Friday , September 30 2022

71 de lucrări de valoare lipsesc din patrimoniul Muzeului ‘Ion Irimescu’ din Fălticeni; poliţia cercetează cazul

Un număr de 71 de lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă ”Ion Irimescu” din Fălticeni ar fi fost scoase ilegal din instituţia de cultură, iar poliţia face investigaţii în acest caz, a declarat într-o conferinţă de presă, vineri, managerul muzeului Teodor Brădăţanu, relateaza Agerpres.


Brădăţanu susţine că, după ce a preluat funcţia de manager în 2017, a constatat că nu există o gestiune a patrimoniului şi a solicitat unui expert de artă efectuarea inventarului lucrărilor maestrului.
Potrivit lui Brădăţanu, în urma expertizei s-a descoperit că lipsesc mai multe lucrări, respectiv 71, dintre care 30 au fost identificate în alte muzee din Fălticeni.
El susţine că pentru 41 de lucrări ”situaţia este incertă”, iar 22 dintre aceste lucrări de artă sunt de mare valoare.
Totodată, el a spus că pentru aceste lucrări a primit ”justificări scrise bazate pe copii de acte”, din care ar reieşi că unele lucrări au fost retrase de maestrul Ion Irimescu, altele s-ar afla la diverse muzee din ţară, date înainte de 1989, iar altele ar fi fost distruse la Revoluţie.
Brădăţanu a precizat că a solicitat informaţii de la instituţiile care ar fi primit lucrările, dar nu a primit niciun răspuns.
Managerul muzeului a spus că, în acest caz, Poliţia Fălticeni efectuează cercetări, s-a deschis un dosar penal la Parchetul Fălticeni care este în lucru la Serviciul de Investigaţii Criminale.
”Pentru a scoate la lumină adevărul e nevoie de intervenţia instituţiilor statului”, a spus Brădăţanu, care a mai subliniat că va încerca să ducă muzeul ”pe un făgaş legal” şi să dezvolte activităţile muzeului.(Agerpres)

Vezi si

Zeci de șoferi amendați, în urma unei razii a Poliției la Rădăuți

Având în vedere evoluţia situaţiei operative şi a indicatorilor dinamici pe linie de poliţie rutieră …

One comment

  1. Din ce am citit azi, cica astia de la sindicatul muzeografilor vor sa iasa in strada ca cei de la guvern o sa le taie sporul de conditii periculoase sau ceva de acest gen. Mai sindicalistii lui peste , ce paziti voi bree ? La voi se FURA mai ceva ca pe vremea lui CEASCA. Stati ca niste trantori pe spinarea PRIVATILOR.