Friday , March 29 2024

Lucrările de modernizare de la Muzeul de Istorie Suceava se apropie de finalizare

Deschiderea oficială a muzeului este preconizată pentru luna martie sau aprilie a anului 2016. In acest proiect au fost investiți 60 de milioane de lei, suprafața muzeului fiind extinsă

 muzeu 1


Săptămâna viitoare urmează să fie finalizate lucrările la proiectul de reabilitare, modernizare și consolidare a Muzeului de Istorie din Suceava. Contractul pentru acest proiect a fost semnat în luna martie a anului 2014, în timp ce lucrările propriu-zise au început din toamna anului trecut. Chiar dacă mai sunt încă lucruri de remediat, proiectul de reabilitare promite mult. Deschiderea Muzeului de Istorie este preconizată pentru luna martie sau  aprilie a anului 2016. Valoarea investiției a fost de 60 de milioane de lei, din care 21,979 de milioane de lei pentru contractul de lucrări. A fost construit un corp nou, de utilități, unde este creată o zonă de carantină unde vor fi transportate și depozitate temporar anumite obiecte de patrimoniu. Suprafața clădirii s-a extins la aproximativ 5.000 de metri pătrați, inițial aceasta având în jur de 3.000 de metri pătrați. Noul muzeu va avea la subsol un loc de depozitare a tezaurului, o sală pentru activități cu copiii, bibliotecă, sală de lectură, săli împărțite pe categorii -artă, ritual, magie, expoziții de unelte, și, printre altele, o sală destinată Bucovinei, în care vor fi expuse elemente ce țin de cultura bucovineană, de nobilime, care nu mai este prezentă nicăieri în țară.muzeu 2
Noul muzeu este dotat cu un sistem modern de stingere automat a incendiilor, prezent la nivelul țării doar în muzeul Brukenthal din Sibiu. Fiecare zonă de activități cu publicul are spațiu propriu în care se pot ține ședințe, dezbateri, conferințe, ceea ce face muzeul  să fie unic, din acest punct de vedere, pe harta României. Un alt element de noutate îl constituie faptul că dacă un anumit vizitator dorește să viziteze doar o anumită secție a muzeului de care este interesat, în locul unui tur complet, el poate face acest lucru, achiziționând un bilet la un preț mai mic.
„După cum ați văzut, lucrările sunt aproape gata, mai avem un pic de remediat, singurul lucru care mai ramane de efectuat în proiectul nostru  este furnizarea de mobilier  și lucrări specifice.  Proiectul a constat în reabilitarea întregii clădiri, de la parter până la mansardă, ideea proiectantului a fost de a muta tot ce înseamnă personal sus, pentru a reda celelalte camere circuitului muzeal pentru exponate. Este construit un corp nou, așa numitul „corp de utilități”, unde este creată o zonă de carantină pentru transportul și depozitarea temporară a unor obiecte de patrimoniu, dupa timpul de utilizare al acestor obiecte. Clădirea are în prezent  aproximativ 5.000 de metri pătrați, inițial avea 3.000”, a precizat șeful proiectului, Robert Greceanu.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor, a adăugat: „Această clădire era aici din 1901, construită pe vremea Imperiului Austriac, o clădire care și-a făcut menirea și a rezistat peste 100 de ani în formatul original, dar avea nevoie de investiții de consolidare. Am reușit să scoatem spațiul unde inițial funcționau aici arhivele statului, și, în acest fel, prin mutarea arhivelor într-o altă locație, e vorba de Centrul Militar, am întregit zestrea locativă a acestui obiectiv important și asta ne permite ca începând de anul viitor să avem mai multe spații destinate vizitării publicului, spații în care să avem organizate expoziții. Încă un lucru important este crearea acestei anexe noi în care se vor putea ține foarte multe alte tipuri de activități, simpozioane, conferințe. Clădirea veche nu permitea un astfel de lucru, inclusiv terasa exterioară va fi folosită tot în scop muzeal. Vreau să le mulțumesc foarte mult colegilor care s-au ocupat de partea de implementare, directorului de servicii de proiect de la Consiliul Județean Suceava, Gabriela Ducan, domnului manager de proiect Robert Greceanu, constructorilor care au demonstrat că un proiect care s-a semnat foarte târziu reușește să fie adus la final”.
Emil Constantin Ursu, directorul Muzeului Bucovina, a menționat, în cadrul acestui eveniment, că: „Nu ține de noi când va fi deschis muzeul, probabil în luna martie. Aceasta este o investiție care, sperăm noi, nu va fi numai pe gustul sucevenilor, ci al turiștilor care ne tranzitează orașul. Față de vechea expoziție, cea viitoare va fi concentrată exclusiv pe Bucovina și județul Suceava, cu descoperiri achiziționate doar în acest perimetru, o expoziție care, sigur, își dorește să aibă două puncte de maxim, Evul mediu și Bucovina. Mai mult decât atât, o parte din patrimoniul nostru provine de la vechiul muzeu al țării din Cernăuți, deci, suntem oarecum moștenitorii legali, din punctul de vedere al patrimoniului, al vechiului muzeu al țării Bucovinei”, a declarat acesta. (Alexandra NEGRU)

Vezi si

Femeie de 82 de ani, internată la Neurochirurgie după ce a fost lovită în cap de un panou publicitar, la Gura Humorului

O femeie de 82 de ani a ajuns în cursul dimineții de vineri la UPU …