Thursday , April 8 2021

Lista de proiecte de la Spitalul Județean pe care CJ Suceava vrea să le finanțeze prin PNRR

Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a anunțat că se fac demersuri pentru ca și consiliile județene să devină eligibilă pentru finanțarea pe bani europeni prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Spitalul Judetean Suceava, Obiectiv

În acest context, Gheorghe Flutur a spus că în legătură cu Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, se vor face demersuri în vederea posibilității declarării ca eligibile a unor proiecte cum ar fi cel al heliportului (autorizația de construcție a fost eliberată de Primărie, în martie 2020, dar în contextul pandemic de după nu s-a emis ordin de începere a lucrărilor). De altfel, șeful administrației județene sucevene a sugerat, în cadrul unor declarații de presă de ieri, dar cu referire la alte proiecte finanțabile pe fonduri europene, că ar putea fi valabil și scenariul în care unele proiecte sunt demarate – iar la SJU Suceava au fost astfel de cazuri – cu finanțare din alte surse decât programele europene pentru ca, ulterior, să fie declarate eligibile respectivele proiecte și să fie decontate lucrările.

Președintele CJ Suceava a precizat că prin PNRR ar putea fi achiziționat – probabil cu condiția acceptării ca beneficiar eligibil a consiliilor județene – și un elicopter pentru situații de urgență „pe care ni-l promit (de la nivel central) de mai mulți ani”. Nu în ultimul rând, șeful administrației județene sucevene a mai specificat și faptul că se va încerca, prin PNRR, finanțarea lucrărilor la mult doritul pasaj subteran dintre pavilioanele așa numitului Spital Vechi și de la Spitalul Nou.

În ceea ce privește infrastructura spitalicească propriu-zisă, nu doar cea auxiliară/conexă cum este cazul tunelului de legătură între spitalul Vechi și spitalul Nou sau heliportul, Gheorghe Flutur a spus că se are în vedere accesarea de fonduri pentru spitalul de copii și pentru un spital sau o nouă secție de oncologie. CJ Suceava are demersuri inițiate la Compania Națională de Investiții (CNI) cu privire la un spital de copii cu circa 400 de paturi și cu privire la un spital de boli infecțioase. Prin PNRR sunt eligibile cheltuieli cu privire la spitale, nu doar cele regionale despre care se face referire de ani de zile, ci și pentru spitale/clinici cum ar fi cele de oncologie. În relație cu acestea, Gheorghe Flutur a spus că va încerca să atragă finanțare pentru spitalul de copii și a motivat că finanțarea de la CNI vine prin bugetul de stat, sugerând că este mai prudent ca măcar unul din cele două obiective pentru care se fac demersuri la CNI să fie finanțat pe bani europeni. De asemenea, șeful administrației județene a făcut referire și la varianta accesării de fonduri europene prin PNRR pentru o secție de oncologie nouă. (D.P.)

Vezi si

taxe, impozite, Suceava, Obiectiv

Veste bună la Primăria Suceava de 1 Aprilie. „Nu este păcăleală”, susține Ion Lungu 

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunțat că încasările din taxe și impozite la data …