Tuesday , May 14 2024

Liteniul a fost lovit din nou de inundaţii, chiar în Sâmbăta Mare (FOTO)

IMG-20130502-00093

Din fericire, deluviul nu a fost atât de mare ca în data de 1 Mai, dar a dat peste cap o mare parte din eforturile făcute de autorităţi pentru a îndepărta efectele primei inundaţii u cea de-a doua inundaţie s-a produs la câteva ore după ce sinistraţii din Liteni au primit pască, ouă roşii şi câte o sticlă de vin de la preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor şi prefectul Florin Sinescu u din fericire, după cum a confirmat şi primarul Tomiţă Onisii, cea de-a doua inundaţie nu a fost atât de gravă ca prima, probabil şi pentru că s-a produs în acelaşi loc iar tot nămolul de pe versanţi a fost adus în curţile oamenilor la prima inundaţie

Sinistraţii din localitatea suceveană Liteni, afectată de inundaţii în două „reprize”, prima pe data de 1 mai iar a doua în data de 4 mai, au primit alimente specifice sărbătorilor de Paşte şi câte o sticlă cu vin, ajutoarele fiind distribuite de către autorităţile judeţene.
~mpreună cu jandarmii şi pompierii, prefectul de Suceava, Florin Sinescu şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, le-au distribuit, sâmbătă, sinistraţilor din Liteni pachete cu produse alimentare specifice sarbatorilor de Paşte, se preizează într-un comunicat comun al Prefecturii şi CJ. Familiile afectate de inundaţii au primit cozonac, pască, colaci, ouă roşii, preparate din carne şi câte o sticlă de vin.
Din nefericire, necazul peste cei din Liteni a venit a doua oară, la câteva ore după ce Cătălin Nechifor şi Florin Sinescu le-au oferit cadouri de Paşte. S-a întâmplat în jurul orei 16.00, când autorităţile anunţaseră deja „Cod Galben” de ploi tot pe zona oraşelor Liteni şi Dolhasca. Astfel, în sâmbăta dinaintea Paştelui, la câteva ore după ce jandarmii reuşiseră să scoată împreună cu localnicii mâlul din cuţile inundate, o nouă rupere de nori s-a produs cam în aceeaşi zonă unde s-a produs şi inundaţiile din data de 1 Mai. Martorii oculari au povestit cum vreme de aproape două ore, din cauza ploii abundente şi apoi a aluviunilor antrenate de torenţi, nu s-a putut circula între satul {tirbăţ din comuna învecinată Udeşti şi intrarea în oraşul Liteni.
Reamintim că în localitatea suceveană Liteni au fost inundate, miercuri, 1 Mai, 96 de gospodării, între care şi 16 locuinţe. Cinci persoane au fost evacuate din locuinţe din cauza apelor şi s-au întors, joi, la casele lor. Conform spuselor lui Vasile Costan, cetăţeni al oraşului Liteni, din unele curţi s-au scos şi câte 15 maşini de nămol (material levigabil, în termeni tehnici) iar stratul de nămol adus odată cu inundaţiile a fost, în unele zone, cu o grosime de mult peste 30 de centimetri.
Primarul Onisii Tomiţă a declarat că, din fericire, efectele celei de-a doua inundaţii au fost mai mici decât la prima, probabil şi pentru că o mare parte din aluviuni fuseseră aduse de prima rupere de nori din data de 1 Mai. Pe de altă parte, nici bine nu terminaseră de degajat circulaţia în zona drumului judeţean, unde s-a intervenit cu trei wole, că din nou acesta a fost inundat şi acoperit, într-o măsură mai mică, de mâl în cursul zilei de sâmbătă. Până la ora 22.00, după cum a spus primarul Tomiţă Onisii, s-a intervenit pentru deblocarea drumului, oamenii făcând haz de necaz şi spunând că vor lua „Lumina ~nvierii” de pe drum, în timp ce lucrează de Paşte. Necazul a fost mai mare, după cum a explicat primarul oraşului Liteni, şi pentru că „inundaţiile de sâmbătă s-au produs în exact acelaşi loc ca şi cele de vineri” iar în cea de-a doua zi de Paşte este hram la mai multe biserici din Liteni.
Reamintim că jandarmii şi pompierii le-au distribuit sinistraţilor, joi, în cea de-a doua zi de după primele inundaţii, apă plată şi alimente. Inundaţiile au afectat şi DJ 208 A pe două tronsoane, unul pe o lungime de 1,5 kilometri şi un altul de doi kilometri, iar DJ 208 C a fost afectat pe o lungime de 500 de metri. Totodată, au fost afectate un pod şi patru podeţe şi varianta de ocolire a podului Roşcani – Liteni de pe DJ 208 C. De asemenea, au fost inundate 85 de hectare de terenuri agricole.
Potrivit celor spuse de primarul Tomiţă Onisii în legătură cu cea de-a doua inundaţie, deşi s-au făcut eforturi pentru a se reda traficul în condiţii cât de cât acceptabile până sâmbătă seară, mai sunt de efectuat unele lucrări ample în condiţiile în care curăţenia şanţurilor şi a canalelor mai trebuie realizată. (Dan PRICOPE)

Vezi si

ADU, AUR, PSD și REPER, obligate de Biroul Electoral Municipal Suceava să respecte legea privind afișajul electoral

Viceprimarul Lucian Harșovschi a reiterat avertismentul pe care l-a făcut la adresa formațiunilor politice care …