ordinului de începere a lucrărilor.
Tehnic Asist a prezentat deja în scris garanţia de bună execuţie a lucrării care reprezintă 5% din valoarea contractului. Scrisoarea de garanţie pentru buna execuţie a fost emisă de Asito Kapital Bucureşti pentru suma de aproape 5,25 milioane de lei. Organizarea de şantier a început, zilele trecute, imediat după predarea amplasamentului, dar beneficiarii nu au dorit să creeze un eveniment din acest lucru, preferându-se o abordarea mai discretă.
Pe de altă parte, după cum a confirmat responsabilul tehnic de proiect, s-a pus şi problema unor reeşalonări a lucrărilor în sensul că firma câştigătoare a făcut planul iniţial de lucru pornind de la ideea că va demara activitatea cel târziu la începutul verii. Din cauză că lucrurile nu au stat în acest fel, va fi nevoie ca schema de lucrări să fie regândită. „Este posibil ca anul acesta să nu ne apucăm de lucrările în zona pistei, ci ne vom concentra pe turnul de control şi uzina electrică. Sunt lucrări care, spre deosebire de cele la pistă, pot fi realizate în perioada sezonului rece, cel puţin la interioare”, a explicat inginerul Matei Pintilie.
Reamintim că la finele anului 2011, la Consiliul Judeţean Suceava, a fost semnat contractul de finanţare cu bani europeni la proiectul pentru modernizarea aeroportului „Stefan cel Mare”.
A urmat apoi licitaţia pentru întocmirea proiectului tehnic, câştigată de o firmă din Bucureşti care a realizat documentaţia în câteva luni, însă în pareta a doua a anului 2012 au apărut mai multe probleme generate de birocraţie şi, apoi, de riscul ca fondurile europene de pe Programul Operaţional Sectorial – Transporturi să fie blocate. Până la urmă, domeniul de finanţare pentru aeroporturi nu a fost blocat, prin urmare procedura de licitaţie de execuţie a lucrărilor a putut avea loc în luna decembrie.
Nu mai puţin de nouă oferte au fost depuse din partea unor firme sau asocieri de firme iar analiza documentaţiilor şi clarificările s-au întins pe mai multe luni. Pe la începutul verii s-a decis cine este firma câştigătoare, dar imediat s-a intrat într-o sarabandă a contestaţiilor care a amânat semnarea contractului. Cu toate acestea, la începutul lunii august, a fost semnat contractul de execuţie pentru că termenul privind cheltuirea banilor europeni este foarte strict, neputând fi prelungit după 2015.
Menţionăm că proiectul prevede, pe de o parte, extinderea pistei de la 1.800 de metri lungime până la aproap 2,5 kilometri, precum şi lărgirea acesteia de la 30 la 45 de metri. De asemenea, vor fi lărgite acostamentele şi va fi extinsă şi calea de rulare. Totodată, în proiect au fost prevăzute lucrări de construire a unui nou turn de control şi de amenajare a unui sistem ILS, foarte important pentru ghidarea aeronavelor la sol în condiţii meteo dificile. (D.P.)

Vezi si

85 de noi infectări cu coronavirus în județul Suceava, incidență de 1,86 la mia de locuitori. 20 de copii la ATI în toată țara

În ultimele 24 de ore, județul Suceava a înregistrat 85 de cazuri de infectare cu …

One comment

  1. Daca avem banii obtinuti cu atita truda, e bine sa faceti un aeroport functional si modern!.
    Aveti in vedere si largirea parcarilor si faceti un pret onorabil (suportabil) pentru unii cu mai putina dare de mina.
    Puteti face si o parcare regeasca pentru imbogatitiii natiei romane!