Thursday , March 28 2024

LISTĂ. 12 blocuri din centrul Sucevei vor putea fi reabilitate cu fonduri europene, fără cofinanțare de la asociațiile de proprietari sau cetățeni

Primul lot de 12 blocuri din zona centrală a municipiului Suceava care vor fi reabilitate termic și consolidate cu finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență a fost dat publicității de primarul Sucevei, Ion Lungu.

„Suntem în faza în care pregătim documentațiile pentru reabilitarea termică a locuințelor rezidențiale pentru consolidarea blocurilor. A apărut această oportunitate pe PNRR, dar este un concurs de proiecte”, a spus primarul Ion Lungu. După cum a anunțat, în conferința săptămânală de presă pe care a ținut-o în dimineața de miercuri, în format online, este vorba de blocul 6 de pe strada Ștefan cel Mare nr.4, blocul 2A de pe strada Vasile Alecsandri nr.6, blocul 2 B de pe strada Vasile Alecsandri nr.4, blocul 1A de pe strada Ion Grămadă nr.1, blocul 1B de pe strada Ion Grămadă nr.5, blocul 1 C de pe strada Ion Grămadă nr.7, blocul 3A de pe strada Nicolae Bălcescu nr.2, blocul 3B de pe strada Nicolae Bălcescu nr.2, blocul 3C de pe strada Nicolae Bălcescu nr.2, blocul 3D de pe strada Ana Ipătescu nr.9, blocul 32 de pe strada Ștefan cel Mare nr.17 și blocul 8 de pe strada Ștefan cel Mare nr.3.

„Noi practic în perioada 1 aprilie – 30 mai trebuie să depunem aceste documente. E concurs de proiecte și trebuie să ne mișcăm repede. Vom depune mai mule loturi, dar primul lot pe care îl depunem e un lot de 12 blocuri din zona centrală. Nu există cofinanțare din partea asociațiilor de proprietari”, a spus primarul Sucevei.

Reamintim că de vreo zece ani încoace primarul Ion Lungu amintește periodic despre avantajele lucrărilor de reabilitare a blocurilor de locuințe. Ba mai mult, a întocmit fel de fel de situații, proiecții pe viitorul mediu și lung, dar și documentații pentru unele blocuri.

De fiecare dată însă apărea problema cofinanțării, indiferent cât de mult sau de puțin era estimată valoarea lucrărilor de reabilitare termică la un bloc sau altul, și la proiectele pe bani guvernamentali, dar și la cele cu finanțare europeană trebuia asigurată cofinanțarea de la bugetul local și din banii cetățenilor. Practic, marele avantaj este că de această dată nu vor fi necesare cheltuieli de cofinanțare a cheltuielilor eligibile și, probabil, de asta insistă primarul să fie măcar aceste proiecte incluse la finanțare. (D.P.)

Vezi si

Sediul Filialei Surzilor Suceava riscă să rămână fără acoperiș după ce vijeliile au afectat serios clădirea, care se afla deja într-o stare precară

Vijelia de miercuri a stârnit mari probleme pentru unele structuri din municipiul Suceava, printre care …