Wednesday , April 24 2024

Lucrările de refacere a Palatului Administrativ al Sucevei vor începe anul viitor și vor dura un an și jumătate

Nu mai sunt șanse să fie începute lucrările de reabilitare a Palatului Administrativ al Sucevei în acest an. Cu siguranță însă vor începe de anul viitor. Altfel, nu se explică de ce Compania Națională de Investiții – cea care face lucrarea și o finanțează – a demarat cu câteva zile în urmă licitația deschisă de achiziți a serviciilor de dirigenție de șantier, pentru obiectivul de investiții: „Consolidare, restaurare, reabilitare și dotare Palat Administrativ”. Dacă nu vor apărea modificări în perioada următoare, atunci data limită pentru dempunerea ofertelor trebuie să fie 11 noiembrie.

Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor a fost semnat spre finele lunii august, la Suceava, în prezența premierului Nicolae Ciucă. Numai că proiectarea lucrărilor necesită un timp îndelungat – 4 luni conform celor asumate în acordul semnat pe 24 august. Cu siguranță chiar și finalizat anul acesta și aprobat de către CNI în prealabil pentru a se emite ordinul de începere al lucrărilor, probabilitatea ca un astfel de ordin să fie emis în timp de iarnă este scăzută. Cu toate acestea, demararea licitației pentru servciile de dirigenție de șantier pot fi interpretate și ca un semn bun în sensul că partea de proiectare este într-un stadiu avansat. Până la finalizarea licitației privind dirigenția de șantier, CNI va recepționa proiectul tehnic. În acest fel, lucrările vor începe anul viitor.

Criteriul de atribuire pentru licitația privind atribuirea serviciilor de dirigenție de șantier este „cel mai bun raport calitate – preț” din care 40% reprezintă experiența profesională, 40% componenta financiară (prețul) iar 20% din punctaj se referă la metodologie. Valoarea estimată pentru dirigenția de șantier este de 860.094,90 lei, fără TVA. Durata contractului mentionată în fișa de date și în anunțul de participare este de 78 de luni pentru serviciile de dirigenție. Asta în condițiile în care serviciile de dirigenție de șantier se vor asigura pe toata durata de execuție a lucrărilor, respectiv 18 luni și pe perioada de garanție a lucrărilor, respectiv 60 luni. Practic, termenul din licitația pentru dirigenția de șantier este corelat cu termenul de execuție al lucrărilor de la licitația unde contractul a fost semnat la finele verii.
Clădirea Palatului Administrativ este situată în zona istorică al municipiului Suceava, între străzile Mihai Viteazu și Ana Ipătescu. Imobilul este încadrat la vest de strada Ștefan cel Mare nr. 36, unde există și accesul principal, la est de str. Vasile Bumbac, la nord de strada Libertății, iar la sud de aleea Nucului, clădirea adăpostind activitatea Prefecturii și Consiliul Județean Suceava. Clădirea existentă are o organizarea planimetrică dreptunghiulară cu curte interioară cu dimensiuni maxime exterioare 45.21×41.40, cu regimul de înălțime D+P+3E+P, iar terenul are forma neregulată.

Descrierea construcției Clădirea Palatului Administrativ din Suceava, amplasată în centrul municipiului Suceava pe str. Ștefan cel Mare nr.36, este alcătuită din trei corpuri construite în etape diferite: Corpul A – imobilul inițial construit la începutul sec. XX; Corpurile B+C – extinderi din anii 60 – 70 ai secolului trecut.
Corpul A, clădire monumentală. a cărei construire s-a terminat în 1904, când la finele anului în imobil s-a mutat primăria orașului, a fost executat după proiectul arhitectului austriac Peter Paul Brang, cu o formă de L în plan, cu laturile maxime de 27,50×40,15m, amplasate pe extremitățile de sud și vest ale patrulaterului în care se înscrie actualul ansamblu construit, și regimul de înălțime S+P+2E (cu înălțimea maximă de +21,01m la coamă și 32,81 la turnul central înglobat în latura sudică).
Corpurile B+C, extinderi executate începând din anul 1968 după un proiect întocmit de D.S.A.P.C. Suceava și definitivat în 1967, închid laturile de est și nord ale patrulaterului având dimensiunile în plan de 45,11×41,59m și regimul de înălțime S+P+3E, cu înălțimea maximă la coame de +17,41m.

Edificiul este monument istoric de arhitectură, înscris în L.M.I. 2015 (este ultimul an când a fost actualizată lista monumentelor istorice de la nivelul țării noastre), cod SVII- m_B_05481. Din cauza incendiului produs în 6 martie 2021 starea tehnică a imobilului și a finisajelor interioare și exterioare este foarte deteriorată, s-au produs degradări care au afectat structura de rezistență a corpurilor de clădire, degradări localizate în principal la nivelul etajelor superioare și șarpantei.
Soluțiile de intervenție au fost concepute astfel încât să satisfacă cerința de rezistență și stabilitate în conformitate cu prevederile Legii privind calitatea construcțiilor nr. 10/1995. S-au propus lucrări de schimbare a porții de acces în curtea interioară, aceasta poartă va avea aspect arhitectural corelat cu aspectul clădirii. (D.P.)

Vezi si

Grav accident pe E85, la Pătrăuți. Două persoane au fost rănite

Marți seara, în jurul orei 21.00, pe E 85, în localitatea Pătrăuți, a avut loc …