Thursday , March 28 2024

Lista completă a urmăriţilor penal în dosarul Dîmbu – Bărbuţă – Babiuc

costel babiuc [800x600]
Afaceristul Costel Babiuc, cel în jurul căruia pare să se fi construit întregul caz
Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut publică, oficial, lista celor „10” persoane împotriva cărora s-a început urmăţrirea penală în dosarul în care principali actori sunt fostul procuror şef de secţie penală al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Dumitru Dîmbu, fostul judecător rădăuţean Bogdan Bărbuţă şi afaceristul din Rădăuţi Constantin Babiuc. Cu precizarea că nu este vorba despre 10 persoane cercetate penal ci doar de 9, fiindcă procurorii anticorupţie nu au reuşit să îndeplinească procedura cu judecătoarea Daniela Prandea, care este internată acum la Spitalul Clinic Fundeni. Prezentăm acum, în mod oficial, numele celor care vor trebui să dea cu subsemnatul la DNA în perioada următoare, inculpaţi sau urmăriţi penal, după caz.
Pentru patru persoane, a fost pusă în mişcare acţiunea penală, acestea având calitatea de inculpaţi. Primul pe listă din această categorie este comisarul Constantin Mihai Prelipcean, fost şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, care este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului şi instigare la compromitere a intereselor justiţiei. Prelipcean, bun prieten şi fin de cununie a lui Constantin Babiuc a fost copărtaş al acestuia la operaţiunea de preluare a unor suprafeţe de teren din zona Rădăuţi – Dorneşti ce ulterior au fost vândute cu un bun profit de către Babiuc către afaceriştii austrieci de la Scweighofer – Egger, fiind ulterior şi mesager al lui Babiuc către anchetatorii de la DNA ce începuseră deja cercetarea penală a afaceristului, fără succes.
Victoria Tîcşă este incupată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită într-unul din dosarele instrumentate de tandemul de judecători Bărbuţă – Prandea. Isabela Zorica Vega, avocată din Rădăuţi este de asemenea inculpată în dosar pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, la mijloc fiind un dosar de uzucapiune, vizând un teren aflat undeva la limita dintre localităţile Marginea şi Suceviţa. O a patra persoană inculpată în dosar este Ancuţa Alina Solovăstru, care este cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă,
Potrivit DNA Bucureşti, în aceeaşi cauză, faţă de alte cinci persoane se efectuează acte de urmărire penală, acestea având calitate de suspect. Primul pe listă este primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, care este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la şantaj. Olărean este în atenţia DNA pentru atenţia deosebită pe care edilul şef al Rădăuţiului a acordat-o disputei dintre afaceriştii Arcadie Plămadă, ce devenise, în urma unor demersuri în instanţă proprietar pe corpul de clădire ce cuprindea şi biblioteca orăşenească şi Constantin Babiuc, care a râvnit un colţ din această clădire, fapt pentru care ar fi pus artileria grea pe capul lui Plămadă, formată din cei de la conducerea Primăriei, procurorul Dumitru Dâmbu, judecătorii Bărbuţă şi Prandea, ofiţeri de poliţie ori poliţie de frontieră şi alţi factori de influenţă. Urmărit penal este şi medicul stomatolog Luchian Samoilă, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă, pentru că s-a angajat, în schimbul unei sentinţe favorabile într-un dosar civil, să-i repare dinţii judecătorului Bogdan Bărbuţă.
Silvia Panţîru şi Maria Cociorvan, aceasta din urmă devenind vedetă după ce a fost ridicată dis de dimineaţă în duminica de 22 iunie şi dusă la Bucureşti de mascaţi pentru a fi audiată de procurorii DNA, a fost abandonată apoi de anchetatori în mijlocul capitalei fără niciun ban în pungă, la 500 de kilometri de casă. Unui avocat sucevean, cu treabă pe la Bucureşti i s-a făcut milă şi i-a dat femeii 100 de lei, să poată să se întoarcă acasă. Aceste două femei sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă în formă continuată, pentru fiecare reţinându-se câte două acte materiale. Este vorba tocmai despre acele şpăgi derizorii acceptate de judecătorul Bogdan Bărbuţă, însemnând câteva zeci de ouă, două – trei găini, nişte miere, un şold de porc şi alte asemenea mizilicuri.
Cea de-a noua persoană pentru care s-a început urmărirea penală în acest dosar este Cezar Radu Popescu, care este cercetat pentru săvrşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă. Acesta a aflat relativ târziu că este moştenitor al unei suprafeţe de teren care între timp fusese valorificată de rude, fiind vândut lui Constantin Babiuc şi de către acesta, mai departe, către investitorii austrieci. Popescu nu şi-a apărat dreptatea până la capăt, picând la înţelegere cu afaceristul Babiuc, care l-a determinat să declare în faţa anchetatorilor lucruri care nu corespund cu realitatea.
De menţionat că, aşa cum s-a arătat şi cu alte prilejuri, au mai fost persoane audiate, a căror nume, pe fondul unei lipse de informaţii certe au fost vehiculate în legătură cu acest dosar. Este vorba, în principal de şeful serviciului Arme din cadrul IPJ Suceava, Vasile Gabor dar şi de executorul judecătoresc Marcel Mustea care, într-adevăr, au fost audiaţi în această cauză, dar numai în calitate de martori. De remarcat totodată încăpăţânarea cu care primarul din Rădăuţi, Aurel Olărean, a refuzat să îşi recunoască statutul de cercetat penal, doar un comunicat oficial din partea DNA determinându-l să accepte evidenţa urmăririi penale începute împotriva lui.
Fostul procuror Dumitru Dîmbu, fostul judecător Bogdan Bărbuţă şi afaceristul rădăuţean Constantin Babiuc sunt acum la jumătatea perioadei de ispăşire a celor 30 de zile de arest preventiv stabilite de instanţă, în acest interval avocaţii acestora, pe de o parte şi procurorii DNA, de cealaltă parte pregătind apărări sau încriminări care să justifice eliberarea sau menţinerea celor trei în arestul Poliţiei Capitalei, până la trimiterea în judecată a dosarului.
Precum se ştie, Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus în ultima decadă a lunii trecute punerea în mişcare a acţiunii penale, cerând şi obţinând arestarea pentru 30 de zile a lui Bogdan Ilarion Costică Bărbuţă, fost judecător la Judecătoria Rădăuţi, pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată, complicitate la luare de mită, trei infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dintre care una în formă continuată – 69 acte materiale şi complicitate la şantaj. În acelaşi dosar a fost arestat şi Dumitru Dîmbu, fostul şef al Secţiei urmăriri penale din Parchetul Tribunalului Suceava, pentru trafic de influenţă, complicitate la şantaj, cinci infracţiuni de favorizarea făptuitorului dintre care una în formă continuată şi instigare la compromiterea intereselor justiţiei.
Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis şi arestarea omului de afaceri rădăuţean Constantin Gavril Babiuc, acesta fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată – 69 acte materiale, şantaj, dare de mită, cumpărare de influenţă, influenţarea declaraţiilor şi instigare la mărturie mincinoasă. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Sediul Filialei Surzilor Suceava riscă să rămână fără acoperiș după ce vijeliile au afectat serios clădirea, care se afla deja într-o stare precară

Vijelia de miercuri a stârnit mari probleme pentru unele structuri din municipiul Suceava, printre care …