Thursday , April 25 2024

Licitația tergiversată pentru autobuzele electrice și „costurile” epidemiei de coronavirus, printre problemele discutate de primarul Lungu la București

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a participat în cursul zilei de marți, 9 iunie, la București unde au avut loc discuții cu conducerea Guvernului, precum și cu cea a Camerei Deputaților. O primă întâlnire a avut loc la Palatul Victoria cu prim-ministrul Ludovic Orban, cu viceprim-ministrul Raluca Turcan, Ministrul Finanțelor Publice, Vasile Câțu și mai mulți membri ai Guvernului. De asemenea a avut loc o discuție la Camera Deputaților cu președintele acestui for legislativ, Marcel Ciolacu și șefii grupurilor parlamentare de la toate partidele reprezentate în Parlament.

„Am ridicat probleme legate de fonduri europene, întârzierea licitației pentru 15 autobuze cu caracteristici tehnice identice ca celelalte 25 de autobuze licitate de municipiul Suceava care vor veni în luna septembrie iar la ministerul dezvoltării nu este terminată licitația”, a spus Ion Lungu. De altfel, conform datelor de pe SEAP, la niciunul din cele 7 loturi de la licitația (al cincilea lot este pentru autobuzele destinate Sucevei) nu a fost finalizată evaluarea ofertelor tehnice depuse. Asta cu toate că licitația a avut loc în august 2019.

„De asemenea am ridicat problema cheltuielilor efectuate de către municipalitate cu Coronavirusul, modalitatea de recuperare a unei părți din aceste sume de la Ministerul Sănătății”, a mai spus Ion Lungu.

Reamintim că pentru ca municipalitatea să poată acoperi cheltuielile impuse prin ordonanțele militare, dar și să ajute Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a disponibilizate sume considerabile de bani de la alte capitole, între care și 90% din suma preconizată pentru roata panoramică ce urma a fi procurată și instalată pe platoul Cetății de Scaun. La un moment dat, suma vehiculată ca fiind contribuția municipalității sucevene în ceea ce privește fondurile destinate pentru măsurile de combatere și prevenire a epidemiei de noul coronavirus era de 1,5 milioane euro.

„Totodată am ridicat problema solicitărilor scutirilor cu 50% a cheltuielilor cu impozitul pe clădiri de către mall-uri, care solicită această reducere de la municipalitate, dar municipalitatea nu o poate suporta”, a mai spus Ion Lungu. Precizăm că pe perioada carantinei, activitățile economice în centrale comerciale au fost paralizate și chiar câteva săptămâni după Starea de Urgență au fost „imobilizate”. Potrivit edilului, s-au discutat și multe alte probleme legate de indemnizațiile pentru șomaj tehnic pentru instituțiile de cultură, ajustarea prețului contractului de achiziție publică, subvenționarea tarifului la energia termică și alte probleme legate de modificări legislative, pe care reprezentanții Guvernului și ai Parlamentului s-au oferit să ne ajute în rezolvarea lor. (D.P.)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …