Friday , April 19 2024

Lucrările de apă-canal pe mega proiectul județean cu fonduri europene ajung în sfârșit la Vatra Dornei

Contractul de lucrări „Reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și apă uzată din localitatea Vatra Dornei” a fost în sfârșit licitat. De fapt, doar scos la licitație pentru a nu exista confuzii. Directorul operatorului regional de apă și canalizare, Ştefan Groza a și anunțat, de altfel, că până la finele anului ACET SA Suceava va scoate la licitație toate contractele pe care trebuie să le încheie în cadrul mega-proiectului județean de reabilitare a rețelei de apă și canalizare.

Este de remarcat că nu doar contractul pe lucrările de apă și canalizare precum cel de la Vatra Dornei a mai fost scos la licitație, ci și contracte pentru care la licitații precedente nu au fost depuse oferte conforme sau chiar deloc.

Cert este că procedura este destul de laborioasă, nefiind o achiziție publică din cele „clasice” dacă pot fi numite ca atare, ci este o achiziție sectorială care presupune un volum mult mai mare de lucru, reglementările legale având nu doar similitudini, ci și deosebiri semnificative iar procesul de verificare anterioară publicării în SEAP este de natură să mai complice lucrurile, cel puțin ca dată de organizare a licitațiilor deschise.

Revenind la contractul de la Vatra Dornei pe care ACET SA Suceava vrea să îl scoată la licitație, este de remarcat că valoarea sa nu este una atât de mare cum a fost la Vicovu de Sus sau la Marginea. Dimpotrivă, valoarea estimată de 15.006.140 lei fără TVA plasează acest contract pe unul din locurile codașe valoric.

În ce privește partea de lucrări la rețeaua de distribuție apă potabilă, conductele vor fi înlocuite pe o lungime de 1.511 m și vor fi realizate extinderi pe o lungime de 4.829 m, urmând a fi aduse și încă 6 stații de pompare apă potabilă. Rețeaua de canalizare menajeră va fi înlocuită doar pe o lungime totală de 514 m iar extinderea rețelei de canalizare menajeră va fi în lungime totală de 3.895 m. Cât privește stațiile de pompare apă uzată și conductele de refulare aferente, acestea vor fi în număr de trei. Pe lângă „clasicele” lucrări de construcție și furnizare/montare utilaje și echipamente tehnologice, vor fi contractate însă și partea de testare și punere în funcțiune, monitorizare și acordare de asistență/consultanță personalului responsabil pe parcursul Perioadei de Notificare a Defectelor, (desigur, atunci când este necesar) și de remediere a eventualelor defecte apărute în Perioada de Notificare a Defectelor (perioada de garanție) de 36 luni (1095 zile) la care se adaugă instruirea personalului.

Criteriul de atribuire este „cel mai bun raport preț-calitate” unde însă componenta financiară are o pondere de 85% în calculul punctajului iar durata suplimentară de garanție – de la 37 de luni în sus, cu l-mită maximă de 60 de luni – va avea un punctaj de maxim 15%. Termenul final de depunere al ofertelor este de 19 decembrie iar ACET speră să finalizeze analiza ofertelor și să decidă cu privire la câștigător până la data de 19 iunie. În cazul fericit în care așa ceva se va întâmpla, atunci puținele lucrări de la rețeaua de canalizare și apă de la Vatra Dornei vor trebui terminate la finalul lui 2024 sau începutul lui 2025, având în vedere că durata contractului este de 18 luni. (D.P.)

 

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …