Loial Impex a câștigat licitația de întreținere a iluminatului public din Suceava și va face aceste lucrări până la stabilirea unui câștigător la licitația de concesionare

reportersite
4/06/20 ora:11:12pm

In noiembrie 2008, Consiliul Local al municipiului Suceava a aprobat achiziționarea pe aproximativ 100.000 de euro a sistemului de iluminat public de la E.On Moldova. Suceava este printre puținele localități din țară care au procedat astfel și, în decursul timpului, a accesat finanțări europene și elvețiene nerambursabile pentru unele lucrări de modernizare a sistemului public de iluminat, valoarea contractelor de finanțare fiind de peste 25 de milioane de lei

Primăria nu a finalizat analiza documentațiilor depuse la licitația de concesionare a iluminatului public din oraș, prin urmare firma Loial Impex se va ocupa temporar de întreținerea și repararea echipamentelor electrice de iluminat public din municipiul Suceava – firma câștigând o altă licitație organizată de Primărie pentru întreținerea iluminatului public – până când va fi desemnat un câștigător la licitația de concesionare prin delegare de gestiune. „Este mult de lucru la evaluare. Până când se va finaliza această licitație am făcut altă licitație pentru întreținerea și repararea echipamentelor de iluminat public care a fost câștigată de firma Loial cu un tarif mediu ponderat de 450,81 de lei fără TVA”, a spus primarul Ion Lungu.

Reamintim că licitația pentru întreținerea echipamentelor electrice de iluminat public de pe raza Municipiului Suceava a avut loc pe 23 martie când s-au înscris trei ofertanți: Loial Impex (cu subcontractant declarat Electroconstrucția Elco Suceava SA), Euro Audit Service și asocierea Energo-Consult (leader) și Bucovina Energo-Construct SRL la care terț susținător este firma PROLUX. Valoarea estimată de autoritatea contractantă este de 823 mii lei iar criteriul de atribuire al contractului este „cel mai bun raport calitate – preț” din care, totuși, componenta financiară are o pondere de 90%. Contractul se încheie pe o perioadă de opt luni.

Precizăm că iluminatul public pe străzile care fac parte din axa rutieră principală a municipiului Suceava a fost modernizat și este asistat de calculator printr-o aplicație web – așa numitul „telemanagement” – care monitorizează prin dispozitive de control starea sistemului, consumul de energie electrică, comanda și controlul centralizat la nivelul corpului de iluminat, comanda și monitorizarea consumului de energie electrică a iluminatului festiv. Aplicația web securizată poate fi accesată indiferent de locație prin intermediul oricărui tip de echipament a cărui interfață permite navigarea pe internet.

De asemenea, în legătură cu licitația de concesionare a iluminatului public este de avut în vedere și faptul că după două amânări ale datei finale privind depunerea ofertelor au fost formulate la licitația pentru delegarea gestiunii prin concesionare pe o durată de 5 ani a serviciului de iluminat public local în municipiul Suceava nu mai puțin de patru oferte: Elba Com, Flash Lighting Services SRL (subcontractant firma Loial Impex SRL), Urbioled SRL (având terț susținător Electric Light SRL și subcontractant Electroaxa) și, respectiv, asocierea firmelor Euro-Audit Service (leader) și General Meel Electric SRL. Valoarea estimată a este 11,57 de milioane de lei, contractul prevăzând inclusiv modernizarea și extinderea rețelelor electrice, dar și realizarea și gestionarea iluminatului ornamental festiv din cartierele reședinței de județ. Este de notat că nicio firmă suceveană nu a fost ofertant la licitația de concesionare a iluminatului public, ci participă ca subcontractant: Elsaco 40% din valoare, Electroaxa 20%.

„Trebuia să facem mai demult, dar nu am delegat acest serviciu, deoarece parcurgeam o perioadă de modernizare. Anul trecut am terminat de modernizat și am inițiat această licitație. Sunt patru oferte depuse și sunt convins că vom avea și un câștigător” a declarat Ion Lungu, cu circa două luni în urmă, explicând că obligația concesionării iluminatului public a fost reliefată de Curtea de Conturi, atunci când a fost în control.

Reamintim că, în noiembrie 2008, Consiliul Local al municipiului Suceava a aprobat achiziționarea pe aproximativ 100.000 de euro, a sistemului de iluminat public de la E.On Moldova. Suceava este printre puținele localități din țară care a procedat astfel și, în decursul timpului, a accesat finanțări europene și elvețiene nerambursabile pentru unele lucrări de modernizare a sistemului public de iluminat, valoarea contractelor de finanțare fiind de peste 25 de milioane de lei. (D.P.)