Friday , April 19 2024

Liste de așteptare până la sfârșitul anului pentru sucevenii care solicită investigații medicale decontate de CAS

Din cauza pan­de­miei de coro­navirus, labo­ratoarele de in­­- vestigații me­dicale au fost închise, iar acum nu mai fac față valului de solicitări din partea bolnavilor cronici. Cu bilet de trimitere de la medicul de familie, sucevenii nu au șanse să facă un RMN mai repede de anul viitor, iar pentru o consultație gratuită la unul dintre cabinetele din cadrul Policlinicii Areni trebuie să aștepte câte două-trei luni. Cele mai lungi liste de așteptare sunt la Cardiologie, Ginecologie și Oftalmologie. Pentru o investigație la computerul tomograf, bolnavii trebuie să aștepte până în luna ianuarie a anului următor. “De ce plătim contribuții la sănătate, dacă este imposibil să facem un set de analize?”, se întreabă Gheorghe D., de 76 de ani, din Suceava 

Pandemia de coronavirus a prelungit și mai mult așteptarea sucevenilor, mulți dintre ei bolnavi cronici, care doresc un set de investigații medicale.

Pe toată perioada stării de urgență, laboratoarele de investigații medicale au fost închise iar pentru pacienți a fost practic imposibil să verifice dacă bolile cronice de care suferă, au stagnat sau nu.

Ambulatoriul de specialitate din cadrul Spitalului Județean este și acum închis, iar pacienții nu au mai beneficiat de consulații, de la începutul lunii martie. Toate aceste aspecte au făcut ca listele de așteptare pentru un set de analize, sau o investigație la Computer Tomograf, să fie chiar până în luna ianuarie a anului următor.

Dacă până acum, banii decontați de stat pentru unitățile medicale care se află în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava se terminau din primele zile ale lunii, iar în această situație bolnavii fie intrau pe liste de așteptare, care se întindeau și pe nouă luni, în unele cazuri, fie erau nevoiți să scoată bani din buzunar, dacă doreau să facă investigațiile la timp, acum banii se pare că nu mai sunt cea mai mare problemă.

Numărul mare de bolnavi privați de dreptul la investigații medicale, în toată această perioadă, a făcut ca laboratoarele de analize să nu mai facă față. Cu bilet de trimitere de la medicul de familie, sucevenii nu au șanse să facă un RMN mai repede de anul viitor, iar pentru o consultație gratuită la unul dintre cabinetele din cadrul Policlinicii Areni, trebuie să aștepte câte două-trei luni. La Cardiologie au de așteptat mai bine de două luni. Aceeași situație se întâlnește și la departamentele de Ginecologie și Oftalmologie.

De aceeași realitatea tristă se lovesc și pacienții care au nevoie de o investigație de mai mare finețe, aceștia putând figura până la nouă luni pe listele de așteptare. Spitalul Județean de Urgență Suceava primește, în baza contractului cu CAS, bani care să acopere costul a aproximativ 30 de investigații, în medie, lunar, dar din cauza pandemiei de coronavirus, și aceste investigații sunt sistate.

Şi laboratoarele de analize medicale din Suceava aflate în relații contractuale cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate au liste de așteptare până la începutul anului viitor. Pacienții cu bilet de trimitere de la medic, cu excepția gravidelor și a cazurilor care reprezintă urgențe, sunt programați pentru investigații de-abia peste câteva luni, din cauza numărului mare de solicitări și a banilor puțini.

”De ce plătim contribuții la sănătate dacă este imposibil să facem un set de analize?”, se întreabă retoric Gheorghe D. în vârstă de 76 de ani, din municipiul Suceava. „Ne lasă să murim. Sunt bolnavă cu rinichii și trebuie să-mi fac regulat analize. Dau destui bani din pensia mea pe medicamente, nu am unde să mai scot și pentru analize dar acum nici cu bani nu poți face. Sunt îngrozită. Ştiu că mulți care făceau dializă au murit, după ce au luat Covid. Îmi e tare frică să nu mi se agraveze boala”, a povestit Elena G., de 64 de ani, din Suceava.

Afectați de această situație sunt și bolnavii cu probleme cardiace, necesitând investigații periodice pentru a putea să-și țină afecțiunile sub control. ”Mi-a schimbat medicul tratamentul, acum trebuie să iau gramaje mai mari. Mi-a crescut tensiunea în perioada aceasta pentru că nu am putut să-mi verific periodic colesterolul. Murim cu zile și ne lasă să murim”, a povestit Angela A., din Suceava. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Numărul cazurilor de rujeolă din județul Suceava a crescut semnificativ și în aprilie. 54% din totalul de pacienți au necesitat internare

În primele patru luni ale anului 2024, în județul Suceava s-au înregistrat 319 cazuri, dintre …