Friday , March 29 2024

Lipsă acută de sânge în spitalele sucevene

Centrul de Transfuzie Sanguină Suceava este în imposibilitatea de a onora comenzile primite din partea spitalelor din judeţ. Bolnavii nu au decât o speranţă, că cei dragi se vor mobiliza şi vor dona sânge

 moto 1 [1600x1200]


Aşa cum reiese din datele furnizate de către Centrul de Trasfuzie Sanguină Suceava, numărul donatorilor de sânge a scăzut dramatic în ultimele două săptămâni. Zeci de bolnavi aşteaptă deznădăjduiţi, iar singura speranţă este ca cei dragi să se mobilizeze şi să meargă să doneze sânge, de preferat pentru grupa de care are nevoie fiecare bolnav, pentru a fi siguri că această cantitate de sânge va ajunge la ei. ” Situaţia este gravă şi nu pare să aibă soluţie în condiţiile în care zilnic, la Centrul de Transfuzii Sanguine vin numai 20 de donatori, jumătate din cât ar trebui pentru a acoperi necesarul. Noi trebuie să acoperim necesarul atât pentru Spitalul Judeţean cât şi pentru spitalele din Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi Rădăuţi”, ne-a declarat doctorul Adriana Popescu, de la Centrul de Transfuzie Sanguină Suceava.
Nicoleta B. din localitatea Pătrăuţi şi-a adus socrul la Spitalul Judeţean în stare gravă. Bătrânul a fost internat iar rezultatele testelor au confirmat un diagnostic teribil – leucenie. Familia caută donatori pentru că pacientul are nevoie de urgenţă de transfuzie, iar cei de la Centrul Judeţean de Transfuzii nu pot onora comanda. In această situaţie se află şi un bărbat în vârstă de 56 de ani din Suceava, internat cu diagnosticul de infarct mezenteric, pentru care familia caută donatori.
Acest procedeu al donării de sânge prezintă o serie de beneficii pentru organism, cum ar fi sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, riscul de paralizie şi accident vascular se reduce cu 30%. În urma donării de sânge, rezistenţa organismului la şocuri creşte, astfel că, dacă donatorul va suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui. Potrivit legii, pot să dea sânge persoanele peste 18 ani, dar care nu au mai mult de 62 de ani, şi cele care nu cantăresc sub 50 de kg. Donatorii nu trebuie să aibă boli pulmonare, de inimă, piele, diabet, hepatită, sifilis, ulcer, TBC sau HIV/SIDA. Pe de altă parte, nu este permisă donarea de sânge în cazul persoanelor care fac sex neprotejat, au afecţiuni acute sau boli psihice. În schimb, pot da sânge hipertensivii cu valori ale tensiunii arteriale de până în 200 mm/Hg. Legea mai spune că între donări ar trebui să treacă minimum 72 de zile, interval de timp necesar pentru ca sângele să-şi refacă compoziţia. Cu 48 de ore înainte de donare nu se bea alcool, iar în ziua anterioară nu se consumă grăsimi, deoarece ele pot influenţa rezultatele testelor.
La o donare se recoltează 400 ml de sânge, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator deoarece organismul are permanent în rezervă 300-400 ml de sânge, pe care îl foloseşte când se depun eforturi fizice mari, precum şi capacitatea de a reface repede sângele donat, respectiv în trei-patru ore din punct de vedere cantitativ şi în 14 zile din punct de vedere calitativ. Persoanele care donează sânge primesc tichete de masă în valoare de 65 de lei, au gratuitate pe mijloacele de transport în comun şi beneficiază de liber de la serviciu în ziua donării. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Femeie de 82 de ani, internată la Neurochirurgie după ce a fost lovită în cap de un panou publicitar, la Gura Humorului

O femeie de 82 de ani a ajuns în cursul dimineții de vineri la UPU …