Tuesday , April 23 2024

“Lotul Dîmbu” află astăzi dacă scapă sau nu de controlul judiciar

Dacă magistrații Curții de Apel Cluj vor stabili că măsura se impune să fie aplicată în continuare, Dîmbu, Olărean, Bărbuță, Prandea, plus inculpații de categoria a doua – Vega, Prelipcean, Tîcșă și Solovăstru – vor rămâne sub control judiciar încă 60 de zile. Dosarul de corupție privind “lotul Dîmbu” se află de un an și cinci luni în camera preliminară 

dimbu23

O nouă rundă de verificare a măsurilor preventive ce îi vizează pe inculpații din dosarul denumit generic “lotul Dîmbu”, aflat pe rolul Curții de Apel Cluj, va avea loc astăzi la instanța din Ardeal.
Aurel Olărean, fost primar al Rădăuțiului, Daniela Mariana Prandea, fost judecător la Rădăuți, la fel ca și Bogdan Ilarion Costică Bărbuță, fostul procuror Dumitru Dâmbu, dar și omul de afaceri Constantin Gavril Babiuc, la care se adaugă alți inculpați, precum o fostă avocată – Isabela Zorica Vega -, dar și un fost șef de la Poliția de Frontieră Rădăuți – Constantin Mihai Prelipcean – și două inculpate cu mai puțină notorietate, Victoria Tîcșă și Ancuța Alina Solovăstru, au astăzi șansa ca măsurile preventive împotriva lor, acum doar la nivel de control judiciar, să fie înlocuite cu măsuri chiar mai blânde. Decizia va fi luată de judecătorii Curții de Apel Cluj, unde dosarul de corupție în care cei enunțați sunt inculpați se află pe rol.
“Lotul Dîmbu” a fost trimis în judecată încă din prima decadă a lunii octombrie a anului 2014, de către procurorii DNA. A trecut un an și încă cinci luni de când dosarul de corupție este păstrat în camera preliminară, conform procedurilor stabilite de noul Cod de Procedură Penală. Acestea au permis chiar judecătorului de cameră preliminară căruia i s-a dat dosarul spre judecată să facă apel la Curtea Constituțională, pentru a afla dacă statutul acestei entități este sau nu constituțional. Cum am arătat cu o altă ocazie, judecătorul clujean a depus la Curtea Constituțională (CCR) o excepție de neconstituționalitate privind câteva paragrafe din noul Cod de Procedură Penală, pe care le-a considerat neconstituționale. CCR nu a dat un răspuns încă la întrebarea magistratului clujean iar în acest fel inculpații suceveni din “lotul Dîmbu” nu pot ieși din camera preliminară până la o decizie a Curții Constituționale. Decizia CCR poate fi utilă sau nu inculpaților din cel mai important dosar de corupție de la Suceava, ce are în prim-plan un procuror, doi judecători, un primar și un om de afaceri, pe lângă alți inculpați colaterali. In cel mai rău caz, astăzi, principalii inculpați ar urma să primească o prelungire cu încă 60 de zile a măsurilor preventive luate împotriva lor la începutul acestui an, cele ce țin de  controlul judiciar. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Angelica Fădor: ”Festivalul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești – un eveniment de înaltă ținută”

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a fost prezent, duminică, la Festivalul Național al Ouălor …