Sunday , June 16 2024

Loial a câștigat, la CNSC, litigiul cu Primăria Suceava pentru nocturna din Areni

Inițial, licitația pentru dotarea cu nocturnă a stadionului din Suceava a fost câștigată de asocierea Power Electric și General Solution. Practic, singurul lucru pozitiv din toată această chestiune este acela că Primăria municipiului Suceava este hotărâtă să nu renunțe la  instalația de nocturnă care va intra în dotarea stadionului Areni, cu toate că un eventual start al lucrărilor în această vară pare să fie aproape compromis. „Până una alta, vom continua modernizarea stadionului Areni, vom monta scaune noi, pentru că avem banii prinși în buget”, a declarat primarul Ion Lungu 

Licitația pentru dotarea cu nocturnă a stadionului Areni din Suceava – câștigată de asocierea Power Electric și General Solution, după cum a anunțat primarul Ion Lungu – a fost contestată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor de către firma suceveană Loial Impex și, din câte se pare, contractul nu va fi semnat prea curând, deoarece Loial Impex a câștigat contestația, CNSC dispunând remedierea acelor prevederi la care a făcut referire contestatoarea. „Până una alta, vom continua modernizarea stadionului Areni, vom monta scaune noi, pentru că avem banii prinși în buget. Mă voi întâlni cu noii antrenori Goian și Bălan pentru a stabili strategia pentru noul campionat”, a declarat Ion Lungu în conferința de presă de miercurea trecută. Întâlnirea cu antrenorii a avut loc joia trecută, dar o veste bună cu privire la nocturnă nu a apărut.

nocturna, Stadionul Areni, licitatie, contestatie, Loial
Licitația pentru dotarea cu nocturnă a stadionului din Suceava a fost câștigată initial de asocierea Power Electric și General Solution

Potrivit lui Ion Lungu, din cei patru competitori care au înaintat oferte la licitația organizată de municipalitate pentru nocturna din Areni, cea a asocierii Power Electric și General Solution a fost pentru suma de 3,99 de milioane de lei. Asta în condițiile în care valoarea estimată era de 7.173.449,94 lei, fără TVA.

Săptămâna trecută, edilul nu renunțase la speranța că va putea cât mai repede soluționa situația, mai exact în ideea că CNSC ar respinge contestația și ar lăsa în acest fel cale liberă pentru cei de la Power Electric și ­Ge­neral Solution să semneze contractul cu Primăria și apoi să primească mai repede posibil ordinul de începere al lucrărilor. Se pare că acum – odată ce CNSC a transmis municipalității, firmei Loial Impex și intervenientului Power Electric (căruia, de altfel, i s-a respins cererea de intervenție formulată) decizia de a admite contestația – Primăria trebuie să ia o decizie cât mai rapid cu putință în sensul fie de a continua litigiul depunând o plângere la Curtea de Apel – ceea ce din start presupune încă o perioadă de așteptare de câteva luni – sau remedierea deficiențelor semnalate de Loial, ceea ce în mod automat va duce la o reanalizare a ofertelor și, din nou, deliberarea de către comisie nu va fi scutită de riscul unor noi contestații.

Practic, singurul lucru pozitiv din toată această chestiune este acela că Primăria municipiului Suceava nu renunță la instalația de nocturnă care va intra în dotarea stadionului Areni. Cu toate că un eventual start al lucrărilor în această vară pare să fie aproape compromis. El a precizat că deocamdată contractul nu a fost semnat deoarece licitația a fost contestată.

Vor fi amenajate patru turnuri de iluminat – nocturnă, unul fiind aproape de intrare la poarta 2, în fața unei ­tri­bune de spectactori, altul aproape de tribuna de spectatori de la intrare pe poarta 1, un al treilea în proximitatea unei tribune de lângă vestiare iar altul în apropiere de birourile CSM. Referitor la înălțimea celor patru turnuri, se pare – cel puțin la o primă vedere – că există o inadvertență între Planșa E01 (planul racordurilor electrice) unde se arată despre cele patru turnuri că vor avea o înălțime de 40 de metri și cele ­spe­cificate în studiul de fezabi­litate în care se precizează că înălțimea va fi de aproximativ 45 metri pentru ca o pagină mai jos să se specifice că înălțimea va fi de 40 metri.

La dimensionarea turnurilor se va ține cont, printre altele, de posibilitatea de intervenție a două persoane. Fundarea se va face cu piloți forați de beton armat (Clasa C20/25) iar în privința numărului, lungimii și diametrului acestea vor fi stabilite la faza de proiect tehnic și tot atunci vor fi stabilite și dimensiunile în plan ale radierului din beton armat (clasa C25/30) care va încastra respectivii piloți.

Cele patru turnuri ale instalației nocturne vor fi prevăzute cu tije de captare – paratrăsnet și vor avea, în total, 144 de proiectoare de mare ­pu­tere din care 94 cu aprindere rapidă și vor trebui să asigure un nivel de iluminare de 1.200 lx pentru meciurile televizate și 800 lx pentru antrenamente și meciurile netelevizate.

În apropiere de birourile și hotelul CSM vor fi amenajate și două posturi de transformare, precum și un generator electric, dar și tabloul electric ­ge­neral. Cum e firesc, de acolo va porni și cablul electric spre fiecare din cele patru turnuri de iluminat. „Limitările fizice ale stadionului nu permit alte soluții constructive … Datorită spațiului foarte redus aflat în proprietate, turnurile de iluminat vor fi amplasate în incinta stadionului, două turnuri în imediata apropriere a tribunelor și două turnuri în imediata apropiere a terenului de fotbal”, se explică în studiul de fezabilitate rea­lizat cu aproape cinci ani în urmă. (D.P.)

Vezi si

Concurs al pompierilor din Serviciile voluntare sau private pentru Situații de Urgență din județul Suceava

Sâmbătă, 15 iunie, pe Stadionul „1 Mai”, din municipiul Suceava, s-a desfășurat etapa județeană a …

error: