Friday , March 29 2024

Lista lui Lungu cu noii cetățeni de onoare va include angajați din Spital dedicați luptei cu pandemia: „Nu se poate să-i premiem pe ăia care au evadat din spital”

Lungu vrea să facă, pe 26 noiembrie, cetățeni de onoare ai Sucevei doar angajați ai Spitalului Județean care s-au implicat în combaterea pandemiei. Vor mai primi acest titlu prorectorul USV, Mihai Dimian, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Damaschin Dorneanul, și episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iași, Iosif Păuleț. Vor deveni, post-mortem, cetățeni de onoare ai Sucevei fostul consilier local Cornel Grosar și fostul director al Colegiului Național „Mihai Eminescu”, Renato Tronciu, ambii răpuși de coronavirus

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, nu este de acord cu ideea ca toți angajații Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava să devină cetățeni de onoare ai orașului, idee avansată de managerul Alexandru Calancea, pe motiv că s-ar fi implicat în măsurile de profilaxie a epidemiei de coronavirus.

Primarul a explicat că nu poate fi de acord cu așa ceva, în condițiile în care mai mulți salariați „s-au dat loviți”. „Am primit o adresă de la spital, de la domnul manager Calancea, în care ni se spune să facem cetățeni de onoare toate cadrele medicale și nemedicale din spital. Nu se poate să-i premiem pe ăia care au evadat din spital. Îi onorăm doar pe cei care s-au dedicat. Am spus să-mi dea măcar zece persoane din „punctele fierbinți” ale spitalului. Cum să dau un titlu colectiv nemeritat? Adică, noi să-i facem cetățeni de onoare pe cei care au dat dovadă, și nu-i jignim, de lașitate? Au plecat, au fugit, s-au dus din spital. N-au mers la spital două-trei luni de zile. Adică, nu putem să-i facem de-a valma. Eu cunosc măcar zece persoane din spital care s-au dedicat trup și suflet”, a spus primarul la un post de radio local, adăugând că așteaptă ca managerul Calancea să refacă lista în ideea ca la ședința de Consiliu Local din 26 noiembrie să fie declarați noii cetățeni de onoare care sunt salariați ai SJU și care s-au implicat mult în combaterea efectelor pandemiei.

În opinia sa, 5% dintre cei pe care-i cunoaște personal au trecut prin infecția cu noul coronavirus, iar 1% au decedat. „Din păcate, COVID-19 este o boală foarte perfidă. Dacă ne uităm, zi de zi mor persoane dragi în orașul nostru. Și aici trebuie să dăm dovadă de solidaritate, să fim într-un soi de suferință toată lumea. Nu cine scapă-scapă, cine nu-nu. Trebuie să fim solidari în primul rând”, a spus Ion Lungu.

Pe de o parte, Ion Lungu a spus că încă mai sunt persoane cărora „le ține pumnii” și s-a referit în mod explicit la Gheorghe Filipciuc, director al Complexului hotelier „Zamca” și de la „Eden Garden”, despre care a spus că este într-o situație destul de dificilă și, referindu-se la el ca la „un om onorabil al orașului”, a adăugat că îi urează multă sănătate și „să dea Dumnezeu să poată învinge boala și să-și revină”.

Pe de altă parte, pentru implicarea în lupta împotriva COVID vor mai fi numiți cetățeni de onoare ai Sucevei prorectorul Universității „Ștefan cel Mare”, Mihai Dimian, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Damaschin Dorneanul, și episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iași, Iosif Păuleț. La același post de radio, Ion Lungu a menționat că vor deveni, post-mortem, cetățeni de onoare ai municipiului Suceava fostul consilier local Cornel Grosar și fostul director al Colegiului Național „Mihai Eminescu”, Renato Tronciu, ambii fiind răpuși de coronavirus, în cazul primului luându-se deja decizia ca o stradă să-i poarte numele. (D.P.)

 

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …