Thursday , February 2 2023

Locuitorii blocurilor de pe Ana Ipătescu, tratați de ACET-ul lui Groza cu cinism și cu definiții de termeni tehnici

Sucevenii din blocurile A10, B1 și B2 au primit de la ACET un răspuns halucinant la problema branșării la rețea. Demersul ACET vine după ce operatorul unic în domeniu, prin intermediul societății Pfeiffer din Germania, a construit cămine de apă și canalizare la toate scările de bloc, fără o cerere explicită în acest sens, după care le-a abandonat, susținând că până la racordarea efectivă a oamenilor la rețelele de apă și canal, asociațiile de proprietari trebuie să plătească toate lucrările  

ana ipatescu camine3

Locuitorii municipiului Suceava care dețin proprietăți în blocurile de pe strada Ana Ipătescu, aflate în administrarea Asociației de Proprietari n.1 Parc, au primit de la SC ACET SA un răspuns pe măsura așteptărilor. După modelul “unde-i lege, nu-i tocmeală”, conducerea SC ACET SA, beneficiară a unor salarii neașteptat de mari pentru un sucevean de rând, le-a răspuns locatarilor din blocurile A10, B1 și B2 de pe strada Ana Ipătescu. Răspunsul, lung și lămuritor, transmite în principal prevederi ale unor acte normative în care “sunt precizate definiții prin care se reglementează regimul de proprietate, exploatare, întreținere și reparare a instalațiilor”. Locuitorii municipiului Suceava sunt astfel informați asupra definițiilor unor termeni cuprinși în HCJ Suceava nr. 121/2010 care arată ce înseamnă branșamentul de apă – partea de instalație care asigură legătura dintre rețeaua publică de distribuție și rețeaua interioară a unei incinte sau a unei clădiri; contorul de branșament – aparatul de măsurare a cantității de apă consumată de utilizator; instalații interioare de apă – totalitatea instalațiilor aflate în proprietatea sau administrarea utilizatorului; punct de delimitare – punctul care delimitează rețelele publice de instalațiile interioare.
In aceeași adresă semnată de directorul general Stefan Groza și de directorul comercial, Bogdan Cristache, li se pune în vedere membrilor Asociației de Proprietari nr. 1 Parc faptul că, “în ceea ce privește solicitarea Asociației de a se contoriza fiecare scară în parte de la imobilele sus menționate, aceasta poate fi soluționată prin executarea a două tipuri de lucrări, una care aparține operatorului  – ACET SA – și una care aparține Asociației de Proprietari”. Stefan Groza a dorit să fie explicit, arătând că în baza atribuțiilor care îi revin de a administra doar rețelele publice și componentele acestora, “societatea noastră deja a executat căminele de contorizare pentru fiecare scară de bloc în parte, urmând a asigura și dimensionarea buclelor de măsură. Montarea buclelor de măsură se va face după realizarea celui de-al doilea tip de lucrare, de către Asociația de Proprietari. Aceasta constă în întocmirea unei documentații tehnice (de către un proiectant autorizat) care să prevadă modalitatea tehnică de separare a instalațiilor interioare de bloc, pe fiecare scară în parte”. Documentația tehnică va trebui să fie prezentată spre avizare la ACET SA Suceava. Dar lucrările efective de separare a instalațiilor interioare revin în sarcina Asociației de Proprietari. Directorul Stefan Groza nu s-a putut abține de la o doză rezonabilă de cinism, apreciind că “prin această colaborare între Asociația de Proprietari și ACET SA Suceava se poate realiza solicitarea locatarilor din blocurile menționate, cu respectarea prevederilor legale care reglementează operarea serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare, dar și funcționarea activităților asociațiilor de proprietari”.
Am arătat și cu alte prilejuri fasptul că ACET este operator unic pentru apă și canal în județul Suceava, moștenitor al unui serviciu public de pe timpul comunismului, apoi regie autonomă de servicii publice comunale și locative, din prima perioadă a capitalismului sucevean, în anii ’90. Aceasta a fost perioada în care Stefan Groza s-a cocoțat în fruntea entității devenită ulterior societate pe acțiuni și de la care altitudine a reușit să își impună “stilul de muncă” în municipiul Suceava și ulterior într-o bună parte a județului. In acest cadru, a solicitat și a obținut bani europeni pentru dezvoltarea activității firmei ACET, cu acționar principal Consiliul Județean Suceava, și cu o serie de acționari secundari obedienți în câteva orașe în care consiliile locale și primarii nu i s-au împotrivit. Devenit un real stăpân al conductelor cu apă și al celor de canalizare din cele mai multe orașe din județul Suceava, Stefan Groza a reușit și în plan personal performanțe greu de imaginat pentru un angajat, chiar și meritoriu, al unei structuri de stat. Am arătat săptămânile trecute că salariul său, al principalilor subalterni și indemnizațiile celor care fac parte din Consiliul de Administrație al firmei însumează contravaloarea consumului de apă într-o lună pentru o treime din municipiul Suceava ori la fel de mare ca necesarul de apă plătit într-o lună de toți consumatorii în orașe de dimensiunea Rădăuțiului ori Fălticeniului. Groza însuși încasează lunar 17.156 de lei. O dată și jumătate cât președintele României, de peste trei ori mai mult decât primarul Sucevei ori președintele Consiliului Județean.
Dacă și-ar dona, cum fac mulți dintre potentații acestor vremi, salariul pe două – trei luni, exemplul său trebuind să fie urmat de ceilalți câțiva indivizi ce fac parte din camarilla lui Stefan Groza, s-ar realiza o investiție de suflet pentru ei, vor obține mulțumiri de la cei care locuiesc în blocurile mai sus amintite, vor înțelege că banii europeni cheltuiți și pentru care s-au încasat prime spectaculoase la ACET trebuie fructificați în sensul că direcția finală a acestora a fost nu spre ACET, Pfeiffer, Stefan Groza și alți câțiva, ci spre suceveanul de rând care s-a bucurat atunci când i s-a construit cămin de apă și canal în fața ferestrei și a aflat mai apoi că de acolo este treaba sa, dacă dorește să se racordeze la măreața lucrare de apă și canal gestionată de operatorul unic ACET Suceava. (Neculai ROSCA)
 

Vezi si

 Activități desfășurate de polițiștii suceveni pentru prevenirea violenței în mediul școlar (FOTO)

În perioada 30 ianuarie –  3  februarie 2023, polițiștii organizează o serie de activități suplimentare …

One comment

  1. la pușcărie!!!!